V8 Supercars

V8 Supercars: Eindelijk doorbraak André Heimgartner op The Bend. Sterke regenoptredens SVG en Percat

Eindelijk een doorbraak voor Kelly Grove Racing-coureur André Heimgartner. Enkele jaren geleden leek zijn carrière aan diggelen te liggen. Een invalbeurt op een regenachtig Surfer's Paradise in 2017 redde uiteindelijk zijn carrière. Het was teameigenaar Todd Kelly niet ontgaan dat de Nieuw Zeelander in de regen bijzonder snel was. En dit was ook op deze verregende zaterdag het geval. Ondanks een tijdstraf in de wedstrijd domineerde André met de Kelly Mustang op The Bend zowel in de kwalificatie als in de wedstrijd.

2021 Heimgartner Finish
Prachtig moment voor André Heimgartner. De 25-jarige Nieuw Zeelander behaalt verdiend zijn allereerste Supercar-overwinning. Vaak zat hij er zo dichtbij.


Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Kelly Racing/DJR/

2021 The Bend
Donkere wolken op The Bend. Hier de Pasquale in actie.

Eindelijk doorbraak André Heimgartner op The Bend
Na een Porsche Carrera Cup seizoen in 2017 leek er een einde aan de carrière van André Heimgartner gekomen te zijn. Kelly Grove Racing-teameigenaar Todd Kelly redde die uiteindelijk door hem voor het seizoen 2018 een contract aan te bieden. Sindsdien reed Heimgartner vaak in de voorhoede van de competitieve Supercars-serie maar overwinningen bleven tot vandaag uit. Bij de start moest de 25-jarige Kiwi kortstondig de kop aan de Shell V-Power Mustang van Anton de Pasquale in Turn 4 afstaan maar nam daarna definitief de leiding. Heimgartner's overwinning leek vanwege een "unsafe release" even aan een zijden draadje te hangen. Het gevolg was een lichte touché met Jamie Whincup's Red Bull Ampol Holden Commodore in de pitlane.

2021 Courtney
Het was behoorlijk nat in de openingsfase. Hier James Courtney met de Tickford Mustang in actie.

Daarvoor werd Heimgartner met een tijdstraf van vijf seconden bestraft. Het team nam de beslissing om Heimgartner niet te informeren. Na de touché met Whincup was hij er zichzelf wel van bewust, wist dat er op het verraderlijke natte "The Bend" flink getrapt moest worden om een behoorlijke voorsprong op de WAU Holden van Chaz Mostert te behouden. Met een voorsprong van 8.9793 secs. ging Heimgartner als eerste over de eindstreep en hield daarmee nog voldoende marge voor zijn allereerste Supercar-overwinning over. Op het halfdroog/half natte The Bend Motorsport Park was de Kelly Grove Mustang-rijder gewoon een klasse apart.

André Heimgartner: "Ik ben in de zevende hemel. Het was zo ontzettend cool om tijdens de kwalificatie de snelste te zijn. Maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan om een pole in een overwinning te converteren. Die auto was gewoonweg fantastisch en ik ben dolblij dat ik gewonnen heb. Ik ben helemaal opgelucht. Ik ben nu vier jaar bij dit team. Fantastisch om ze nu met een overwinning te belonen. Ik voel me nu als een kind in de snoepwinkel."

SVG Race
Avontuurlijke wedstrijd en snelste ronde voor SVG.

Anton de Pasquale viel na zijn korte gloriemoment in de openingsronde naar de derde plek terug en eindigde als derde. Anton de Pasquale: "Vergeleken met Sandown in de regen was mijn auto veel beter hier onder dezelfde omstandigheden. Ik kwalificeerde mij vooraan en daar moest je gezien de weerscondities gewoon zijn. Voor de eerste halve ronde was mijn auto gewoon een raket maar in Turn 6 verremde ik mij. Ik was ook een beetje kwaad op mijzelf en wist terrein goed te maken. Uiteindelijk was ik er wel blij mee."

Avontuurlijke wedstrijd SVG
Shane van Gisbergen kwalificeerde zich slechts als achtste maar wist met zijn Red Bull Ampol Holden al in de eerste ronde vijf posities goed te maken. Bij een dramatische pitstop verloor SVG maar liefst acht posities. Kwam vervolgens ook nog eens even van de baan af maar wist uiteindelijk wel als zevende te eindigen. In de voorlaatste ronde pakte SVG nog een extra punt door de snelste ronde te laten noteren. SVG noemde het toch wel "erg goed op een verschrikkelijke dag" Behalve Heimgartner en SVG maakte Nick Percat in de BJR ZB Holden Commodore vandaag wel de meeste indruk. Met een uitgekiende strategie wist Nick vanaf een 26e startplek als vijfde te eindigen.

2021 Andre Heimgartner 1 André Heimgartner verdiend winnaar op The Bend.

Uitslag Race 9
1 7 NED Whisky Racing Andre Heimgartner Ford Mustang GT 24 ronden
2 25 Mobil 1 Appliances Online Chaz Mostert Holden Commodore ZB 24 ronden
3 11 Shell V-Power Racing Team Anton De Pasquale Ford Mustang GT 24 ronden
4 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT 24 ronden
5 8 R&J Batteries Nick Percat Holden Commodore ZB 24 ronden
6 88 Red Bull Ampol Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 24 ronden
7 97 Red Bull Ampol Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 24 ronden
8 17 Shell V-Power Racing Team Will Davison Ford Mustang GT 24 ronden
9 99 Erebus Boost Mobile Racing Brodie Kostecki Holden Commodore ZB 24 ronden
10 5 Truck Assist Racing Jack Le Brocq Ford Mustang GT 24 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet