Porsche Cups

Porsche Cups: Kay van Berlo zet Amerikaanse succesreeks voort met overwinning en P2

210503 PCNA Berlo win
Een tevreden Kay van Berlo na zijn overwinning in de tweede race

Kay van Berlo zet zijn succesreeks in de Porsche Carrera Cup North America voort. Met de tweede plaats in de eerste race en de overwinning in de tweede wedstrijd op het Circuit of The Americas in Austin, Texas, herhaalde de Brabantse coureur zijn resultaten van het eerste raceweekeinde van het seizoen, medio maart in Sebring. Daarmee verkleinde hij zijn achterstand op zijn Britse teamgenoot bij Kelly-Moss Road & Race, Sebastian Priaulx. Het raceweekeinde in Texas werd gekenmerkt door wisselende weersomstandigheden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche Motorsport North America/Bob Chapman

De wedstrijden op het Circuit of The Americas, verreden in het voorprogramma van de GT World Challenge America, kwamen in de plaats van het eerder geplande evenement samen met de IMSA-serie op het Canadian Tire Motorsport Park, omdat reizen naar Canada vanuit de VS nog steeds lastig is. Voorafgaand aan het tweede seizoensweekeinde van de dit jaar nieuwe Noord-Amerikaanse Carrera Cup maakte de organisatie bekend dat het met de Kaaiman-Eilanden een nieuwe titelsponsor gevonden heeft. Voortaan is er dus officieel sprake van de Porsche Carrera Cup North America Presented by the Cayman Islands. De kampioenen in de vier klassen van de cup kunnen eind dit jaar rekenen op een volledig verzorgd verblijf voor twee personen op de Caribische eilandengroep.

210503 PCNA Berlo R1 veld
Van Berlo aan de leiding op een opdrogende baan

In Austin waren de omstandigheden eerder herfstachtig, met zware regenval op de zaterdag, waardoor de kwalificatie voor de Porsche Cup moest worden geschrapt. De startopstelling voor de eerste race werd bepaald aan de hand van de kampioenschapsstand, zodat Kay van Berlo achter zijn teamgenoot Sebastian Priaulx als tweede mocht starten. Van Berlo had de betere start en passeerde Priaulx in de heuvelop-passage naar de eerste bocht. Vervolgens bouwde hij een voorsprong van zo'n vier seconden op, maar een neutralisatie met nog tien minuten te gaan bracht het veld weer bij elkaar. Bij de herstart behield Van Berlo de leiding, maar op een opdrogende baan kwam Parker Thompson in de laatste ronde steeds dichterbij, plaatste in de voorlaatste bocht een aanval en passeerde Van Berlo aan de binnenkant, waarop hij de overwinning naar huis kon rijden. Van Berlo eindigde voor zijn teamgenoot Priaulx als tweede.

210503 PCNA Berlo R1 actie
Van Berlo hier nog voor de uiteindelijke winnaar Thompson

"In het begin was het nog nat, maar we hadden ook de vrije trainingen al op een opdrogende baan gereden en dat bepaalde de keuze om op slicks te starten, aldus Van Berlo na afloop. "Dat pakte goed uit, ik kon een aardige voorsprong opbouwen. Ook de herstart na de safety-car ging goed, opnieuw kon ik een gaatje slaan, maar in de laatste ronde maakte ik een fout in de Caroussel, waar ik flink overstuur had en de auto nog maar net kon houden. Daardoor kon Thompson erlangs, ik gooide de deur te laat dicht. Wel balen, want ik was de veruit de snelste. Dit is niet wat het team verdient."

210503 PCNA Berlo R2 actie
In de tweede race passeerde Van Berlo in de negende ronde zijn teamgenoot Priaulx

In de tweede race werd gestart op basis van de snelste rondetijden in de eerste wedstrijd, wat voor Van Berlo de vierde plaats op de grid betekende. "Dat biedt op COTA best wel perspectief", wist hij al van tevoren. Aanvankelijk voerde de vanaf pole gestarte Priaulx het veld nog aan, maar al snel kwam Van Berlo naar voren, nestelde zich na de gebruikelijke mêlee in de openingsronde op de tweede plaats en passeerde Priaulx in de negende ronde aan de achterkant van het circuit voor de leiding, die hij vervolgens ook niet meer afstond. Zo kwam hij voor de tweede maal dit seizoen als winnaar over de finish. "Een mooi resultaat", vond Van Berlo. "Na de eerste race had ik wat goed te maken, zowel naar mezelf als naar het team. Ik kon een gat van drie seconden naar Priaulx dichtrijden en heb toen een actie gedaan, dat ging gelijk goed en daarna kon ik mooi weglopen, zodat ik met 7,5 seconden heb gewonnen. Verder weinig bijzonders, ik heb goed huisgehouden met de banden en de auto lag perfect. Geweldig dat we hebben gewonnen, ook naar het team toe. Een mooie manier om het weekeinde af te sluiten!" Het volgende evenement wordt van 24 tot en met 27 juni verreden op het circuit van Watkins Glen.

210503 PCNA R2 podium
Podium met vlnr Sebastian Priaulx, racewinnaar Kay van Berlo en Riley Dickinson
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet