VLN

VLN/NLS: Dubbeloverwinning Frikadelli tijdens generale repetitie 24U Nürburgring. Catsburg snel!

Een fraaie dubbeloverwinning voor het Frikadelli Team uit Barweiler nabij de Nürburgring tijdens de tweede wedstrijd van het Nürburgring Lange Afstandskampioenschap. Een mooi eerbetoon aan de onlangs overleden Sabine Schmitz toen de Fransman Mathieu Jaminet met de #30 Frikadelli Porsche 911 GT3 R als eerste over de streep ging. De wedstrijd werd volledig door Porsche beheerst. Voor 24U Nürburgring volgende maand heeft het merk uit Stuttgart in ieder geval het eerste schot afgevuurd. Vergeleken met Audi,BMW en Mercedes waren de Frikadelli, Falken en Manthey Porsches gedurende het wedstrijdverloop in een totaal andere league.

2021 Frikadelli Crew Vreugde en tranen na de dubbelzege van Frikadelli. Hoewel de tweede plek ter discussie staat. Maxime Martin zou voor een drive through niet naar binnen zijn gekomen. Wel beschikte de tweede auto vanaf begin wedstrijd niet meer over radiocontact.Daar lijkt achter de schermen nogal veel om te doen te zijn. De uitslag is provisional.


Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN/Mercedes/ROWE


2021 Audi Armada
De Audi Armada kon ook niet echt meekomen.


Dubbeloverwinning Frikadelli tijdens generale repetitie 24U Nürburgring. Catsburg snel!
De tweede wedstrijd van het Nürburgring Lange Afstands kampioenschap leverde een dubbeloverwinning voor het Frikadelli Team op. Het team van Klaus Abbelen en zijn onlangs overleden partner Sabine Schmitz. De teamleden lieten na het vallen van de vlag hun tranen dan ook de vrije loop. De wedstrijd moest vanwege een kwalificatiecrash van Franck Perrera in de FFF Lamborghini Huracan GT3 in de "Kurzanbindung" met een half uur vertraging gestart worden. De pole ging verrassend naar de Schubert BMW M6 GT3 met de combinatie
Klingmann/Krohn/Sims/Dusseldorp.

Al in de tweede ronde moest polesitter Jesse Krohn zijn koppositie aan de Nieuw Zeelander Earl Bamber in de #30 Frikadelli Porsche GT3 prijsgeven. Daarna stond de Frikadelli #30 de leiding niet meer af. Mathieu Jaminet: "Van buiten ziet het er zo gemakkelijk uit maar we hebben constant aanvallend gereden."Vanaf een zesde startplek reed de Fransman Patrick Pilet in de tweede Frikadelli een prachtige eerste stint. Binnen vijf ronden vond hij aansluiting bij zijn teamgenoot Bamber. Bij Falken nam men de undercut beslissing om al in de vierde ronde naar binnen te gaan. Een gok die goed uitpakte want na een fel duel met de Manthey Grello Porsche behaalde de combinatie Klaus Bachler/Martn Ragginger de eerste podiumpositie voor het Falken Team sinds 2018! Manthey Grello-rijder Michael Christensen verspeelde zijn podiumkansen met een klein foutje in de Hatzenbach.

2021 Rowe Snelheid
De ROWE BMW M6 GT3's beschikten over voldoende snelheid. Aan de performance moet nog gewerkt worden.

Bij BMW ontbrak het absoluut niet aan snelheid want Nick Catsburg liet met een tijd 7.56.462 bijna een nieuw baanrecord noteren maar was slechts enkele tienden van het onlangs gevestigde record vandaan. Gedurende de eerste wedstrijdhelft stonden de BMW's onder flinke druk van een compleet Audi R8 LMS kwartet die het elkaar onderling ook niet echt gemakkelijk maakten. Uiteindelijk wist Christopher Mies zich uit het kwartet los te breken. Het leverde de combinatie Christopher Mies/Kelvin van der Linde/Mattia Drudi in de Montaplast by Land Audi R8 LMS een voorlopige vijfde plek op. Later zaterdagavond werd de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS een tijdstraf van 36 seconden opgelegd omdat men een te korte pitstop had afgelegd. Daardoor schoven de beide ROWE BMW M6 GT3's van de combinaties Catsburg/Yelloly/Edwards en De Philippi/Tomczyk/Wittmann resp. naar de vijfde en zesde plek op.

ROWE Teambaas Hans Peter Naundorf was meer dan tevreden. " Als je hier de snelste wedstrijdronde kunt zetten ben je goed gepositioneerd. Zeker als het op snelheid aankomt. Maar met het vele verkeer en de vele gele vlag periodes zijn we er nog niet. We komen performance te kort. Kijken of we dit kunnen veranderen. Tijdens de wedstrijd ging het perfect en maakten wij nauwelijks fouten. Maar er zijn een aantal dingen die we moeten verbeteren. Volgende week zijn we weer terug voor de kwalificatiewedstrijd van de 24U hier."

201 Hankook Lambo
De FFF Lamborghini kon na een kwalificatiecrash op tijd gerepareerd worden.

Veel huiswerk voor de teams met een AMG Mercedes GT3 EVO. Hoewel de teams duidelijk slachtoffer waren van de voortijdig afgebroken kwalificatie speelden zij in de wedstrijd geen enkele rol van betekenis. Alleen de HRT combinatie bestaande uit Adam Christodoulou/Maro Engel/Luca Stolz en de jarige teameigenaar Hubert Haupt eindigde met een magere tiende plek in de Top 10. De tweede HRT Mercedes crashte op de vrijdag en kon niet meer tijdig voor de wedstrijd gerepareerd worden. Luca Stolz bevestigde dat men voor de generale repetitie gewoon snelheid te kort kwam en ook de te korte kwalificatie pakte niet in het voordeel van de Mercedes manschappen uit.


2021 Mercedes
Geen rol van betekenis bij Mercedes dit weekend.

Het debuut van de SCG #54 Glickenhaus van de combinatie Fernadez Laser/Mailleux verliep probleemloos en eindigde als zestiende. De gevaccineerde teameigenaar James Glickenhaus had als Amerikaan minstens zes Coronatests moeten ondergaan voordat hij voet in "Das Fahrerlager" moest zetten. James Glickenhaus stond wel even stil bij het overlijden van Sabine Schmitz en 24U-organisator Peter Geishecker. "Zonder Geishecker was ik nooit aan dit project tien jaar geleden begonnen. Die heeft mij enorm veel geholpen."

2021 Rink Zils
Mooie gevechten in de kleine klasses.

Twee deelnames twee klasse-overwinningen
Uitstekende zaterdag voor Tom Coronel. Voor de tweede maal behaalde de Nederlander samen met de Zwitserse Jasmin Preisig en haar landgenoot Frederic Yerly voor de tweede achtereenvolgende maal een klasse-overwinning in de SP3T klasse. Coronel komt zoals bekend met een VW Golf GTI TCR van het Max Kruse Team uit. In de gecombineerde SP5+SP6+SP7 klasse eindigde de Nederlander Marco van Ramshorst samen met Peter Bonk in de Porsche 911 GT3 Cup als tweede.

De Black Falcon Porsche 911 GT3 Cup MR van de combinatie Niels Langeveld/Peter Harkema viel al in de openingsfase uit. In de V4 klasse heersten de regerende kampioen Rink/Brink/Leisen met de BMW m325i na een schitterende strijd om de kop in hun klasse. Milan Dontje eindigde samen met Klaus Koch en Jïrg Viebahn in de Car Collection Motorsport Audi R8 LMS in de SP9(24H Specials) als derde. In de CupX klasse waren de schitterende KTM X Bows van de combinaties Stuck/Stuck/Kofler en Bohr/Kofler wederom onverslaanbaar. In de TCR Pro klasse direct een debuut overwinning voor de gloednieuwe Hyundai Elantra N TCR van Marc Basseng en Manuel Lauck.

2021 Winnende Frikadelli 30
Terechte overwinning voor de #30 Frikadelli Porsche 911 GT3 R


Voorlopige uitslag
1. Earl Bamber/Mathieu Jaminet – Frikadelli Racing – Porsche 911 GT3 R
2. Patrick Pilet/Maxime Martin – Frikadelli Racing – Porsche 911 GT3 R
3. Klaus Bachler/Martin Ragginger – Falken Motorsports – Porsche 911 GT3R
4. Lars Kern/Michael Christensen – Manthey-Racing – Porsche 911 GT3 R
5. Nick Catsburg/Nick Yelloly/John Edwards BMW M6 GT3
6. Conor de Philippi/Martin Tomczyck/Marco Wittmann BMW M6 GT3
7. Christopher Mies/Kelvin van der Linde/Mattia Drudi Audi R8 LMS GT3
8. Frank Stippler/Frédéric VervischDries Vanthoor – Audi Sport Team Phoenix – Audi R8 LMS GT3
9. Christopher Haase/Dennis Marschall/Patric Niederhauser – Audi Sport Team Cat Collection – Audi R8 LMS GT3
10. Adam Christodoulou/Maro Engel/Luca Stolz/Hubert Haupt – Mercedes-AMG Team HRT Bilstein – Mercedes-AMG GT
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet