Sportscars

FIA WEC: Kort nieuws Spa-Francorchamps donderdag

210429 United


- Filipe Albuquerque reed met de nummer 22-United Autosports-Oreca LMP2 (foto boven) in 2:04,083 minuten de snelste tijd in de eerste vrije training van het FIA WEC op Spa-Francorchamps. De Alpine A480 was de snelste auto uit de hypercar-klasse, 0,252 seconden achter de United-Oreca en tweede algemeen. Daarachter volgden de Oreca's van Realteam Racing, JOTA, DragonSpeed en Racing Team Nederland op de plaatsen drie tot en met zes.

De snelste 'echte' hypercar was de nummer 8-Toyota (Conway/Kobayashi/López) op de zevende plaats algemeen, 0,491 seconden achter de United-Oreca. De andere Toyota (Buemi/Nakajima/Hartley) kwam als tiende algemeen 0,928 seconden tekort.

Bij de GT's eindigden de beide fabrieks-Porsches bovenaan, met de nummer 92 (Estre/Jani) voor de 91 (Bruni/Lietz). Snelste GTE-Am-auto was de nummer 77-Dempsey-Proton-Porsche (Ried/Evans/Campbell).

210429 Corvett

- Corvette-fabrieksrijder Oliver Gavin maakte bekend dat de zes-uursrace van aanstaande zaterdag zijn laatste wedstrijd als professioneel autocoureur wordt. "Na zoveel jaar, met vijf overwinningen in Le Mans en vijf in Sebring, is het mooi geweest", aldus de Brit. Hij blijft op een andere manier wel met Corvettes actief: onder de naam Oliver Gavin Driving Academy start hij in oktober een bedrijf in rijtrainingen in het Duitse Boxberg, vlak bij de Nürburgring, waarvoor hij inmiddels twaalf Corvettes besteld heeft.

- De Porsche Carrera Cup Benelux werkte twee vrije trainingen af, waarbij in beide sessies de Nederlanders het tempo vooraan bepaalden. In de eerste sessie was Thierry Vermeulen met een tijd van 2:22,482 minuten het snelst, op 0,893 seconden gevolgd door zijn GP Elite-teamgenoot Steven van Rhee. Huub van Eijndoven, uitkomend voor #TeamPGZ by JW RaceService, sloot de training als derde af.

In de tweede training eindigde Van Eijndhoven bovenaan met een tijd van 2:21,845 minuten, Vermeulen werd op 0,528 seconden als tweede geklasseerd. De Belgische routinier Dylan Derdaele eindigde als derde. Xavier Maassen moest forfait geven voor de seizoensstart: de oud-kampioen is geveld door corona, waarmee hij eerder deze maand ook al de testdag moest missen. "Ik voel me nog steeds zwak, maar het wordt wel iedere dag beter", liet Maassen weten.

c0d8dec9-3306-4660-888d-913c5fe5fe7e

- Ook in de vrije training van de Duitse Carrera Cup eindigde een Nederlander bovenaan, te weten titelverdediger Larry ten Voorde (foto boven), die met zijn tijd van 2:19,606 minuten de snelste was van de 29 deelnemers. Met Max van Splunteren als vijfde, Morris Schuring als zesde en Jesse van Kuijk als tiende eindigden er vier Nederlandse rijders van GP Elite bij de eerste tien. Loek Hartog, die rijdt voor het Duitse Black Falcon Team Textar, sloot de training als 15e af.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WEC/Adrenal Media, PR Larry ten Voorde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet