Porsche Carrera Cup Benelux

Het wachten is voorbij voor de Porsche Carrera Cup Benelux


porsche-benelux-1


De eerste race van een nieuw seizoen is altijd iets bijzonders. Het is het einde van de winterstop die altijd te lang lijkt, maar ook de bekroning van een wekenlange voorbereiding die door de teams, rijders en promotor nauwgezet werd afgewerkt. En in de Porsche Carrera Cup Benelux geeft een belangrijke première de start van het seizoen 2021 nog wat extra pit. In het voorprogramma van de 6 Uur van Spa FIA WEC schrijft de snelste monomerkencup van de Lage Landen dit weekend immers geschiedenis: tegelijk met het Duitse kampioenschap wordt dit de eerste Europese wedstrijd voor de Porsche 911 GT3.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De langverwachte nieuwkomer zorgde met zijn spectaculaire looks al voor heel wat ophef. Ook de prestaties mogen gerust duizelingwekkend worden genoemd. Tijdens de officiële testdagen op 15 en 16 april legde Dylan Pereira de zeven kilometer van het Ardense circuit af in 2'18''872. Met die tijd was de Luxemburger, vicekampioen van de Porsche Mobil1 Supercup, amper trager dan de pole position van de 24 Uur van Spa 2019!

Met zijn atmosferische vierliter krachtbron, die voortaan 510 pk produceert, is de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup dan ook de krachtigste versie die het Duitse merk ooit produceerde. Dat zorgt gegarandeerd voor meer rijplezier en hopelijk ook nog meer spectaculaire races.
Cup Type 992.

  posche-benelux-2

Laat de strijd beginnen!

Met een twintigtal rijders aan de start ziet de eerste startgrid van dit nieuwe tijdperk er meteen indrukwekkend uit. Bovendien belooft de sportieve strijd in elk van de drie categorieën op het scherp van de snee te worden gestreden.

In Pro mag men het eigenlijk over een generatieconflict hebben. Bij de referenties tellen we onder andere voormalige kampioenen Xavier Maassen (op de #9 van #TeamPGZ by Red Ant Racing) en Dylan Derdaele (trouw aan zijn #99 van de eigen renstal Belgium Racing). De testdagen hebben echter bevestigd wat al werd verwacht: enkele jonge wolven zouden het de twee ex-laureaten van de Benelux Cup wel eens heel lastig kunnen maken. Na winst in de Porsche Sprint Trophy Benelux in de klasse van de Porsche 718 Cayman GT4 mikt Thierry Vermeulen (#69 Team GP Elite) nu hoger. Dat geldt ook voor teamgenoot Steven van Rhee (#72) en Huub van Eijndhoven (#10 #TeamPGZ by JW Raceservice). De specialisten zullen echter ook de comeback van Glenn Van Parijs in de gaten houden. Op de #15 van NGT Racing wil de ex-Belgische kartingkampioen zijn carrière een nieuw elan geven, na de afgelopen seizoenen in Duitsland extra ervaring te hebben opgedaan. Ook voor Ghislain Cordeel (#2 Team GP Elite) kan men het over een comeback hebben, vier jaar na zijn laatste seizoen in de Formule Renault Eurocup. En dan zijn er nog twee rijders die over een stevig pak ervaring in de eenzitterij beschikken: de jonge Duitser Sebastien Freymuth komt uit de Italiaanse F4 en is één van de twee speerpunten van PG Motorsport, samen met zijn landgenoot Felix Neuhofer, vorig jaar in de Duitse Porsche Carrera Cup aan de slag.

Ook in de Pro-Am klasse lijkt alles mogelijk. De Belgen Nicolas Saelens (#97 Belgium Racing), Nicolas Vandierendonck (#51 Q1 Trackracing by EMG Motorsport), Filip Teunkens (#55 Q1 Trackracing by EMG Motorsport) en John De Wilde (#21 Speedlover) mogen een thuisrace afwerken. Het is echter maar de vraag of dat voldoende zal zijn om het hoofd te bieden aan de vertegenwoordigers van Team GP Elite, Ziad Geris (#3) en Floris Dullaart (#4). Met de #22 van het Luxemburgse DUWO Racing wil ook Andrey Mukovoz zich in de strijd om de ereplaatsen mengen.

Ook de Am klasse mag zeker niet vergeten worden. Als nieuwkomer in de Porsche Carrera Cup Benelux wist Jan Lauryssen (#54 Q1 Trackracing by EMG Motorsport) tijdens de officiële testdagen iedereen met zijn snelle tijden te verrassen. Toch is het nog wat vroeg om hem tot grote favoriet te bombarderen. Luc Vanderfeesten (#11 #TeamPGZ by Red Ant Racing) en Jeroen Kreeft (#917 Parker Revs Motorsport) hebben het alvast niet zo begrepen.

  porsche-benelux-3

Als deel van de seizoensopener van het wereldkampioenschap endurance (FIA WEC) streamt de Porsche Carrera Cup Benelux beide races van 30 minuten (vrijdag om 16u25 en zaterdag om 10u50) live op zijn Facebook-pagina en YouTube-kanaal. Mis ze niet, want beide wedstrijden beloven heel wat spektakel!

Race 1: SPA 2021 PCC Benelux RACE-1 - YouTube
Race 2: SPA 2021 PCC Benelux RACE-2 - YouTube
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet