Diversen

Div: Grote plannen S5000 kampioenschap. Organisatie lanceert Triple Crown

De Australian Racing Group heeft grote plannen met het S5000 kampioenschap. Aan dit jaar is er een Triple Crown bestaande uit drie wedstrijden toegevoegd. Die staat open voor rijders met een internationale licentie. Eigenlijk dezelfde formule als het Pirtek Endurance Cup uit de Supercars waar dit concept vanwege Corona in de toekomst waarschijnlijk niet meer toegepast gaat worden.


S5000
Met het Triple Crown initiatief hoopt men ook nog enkele deelnemers met TRS aspiraties aan te trekken.


Tekst Willem J. Staat
Foto S5000/ARG

Grote plannen S5000 kampioenschap. Organisatie lanceert Triple Crown
Officieel wordt het kampioenschap tijdens het weekend van 17-19 september op Sandown geopend. Daarna wordt de Triple Crown binnen het kampioenschap gelanceerd. Een kampioenschap van drie wedstrijden binnen de serie, nl. als support act van de Australische Grand Prix tijdens het weekend van 18-21 november, vervolgens tijdens het Bathurst 1000 weekend één week later en als afsluiter een wedstrijd op Surfers Paradise(3-5 december). De organisatoren verwachten 16 auto's aan de start te kunnen brengen.

Tijdens Boost Mobile Gold Coast 500 rijden de eenzitters dit jaar voor het eerst sinds 2008 weer door de straten van Surfers Paradise. Indycar reed daar toen voor het laatst met als winnaar Ryan Briscoe voor Team Penske. Het was een wedstrijd die toen niet voor het Indycar kampioenschap meetelde maar vanwege de contractuele verplichtingen die de ter ziele gegane Champcar organisatie was aangegaan alsnog moest plaatsvinden. Indycar, voor de scheiding met Champcar, reed voor het eerst in 1991 op Surfer's Paradise met als winnaar de vorig jaar overleden John Andretti. De Penske Entertainment Corp liet onlangs doorschemeren geen belangstelling meer voor een comeback in Surfer's Paradise te hebben. Mogelijkerwijs is dit voor het nieuwe initiatief de aanleiding geweest.

Interessante bubbel?
Voor alle internationale reizigers is een hotelquarantaine van veertien dagen verplicht maar ook de uitrol van vaccins betekent nu dat deelnemers uit Nieuw Zeeland welkom zijn. De andere optie is natuurlijk dat rijders die hieraan deel willen nemen ook nog eens drie extra wedstrijden voor hun deelname aan de Toyota Racing Series in 2022 aan het schema(bij voldoende budget uiteraard) kunnen toevoegen. En dit is waarschijnlijk de filosofie van de organisatie die gaat voor een startveld van 16 deelnemers. Voorafgaande aan de Australische Grand Prix is er een testdag met de 560 pk sterke bolide. De door Ligier gebouwde auto heeft inmiddels een benaming gekregen. De Rogers AF01 V8 genoemd naar GRM teambaas Gary Rogers die in de Supercars actief is en tevens initiatiefnemer van deze klasse. Overigens Rogers nu ook de man achter het steeds populairder wordende TCR kampioenschap Down Under.


Kalender 
17-19 september - Sandown International Raceway, VIC Openingswedstrijd

Triple Crown
18-21 november * - Formule 1 Rolex Grand Prix van Australië, VIC
26-28 november * - Bathurst International, NSW
3-5 december * - Boost Mobile Gold Coast 500, QLD

De overige data van het kampioenschap zijn nog niet bekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet