ESports

Div: Joshua Rogers wint PESC Finale Monza met tweede titel

De Australiër Joshua Rogers heeft op het virtuele Autodromo di Monza zijn tweede Porsche TAG Heuer Esports Supercup titel behaald. Uitkomend voor het team van de Virtual Racing School won hij de hoofdwedstrijd. Met een tiende overwinning behaalde de 21-jarige Rogers voor de tweede maal op het iRacing platform het globale kampioenschap. Teamgenoot Mitchell de Jong(USA) mocht de vice-titel voor zich opeisen. In de Sprintwedstrijd eindigde de Brit Charlie Collins als tweede achter Dayne Warren(Direct Force Pro). Voor het team van de Virtual Racing School betekende dit een droomresultaat.

2021 Joshua Rogers
Joshua Rogers behaalde op Monza zijn tweede Porsche Tag Heuer EsportS Porsche Carrera Cup titel

Tekst Willem J. Staat
Foto's Porsche

Joshua Rogers wint PESC Finale Monza met tweede titel
Joshua Rogers stelde met een overwinning in de hoofdwedstrijd definitief de titel veilig. De zeven ronden durende Sprintwedstrijd leverde een allereerste overwinning voor Dayne Waren(AUS) op. Hij versloeg Collins met een voorsprong van 0.036 secs. Zes ronden lang wist de Brit de leiding te behouden totdat Warren zich uit de slipstream wist te katapulteren en voor hem als eerste uit de chicane kwam en de leiding niet meer afstond. Hij werd gevolgd door Collins, De Jong en Rogers. De kritische achtste plek voor de omgekeerde grid volgorde ging naar de Fransman Yohann Harth van het Apex Racing Team.


20201 Virtual Racing School De Virtual Racing School Show van Joshua Rogers en Mitchell De Jong.

Hoofdwedstrijd Drama voor Sebastian Job. Rogers/De Jong Show
De veertien ronden tellende hoofdwedstrijd werd gekenmerkt door vele positiewisselingen om de kop, een verrassende podiumbezoeker en pech voor Sebastian Job(Red Bull Racing Esports). De Britse online racer kende in de slotwedstrijd een dag vol pech. Vanwege een straf voor de gebeurtenissen op het virtuele Le Mans mocht Job niet aan de kwalificaties deelnemen en moest voor beide wedstrijden vanaf de voorlaatste startrij beginnen. In de sprintwedstrijd crashte de 2020 kampioen na een spin en in de hoofdrace landde de virtuele Porsche 911 GT3 Cup op zijn dak nadat hij bij een incident met vier auto's betrokken was. Zelfs het vice-kampioenschap lag voor hem niet meer binnen handbereik.


2021 Harth
De Fransman Harth werd in de kopgroep gedoogd.

Voor de Brit zou een tweede plek sowieso moeilijk geworden zijn want de concurrenten van de Virtual Racing School waren gewoon te sterk. Tot halverwege de wedstrijd stonden Rogers, de Jong en de Nederlander Mack Bakkum toe dat Harth op kop reed. Vanaf de zevende ronde maakten zij echter duidelijk dat zij op het virtuele Autodromo di Monza de dienst uitmaakten. Rondenlang maakten de beide toprijders van dit seizoen van elkanders slipstream gebruik. Uiteindelijk pakte Rogers de overwinning en De Jong het vice-kampioenschap.

Achter het onverslaanbare duo vond een turbulent gevecht plaats dat pas aan het einde van de wedstrijd werd beslist. In de felle gevechten op de lange rechte stukken van het Italiaanse F1 circuit moest polesitter Harth in de slotfase zijn derde positie aan Bakkum afstaan en ook nog Dayne Warren laten passeren.

2021 Job 2
Goodbye Sebastian Job. Wat een teleurstelling voor de Brit.

De Fransman gaf het echter niet op en maakte in de Variante Goodyear van een chaotische situatie gebruik om kort voor het vallen van de vlag alsnog de derde positie voor zich op te eisen. Door dit resultaat eindigde hij in de Top 20 van het kampioenschap.Tijdens de traditionele Champions Night of Champions zal Rogers niet alleen U$ 50.000 in ontvangst mogen nemen maar ook nog eens een TAG Heuer horloge van hoge kwaliteit. Gedurende het afgelopen seizoen werd er U$ 200.000 aan prijzengeld uitgekeerd. Voor het 2022 seizoen is de Top 20 automatisch bevestigd. In juli beginnen de voorrondes van het nieuwe seizoen voor de overige deelnemers.

Commentaren
Joshua Rogers(AUS/Virtual Racing School): " Ik ben ongelofelijk opgelucht dat ik mij opnieuw kampioen mag noemen. Het afgelopen seizoen was spannend, opwindend en een rollercoaster. Gedurende de eerste wedstrijden waren mijn kwalificatieresultaten niet van wat ik verwacht had. Als team werkten we samen en boekten veel vooruitgang. De verbeterde grid posities hielpen mij aan de vele successen voor de rest van het jaar. It was genieten, zeker na een slecht 2020 seizoen. Ik denk dat Mitchell en ik er voor de fans in de finale een mooie show van gemaakt hebben."

2021 Job
Dit jaar slechts een vierde plek in de eindstand voor de Red Bull Esports rijder.

Mitchell de Jong(USA/Virtual Racing School): " Om het jaar op te sommen was het top. Alleen het vice-kampioenschap telde voor mij. Jammer genoeg kon ik voor de runner up positie niet met Sebastian Job knokken omdat hij vanwege zijn straf achteraan moest starten. Jammer maar we hebben de kijkers een mooie show laten zien. Ik wil mijn teamgenoten en Porsche voor weer een fantastisch seizoen bedanken."

Yohann Harth(F/Apex Racing Team): "Ik wist dat het voor mij krap zou worden om in de Top 20 te eindigen. Ik stond behoorlijk onder druk maar ik scheen er toch goed mee om te kunnen gaan. Derde in de finale is gewoon een droom. Uiteindelijk kwam het toch perfect voor elkaar. Net op tijd want als één van de Top 20 rijders heb ik mij automatisch voor volgend jaar gekwalificeerd. Beter kon het niet worden."

Monza, Sprint race
1. Dayne Warren (AUS/DirectForce Pro)
2. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School)
3. Mitchell de Jong (USA/Virtual Racing School)
4. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
5. Mack Bakkum (NL/LEGO Technic Esports Team)

Monza Hoofdrace
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
2. Mitchell de Jong (USA/Virtual Racing School)
3. Yohann Harth (F/Apex Racing Team)
4. Salva Talens (E/MSI eSports)
5. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School)

2021 VRS
Rogers en De Jong op weg naar een 1-2 in het kampioenschap.

Eindstand kampioenschap
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School), 670 punten
2. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School), 478 punten
3. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School), 408 punten
4. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports), 395 punten
5. Dayne Warren (AUS/DirectForce Pro), 380 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet