IndyCar

IndyCar: Zesde plaats voor Rinus VeeKay na indrukwekkende inhaalrace in Alabama

rinus-4


Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is zijn tweede seizoen in de NTT IndyCar Series begonnen met een prachtige zesde plaats. De 20-jarige Nederlander leverde tijdens de seizoenouverture op het Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama, met dank aan een succesvolle strategie, een indrukwekkende inhaalrace af.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

crash


VeeKay, de 'Rookie of The Year' van het IndyCar-seizoen 2020, moest na een ietwat teleurstellende kwalificatie vanaf de veertiende plaats vertrekken. Het drukbevolkte IndyCar-middenveld bleek niet voor de eerste keer een gevaarlijke plaats om tijdens de openingsronde van de race in te vertoeven. Een spin van Josef Newgarden lokte namelijk een flinke kettingbotsing uit, waarbij VeeKay een lekke band opliep.

  rinus-2

Zodoende moest de Nederlandse coureur vroeger dan gepland naar binnen om zijn banden te wisselen, waardoor de roodzwarte #21 SONAX Chevrolet in de achterhoede belandde. Het team van Ed Carpenter Racing wist haar rijder echter een handje te ondersteunen via een uitgekiende strategie. VeeKay, die tijdens de neutralisatie die volgde op de kettingbotsing van Newgarden en consorten binnen was geweest om zijn lekke band te wisselen, kwam tijdens een kort op de eerste neutralisatie volgende tweede gele vlag wederom binnen. Ditmaal werden er geen banden gewisseld, maar werd er enkel brandstof bijgevuld. Een strategische meesterzet die zich gedurende de wedstrijd uitbetaalde.

  rinus-3

VeeKay kon zichzelf een kansrijke positie verschaffen, als hij zich een weg naar voren baande door een serie snaarstrakke rondetijden te combineren met het inhalen van diverse concurrenten. De geboren Hoofddorper liet zich in Alabama andermaal van zijn meest strijdlustige kant zien, om enkele tegenstander op de voor hem zo kenmerkende, aanvallende manier te passeren. Aan het einde van de rit stond de teller op liefst zestien inhaalacties, waarmee VeeKay zich de inhaalkoning van de dag kroonde. Niemand van diens tegenstanders wist namelijk zoveel geslaagde inhaalacties te plaatsen.

Na 90 intensieve ronden op het fysiek loodzware Barber Motorsports Park kwam VeeKay op een zeer respectabele zesde positie over de meet. De Honda Indy Grand Prix of Alabama presented by AmFirst werd gewonnen door Alex Palou, de Spaanse coureur die vorig jaar nog zijn meerdere had moeten erkennen in VeeKay om wat betreft de Rookie of The Year-titel.

"Na het incident bij de start van de race sloeg mijn motor af, en dacht ik eventjes dat het al over en sluiten was", vertelt VeeKay naderhand. "De motor sloeg in de anti-stall modus, maar omdat ik nog in de zesde versnelling reed sloeg-ie onmiddellijk weer af. Gelukkig rolde ik nog en kreeg ik 'm net weer aan."

"In eerste instantie vermoedde ik een kapotte voorwielophanging te hebben, maar met enkel een lekke linkervoorband viel de schade nog mee. Helaas moesten we de band vervangen voor het officieel was toegestaan – de pitstraat was nog dicht tijdens mijn eerste stop en daar kreeg ik later een straf voor. Ik sloot netjes achteraan aan en heb mijn tanden in deze wedstrijd gezet, bleef constant pushen en ben op een geweldige zesde plaats gefinisht!".
  "De strategie was top. Volgens mij sluit deze strategie, die Ed Carpenter Racing bij mij wel vaker hanteert, gewoonweg perfect aan bij mijn racepace. Daarnaast zat ik goed in mijn vel – ik baalde na het kwalificatieresultaat van zaterdag, maar merkte zondagochtend direct dat er een goed resultaat in de lucht hing. Na de rommelige openingsfase was ik echt één met mijn auto, ik kon overal inhaalacties plaatsen en had controle."
"De belangrijkste inhaalactie was die op polesitter Pato O'Ward. Hij en ik hebben een vergelijkbare stijl, dus ik wist dat hij niet zomaar voor mij zou wijken. De inhaalmanoeuvre op O'Ward bleek cruciaal, omdat ik daardoor de leidende groep in het zicht kon houden."

"Komend weekend racen we in St. Petersburg, waar de laatste wedstrijd van mijn rookieseizoen werd gehouden. In 2020 had ik wel de snelheid, maar niet het geluk. Als ik dit jaar kan zorgen voor een goed kwalificatieresultaat, denk ik dat ik een gooi naar de podiumplaatsen kan doen", besluit VeeKay strijdlustig.

  rinus-5

Het volgende treffen op de NTT IndyCar Series kalender is de Firestone Grand Prix of St. Petersburg, deze vindt komende zondag 25 april plaats. De wedstrijd in de straten van St. Petersburg, Florida, wordt rond 18.00 uur Nederlandse tijd gestart.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet