GT

Voorbeschouwing GT World Challenge Europe Endurance Cup op Monza

PosterGTWCeu MONZA v2 lowres2

Aankomend weekend begint een nieuw seizoen van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS met een drie-uurs Endurance Cup-race op Autodromo Nazionale Monza. Ook de GT4 European Series, GT2 European Series en Lamborghini Super Trofeo zijn op de 'Temple of Speed' aanwezig voor de openingsraces. Met velden van meer dan veertig auto's in GT3 en GT4 naast de introductie van het nieuwe GT2 zal het een prachtig jaar worden voor de GT-racerij!

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's SRO en Lamborghini Super Trofeo

GT World Challenge Europe Endurance Cup
43 auto's staan ingeschreven voor de seizoensopener op Monza, waarvan zestien in de Pro Cup deelnemen, dertien in de Silver Cup en dertien in de Pro-Am Cup. Mercedes-AMG zal het sterkst aanwezig zijn met elf auto's. Bentley heeft het fabrieksprogramma van de Continental GT3 aan het eind van vorig jaar stopgezet, maar desondanks zet CMR toch een auto in van het Britse merk. De AF Corse-Ferrari van Duncan Cameron en Matt Griffin is teruggetrokken, omdat zij samen met David Perel, die zich na Monza de rest van het Endurance Cup seizoen zal voegen bij het team van Rinaldi, dit weekeinde zullen focussen op de European Le Mans Series in Barcelona.

2021 monza test gpx martini jules benichou


Emil Frey Racing zet dit jaar een extra Lamborghini Huracán GT3 in en Jack Aitken, de reserverijder van Williams in de Formule 1, heeft zich bij het Zwitserse team gevoegd. GPX Racing zal vanaf dit seizoen op technisch vlak gerund worden door ART Grand Prix, de Franse equipe waarmee Nyck de Vries in 2019 kampioen  werd in de Formule 2. Daarnaast brengen ze de befaamde Martini-kleuren terug naar Porsche! BMW, in samenwerking met Walkenhorst Motorsport, zal voor het eerst sinds 2019 weer M6 GT3's inzetten in de Pro-klasse voor het volledige seizoen met onder andere Timo Glock, Sheldon van der Linde en Marco Wittmann, die de deelname aan de GT World Challenge dit jaar combineren met het seizoen in de DTM. Iron Lynx heeft het Ferrari-programma in de Pro-klasse overgenomen en daar zullen titelverdediger Alessandro Pier Guidi en de Formule 2-vicekampioen van vorig jaar Callum Ilott voor rijden. Jules Gounon is overgestapt van Bentley naar Mercedes-AMG en zal voor AKKA ASP uitkomen met Dani Juncadella en Raffaele Marciello. Het belooft een ontzettend competitief seizoen te worden met sterke rijder-line-ups in alle klasses. Er zijn geen auto's in de Am Cup en dat kan verklaard worden door de nieuwe GT Rebellion Series, een apart GT3-endurancekampioenschap speciaal voor amateurrijders dat volgende maand in Hockenheim begint.

2021 monza test madpanda patrick hecq


De enige Nederlandse coureur is Rik Breukers. Hij zal het gehele Endurance Cup en Sprint Cup seizoen achter het stuur te vinden zijn van een Mercedes-AMG GT3 van Madpanda Motorsport die hij met team eigenaar Ezequiel Pérez Companc zal delen. De kwalificatie begint om 9:00 op zondagochtend. Later die dag om 15:00 begint de drie-uurs race, die live te volgen is via de website van de GT World Challenge.


DEELNEMERSLIJST

Nieuw voor 2021 is de Esports GT Pro Series, waar de professionele coureurs op de simulator van Assetto Corsa Competizione het zullen uitvechten om enkele punten voor het echte teamkampioenschap.

DEELNEMERSLIJST


2021 monza test gt4 field dirk bogaerts

GT4 European Series

Waar vorig jaar de grid nooit groter was dan twintig auto's door de pandemie, keert de GT4 European Series met volle kracht terug met meer dan veertig auto's dit seizoen, 46 om precies te zijn voor Monza. Valentin Hasse-Clot en Théo Nouet zullen hun Silver Cup-titel niet verdedigen. Hasse-Clot is gepromoveerd naar de GT World Challenge Europe met het Aston Martin-team van Garage 59, terwijl Nouet overstapt naar het Duitse ADAC GT4 met Zakspeed. Ook de Pro-Am-kampioenen van vorig jaar zijn er niet bij. Jan Kasperlik en Allied-Racing hebben een Porsche 911 GT3 R aangeschaft om ook GT World Challenge Europe te doen. In alle drie de klasses zitten het aantal inschrijvingen in de dubbele cijfers, dus ook in de GT4 European Series belooft het een spannend seizoen te worden. Er zullen maar liefst negen verschillende merken te zien zijn nu teams weer Alpines en Audi's inzetten. De enige Nederlanders in het veld zijn Thijmen Nabuurs en Jop Rappange. Wederom zullen ze een Chevrolet Camaro GT4.R delen van V8 Racing, het team uit Schiedam, op jacht naar overwinningen.

De GT4 European Series houdt vast aan het format dat we gewend zijn met races van zestig minuten, een op zaterdag om 17:25 en een op zondag om 13:10. Ook hier zijn de races live te volgen via de website van de serie.


DEELNEMERSLIJST


2021 monza test gt2 vergers dirk bogaerts


GT2 European Series

Het speciale kampioenschap voor de gentlemen drivers, GT Sports Club, is opgesplitst in de voorgenoemde GT Rebellion Series en de nieuwe GT2 European Series. GT2-auto's hebben meer paarden onder de motorkap dan GT3-auto's, maar veel minder downforce. Er zijn twaalf inschrijvingen voor Monza. Audi, KTM, Lamborghini en Porsche hebben in de afgelopen twee jaar hun GT2-auto's gebouwd en getest. Ferrari zet een 488 in met een auto van hun Challenge series. Onder andere op de grid staan Stéphane Ratel, oprichter en CEO van de SRO, en Hans-Joachim Stuck, de 70-jarige tweevoudig winnaar van de 24 Uur van Le Mans. Met Peter Kox in een KTM van True Racing en Michael Vergers in een Porsche van het Litouwse Speed Factory Racing doen er ook twee Nederlanders mee. Ze zullen twee races per weekend doen, op zaterdag om 13:00 en op zondag om 10:30, van elk vijftig minuten met in het midden een rijderswissel.

DEELNEMERSLIJST


582821


Lamborghini Super Trofeo

De Europese Lamborghini Super Trofeo zal met meer dan dertig auto's hun grootste veld hebben sinds 2018 en ze keren voor het eerst in drie jaar tijd weer terug naar Monza. Bonaldi Motorsport pakte vorig jaar de titel met Dean Stoneman. Daar zal nu de 17-jarige Nederlander Daan Pijl plaatsnemen samen met Braziliaan Erik Mayrink. Johan Kraan Motorsports uit het Gelderse Wapenveld zullen een volledig seizoen deelnemen met het Nederlandse duo Maxime Oosten en Milan Teekens. Max Weering, die ook in het Noord-Amerikaanse Super Trofeo-kampioenschap te zien zal zijn, bestuurt de andere Huracán van het team. Op zaterdag zullen de lichten uitgaan voor de start om 16:05 en op zaterdag om 11:50.


TIJDSCHEMA MONZA

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet