ESports

Div: Dubbele Le Mans overwinning voor Joshua Rogers in Porsche TAG Heuer Esports Supercup

Op het virtuele Circuit des 24 Heures behaalde de Australiër Joshua Rogers, in de negende wedstrijd van het kampioenschap, de pole en twee overwinningen. Met dit perfecte resultaat kon de Virtueel Racing School rijder zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap verder uitbouwen. Red Bull Esports titelverdediger Sebastian Job werd in de drie ronden durende sprintwedstrijd tweede op het iRacing platform. In de hoofdwedstrijd moest hij de handdoek in de ring werpen nadat hij al vroeg van de baan afgleed. Zijn teamgenoot Mitchell De Jong leek in de zes ronden durende hoofdwedstrijd zeker van een podiumpositie maar ging er kort voor de finish vanaf. Daardoor wisten Tommy Östgaard en Zac Campbell resp. als tweede en derde eindigen.

2021 Le Mans Start 1
De virtuele Le Mans start van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup. Het was ook super virtueel racen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Porsche

Dubbele Le Mans overwinning voor Joshua Rogers in Porsche TAG Heuer Esports Supercup
De Sprintwedstrijd was een thriller die op de laatste meters beslist werd. Na het behalen van zijn vijfde pole positie had Rogers met zijn digitale Porsche 911 GT3 Cup een perfecte start en nam onmiddellijk de leiding. Na twee van de drie ronden bleef de volgorde gelijk, Rogers op kop gevolgd door zijn Britse teamgenoot Charlie Collins, Sebastian Job, Dayne Warren(LEGO Technic Esports Team), Jamie Fluke(GB/Apex Racing Team) en Mitchell De Jong. Maar vervolgens werden de kaarten opnieuw geschud.


2021 Le Mans Start 2
De startopstelling vanuit een ander perspectief gezien.

Bij het aanremmen van de chicane op het lange rechte stuk van Mulsanne ging Job langs Collins heen en wist te verdedigen. Richting "Indianapolis" had Job Rogers in het vizier en pakte de leiding. De Australiër lanceerde echter direct een tegenaanval en pakte met een prachtige manoeuvre in de Porsche bocht de leiding terug. Bij het vallen van de vlag bedroeg het verschil slechts 1/10e van een seconde. Collins ging als derde over de streep gevolgd door Warren, Fluke De Jong en Jeremy Bouteloup(F/Coanda Simsport). De cruciale achtste plek ging naar de Portugees Diogo Pinto. Vanwege de omgedraaide grid mocht de Williams Esports Racer vanaf pole vertrekken.


2021 De Jong Pinto
Mitchell De Jong en Pinto in gevecht.

Rogers houdt het hoofd koel in bloedstollende finale
Pinto profiteerde weinig van zijn pole. Direct bij de start van de zes ronden tellende wedstrijd werd hij door De Jong en Bouteloup al naar de derde plek terugverwezen. En ook Warren ging hem al snel voorbij. Rogers passeerde Job en nam de derde plek over. Vanwege de vele slipstreams waren er de nodige positiewisselingen. Tussen De Jong, Bouteloup en Pinto werd het krap. Bij het naderen van het "Indianapolis" gedeelte raakte Job naast de baan op het groene gedeelte. Een mislukte poging want zowel Bouteloup als Job verloren terrein.Intussen had Rogers veel goed gemaakt.


2021 Job off
De grote fout van Sebastian Job.

In de vierde ronde was de 2019 PESC kampioen al naar de tweede plek opgeschoven, wist De Jong onder druk te zetten en nam zelfs even kortstondig de leiding. De Amerikaan sloeg echter terug maar in de allerlaatste ronde escaleerden de gevechten. Inmiddels had ook de Noor Tommy Östgaard zich bij het gevecht om de kop aangemeld. De Noorse Coanda Simsport-rijder reed zelfs kortstondig aan de leiding. De beslissing viel echter toen De Jong in de Porsche bochten spinde en daarbij zowel de Brit Charlie Collins(Virtual Racing School) als polesitter Pinto wist uit te schakelen.

Östgaard die als negende vertrokken was eindigde als tweede. De derde plek ging naar de Amerikaan Zac Campbell(Rahal Letterman Lanigan Esports) die zelfs als 16e vertrokken was. Daarachter volgde de Italiaan Moreno Sirica(MAHLE Racing Team), Kevin Ellis Jr.(eveneens Rahal Letterman Lanigan Esports) en de Duitser Martin Krönke(DirectForcePro).In de tussenstand van het kampioenschap leidt Joshua Rogers met 600 punten, gevolgd door Mitchell De Jong met 407 punten en regerend kampioen Sebastian Job met 395 punten.


2021 De Jong Bouteloup in de problemen
De Jong en Bouteloup in de problemen.


De finale is over veertien dagen, op 24 april a.s. op het Autodromo Nazionale Di Monza waar 40 digitale Porsche Supercup racers tegen elkaar de strijd zullen aanbinden. De Sprint telt zeven ronden, de hoofdwedstrijd 14.

Commentaren
Joshua Rogers(AUS/Virtual Racing School): "Ik wilde zo vroeg in de wedstrijd niet bij allerlei gevechten betrokken raken maar we reden bumper aan bumper en moest mijn positie verdedigen. Heel erg jammer voor Mitchell De Jong. Hij reed fantastisch en controleerde de wedstrijd. In de Sprint wedstrijd werkte mijn inhaalmanoeuvre tussen de bocht van Mulsanne en de Porsche bochten perfect. In de hoofdwedstrijd probeerde ik het weer en ook toen werkte het. Ik wist dat het moeilijk zou zijn om in de Porsche bochten te passeren."

Tommy Östgaard(N/Coanda Simsport): " In de allerlaatste bochten was het een gekkenhuis. Ik weet niet wat er met Mitchell gebeurde. We reden zo dicht bij elkaar. Het spijt mij voor hem als het mijn fout was. In de Sprintwedstrijd moest ik voorzichtig zijn omdat twee van mijn teamgenoten voor mij reden en ik wilde niet al teveel verknallen. Ik verloor de achtste plek en daarmee de pole. Zo was ik een beetje kwaad op mijzelf. In de hoofdwedstrijd ging ik in de Attack Mode en probeerde zoveel mogelijk posities goed te maken. Ik had voldoende geluk om een aantal crashes te vermijden. Met mijn overall performance dit weekend ben ik erg tevreden."

Zac Campbell(USA/Rahal Letteman Lanigan Esports): "Dit resultaat had ik totaal niet verwacht. Voor mij persoonlijk is Le Mans de slechtste baan op de kalender en ik had er moeite mee. Wel moet ik mijn excuses aan Diogo Pinto, Jamie Fluke en anderen vanwege de chaos in de allerlaatste ronde aanbieden. Ik raakte de achterkant van Diogo's auto en het was de aanleiding voor een grote crash. Het had niet mogen gebeuren. Ik geef mijn prijzengeld voor de derde plek waarschijnlijk aan Diogo want hij had het gewoon verdiend. Maar van P16 naar P3, met dit resultaat ben ik erg tevreden."

Le Mans, sprint race
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
2. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports)
3. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School)
4. Dayne Warren (AUS/LEGO Technic Esports Team)
5. Jamie Fluke (GB/Apex Racing Team)
6. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School)


2021 Joshua Rogers
Rogers kan de virtuele titel nauwelijks nog ontgaan.


Le Mans, Hoofdwedstrijd
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
2. Tommy Östgaard (N/Coanda Simsport)
3. Zac Campbell (USA/Rahal Letterman Lanigan Esports)
4. Moreno Sirica (I/Mahle Racing Team)
5. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports)
6. Martin Krönke (D/DirectForce Pro)

Tussenstand kampioenschap
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School), 600 punten
2. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School), 407 punten
3. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports), 395 punten
4. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports), 349 punten
5. Dayne Warren (AUS/LEGO Technic Esports Team), 346 punten
6. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School), 342 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet