IndyCar

Indycar: ECR coureurs voorlopig snel. VeeKay breekt vinger (update)

De eerste van twee testdagen op de Indianapolis Motor Speedway moest vanwege slechte weersomstandigheden tijdelijk onderbroken worden. Rinus VeeKay crashte en bevestigde later dat hij bij die crash een vinger brak. Zijn beide teamgenoten Conor Daly en Ed Carpenter gaven in deze ingekorte sessie de toon aan.

2021 Conor Daly
Conor Daly had profijt van een "tow" waardoor hij voorlopig de snelste tijd kon realiseren.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar/CGR

ECR coureurs voorlopig snel. VeeKay breekt vinger
Beide ECR Dallara Chevrolets van teameigenaar Ed Carpenter en Derek Daly gaven samen in de ingekorte trainingssessie de toon aan. Door gebruik te maken van een z.g."tow" kon Conor Daly een ronde van 222.714 mph realiseren en was daarmee de snelste man op de baan. Teambaas Ed Carpenter liet met 221.296 mph de tweede tijd noteren. Ondanks zijn crash noteerde VeeKay de 17e tijd van de 23e auto's die daadwerkelijk op de baan kwamen.

Ed Carpenter Voorlopige tweede tijd voor Ed Carpenter.

Ed Carpenter nam Rinus VeeKay ook nog een beetje in bescherming. " Hij is nog jong en soms maak je zelf ook nog fouten. Hij is een jongeman vol super zelfvertrouwen en dit kan soms tot fouten leiden. Hij was als eerste de baan op. Ik denk dat hij toch een beetje te agressief was vandaag."

2021 VeeKay
VeeKay was iets te hongerig en de Speedway always bites.

Achter de beide ECR Chevrolets eiste Scott Dixon in de Ganassi Dallara Honda de snelste tijd op gevolgd door de beide Arrow McLaren SP Dallara Chevrolets. Met een gemiddelde van 219.969 mph. liet Alex Palou de zesde tijd noteren. Daarachter volgden de beide Andretti Autosport Dallara Honda's van Colton Herta en Alexander Rossi. Will Power was met een negende tijd de enige Penske rijder in de Top 10 Achter hem volgde Meyer Shank Racing Jack Harvey, eveneens met Dallara Honda.

2021 Tony Kanaan Ganassi
Veteraan Tony Kanaan wordt door Veteranen gesponsord.

Tony Kanaan was met een vijftiende tijd meer dan tevreden. Tony Kanaan: "Een geweldige dag vandaag. Ik heb elf maanden al niet meer in de auto gezeten. Ik heb al zolang foto's van Jimmie Johnson en de jongens op de baan gezien. Vandaag was ik eigenlijk aan de beurt. Een hele mooie en een positieve dag. Het enige dat we hier niet kunnen beheersen is het weer. Ik had graag nog een paar rondjes gereden want de auto voelde comfortabel aan. Het is net zoals fietsen. En als je bij Ganassi terugkomt is iedereen er nog steeds. Ik ben hier vier jaar geleden weggegaan. Dit laat toch wel zien wat voor solide team dit is. Het is echt alsof ik net ben teruggekomen en nooit ben weggegaan. En dit geeft een heel goed gevoel."

Voor de Indy 500 wordt Kanaan gesponsord door het American Legion, een club van Amerikaanse leger veteranen die al sinds 1919 bestaat. Overigens heeft de Indycar-organisatie zojuist toch weer de pitlane geopend. (Later meer)

Update
Bij de " refreshment practice" die het laatste uur plaatsvond was de Fransman Sebastien Bourdais met een gemiddelde van 224.427 de snelste man op de baan, gevolgd door Sage Karam met 222.048, Helio Castroneves met 221.097 mph. en James Hinchcliffe met 219.974 mph.

De auto van Rinus VeeKay is inmiddels terug naar de werkplaats van Ed Carpenter Racing gebracht waar het team zal bekijken of het chassis hersteld kan worden. Men heeft weinig trek om de reserve-auto nu in te zetten omdat dit voor de komende drie races de wedstrijdauto is. Of Rinus nog dispensatie krijgt om met zijn gebroken duim te rijden moet worden afgewacht.

Sinds de fatale crash van Greg Moore op Fontana 1999(gebroken duim na paddock incident waar Greg geen schuld aan had) geven Amerikaanse organisaties eigenlijk geen permissie meer om met een dergelijke blessure op de ovals te racen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet