Diversen

Div: Succes en teleurstelling voor Ricardo van der Ende op Nogaro

Ricardo van der Ende heeft tijdens het Paasweekend de allereerste wedstrijd van het nieuwe Franse FFSA Tourisme kampioenschap gewonnen op het Franse Nogaro gewonnen. In de tweede wedstrijd werd de Nederlander door een vieze truc van de Fransman Florian Briché van de baan gedrukt.

2021 Riccardo
Ricardo van der Ende won de openingsrace van het gloednieuwe FFSA toerwagenkampioenschap op Nogaro dit weekend. De tweede wedstrijd verliep teleurstellend.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FFSA/SRO

Succes en teleurstelling voor Ricardo van der Ende op Nogaro
Sinds dit jaar kent men in Frankrijk weer een echt open toerwagenkampioenschap waarbij men geen gebruik maakt van het vrij kostbare TCR Reglement. Daarbij maakt men onderscheid in de TC en TCA klasse zoals in het verleden in de USA gebruikelijk was. De TC klasse staat open voor voertuigen tot 300 pk zoals de BMW M2 CS Racing Cup, de BMW 240i Racing Cup, Alpine A110 Cup, Seat Leon Cup Racer, Honda Civic R TC Cup, Hyundai Veloster TC Cup en Toyota GT86 Cup.

De TCA klasse staat open voor de 3/4e generatie Renault Clio Cup, Mini Cooper Cup, Peugeot RCZ Racing Cup, BMW 325i Clubsport, Ginetta G40 Junior, Honda Civic Cup Si TC, Hyundai Veloster TCA Cup, Ford Fiesta Cup en Mazda MX5 Cup. Voorlopig zagen we bij de openingswedstrijden op Nogaro alleen nog maar de strijd tussen BMW en Peugeot, terwijl een eenzame Renault Clio het startveld complementeerde. Het concept lijkt zeker toekomst te hebben.

De eerste wedstrijd leverde een prachtige overwinning voor Ricardo van der Ende met de L'Espace Bienvenue BMW M2 CS Racing op. De Fransman Florian Briche eindigde met zijn Peugeot 308 RC als tweede, terwijl Van der Ende's merkgenoot Steven Palette als derde het zwartwit geblokt zag.In de tweede wedstrijd nam Ricardo direct bij de start het commando met Briche in zijn kielzog. Een schitterend duel waarbij de Nederlander elke aanval van de Fransman wist af te slaan. Twee ronden voor het einde van de wedstrijd zette de Fransman Ricardo met een vieze truc van de baan.
  2021 Briche Geniepige actie van Peugeot-rijder Florian Brich kostte Riccardo van de Ende een tweede zege op Nogaro.

Zelfs de TV commentatoren twijfelden enkele malen bij het aanschouwen van de beelden. De sportcommissarissen dachten er anders over en gaven Briche een tijdstraf van 20 seconden, vijf startplekken terug en bovendien nog eens een bonus van drie strafpunten op zijn licentie. Ook de als tweede geeïndigde Peugeot van Kevin Ropars werd eveneens voor een soortgelijk incident door de wedstrijdleiding bestraft. Vanwege deze incidenten is er nog geen officiële wedstrijduitslag vrijgegeven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet