Diversen

Div: Oud Le Mans deelnemer en drievoudig Frans Heuvelklimkampioen Christian Debias overleden

Vanuit Frankrijk kwam gisteravond het trieste bericht dat oud Europees Heuvelklimkampioen Christian Debias in Senegal op 75 jarige leeftijd aan een beroerte is overleden. Debias kwam eind zestiger jaren uit de school van Beltoise, Cevert en al die andere Franse grootheden die met een R8 Gordini op de Franse circuits furore maakten.

2021 Christian Debias
Christian Debias was eind zestiger/begin zeventiger jaren één van de Franse talenten waar de hoop van Frankrijk op gevestigd was. Zijn carriere verliep totaal anders.


Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Willem J. Staat

Oud Le Mans deelnemer en Frans Heuvelklimkampioen Christian Debias overleden
Gedurende het Paasweekend stierf in Senegal in nabijheid van zijn gezien oud Le Mans deelnemer en meervoudig Frans Heuvelklimkampioen Christian Debias. De in Senegal geboren(1946) geboren Debias maakte in 1968 zijn debuut in de Franse R8 Gordini Cup waaruit zovele grote Franse talenten zijn voortgekomen.

In 1975 won hij het Formule Renault kampioenschap maar de gehoopte doorbraak op de circuits kwam er ondanks het winnen van een toerwagentitel met een Audi 80 en het Formule Renault kampioenschap nooit. Deze teleurstellingen leidden er toe dat een zwaar teleurgestelde Debias zijn activiteiten naar de heuvelklims verlegde. Vooral in de F2 klasse werd hij één van de grote Franse specialisten die in 1977, 1994 en 1995 de Franse titel wist te winnen. De beide laatste won hij met een F2 Martini.

CHRISTIAN-DEBIAS
In de F2 chassis voelde Debias zich tussen de bomen als een vis in het water.


Zijn deelname op Le Mans met een WM Peugeot samen met de Franse toerwagenlegende Marc Sourd en Xavier Mathiot eindigde in 1978 bijna fataal. Een enorme crash op het lange rechte stuk van de Hunadieres kostte hem bijna het leven en herstel vergde maanden. Debias liet zich niet klein krijgen en keerde twee jaar later op het Circuit de La Sarthe met een ROC Lola T298 terug en reed samen met Michel Dubois en Florian Vetsch. De combinatie kwam als 18e over de streep en eindigde als vijfde in de Groep 6 categorie.

Na een enorme crash op het heuvelklimparcours van Les Rangiers in Zwitserland in 2001 besloot Debias een streep onder zijn eenzitter carrière te zetten. Het was genoeg geweest.

2021 Ralt RT1 Het Ralt RT1 Chassis waarmee Debias in de Franse Heuvelklimwedstrijden een grootheid werd, kwam in 2019 in handen van de Brit Peter Williams tijdens de HGP in actie.

Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon. Met een standaard Porsche 996 GT3 reed hij nog negen jaar lang heuvelklim wedstrijden. Ook won Debias in 1991 in een BMW M3 samen met de Franse Allrounder Marcel Tarres de 24U van Chamonix ijsracen.

Als selfmade man zelfs zonder monteur en vrachtwagen. Hij reed met zijn dagelijkse vervoermiddel van en naar de wedstrijden. Na zijn actieve autosportperiode richtte Debias zijn aandacht op de golfsport. Debias, die uit de school van de grote Franse talenten kwam, laat een vrouw en een dochter na.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet