Diversen

Div: Hattrick voor SVG op Bathurst. Geblesseerde coureur verpulvert concurrentie opnieuw

Shane van Gisbergen weet niet van ophouden. Gedurende het Paasweekend schreef de Supercar-coureur met Nederlandse wortels opnieuw autosportgeschiedenis. Hij is nu de tweede coureur die zowel de Bathurst 1000, Bathurst 12U en de Bathurst 6 U op zijn naam wist te schrijven. Sinds de Bathurst 1000 2020 stond SVG in acht wedstrijden tot nu toe zevenmaal op de hoogste trede van het podium.


2021 Shane M4
Het is even wennen SVG in een BMW M4 waarmee hij de pole behaalde. Ook ditmaal verpulverde de geblesseerde coureur de concurrentie.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR

Hattrick voor SVG op Bathurst. Geblesseerde coureur verpulvert concurrentie opnieuw
Een gebroken sleutelbeen en drie gebroken ribben kunnen SVG niet van podiums weerhouden. Gedurende het Paasweekend stond de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels opnieuw tweemaal op de hoogste trede van het podium.2021 T8 Mercedes Afgelopen zaterdag zege in de GT World Challenge Australia voor SVG en Prins Jefri Ibrahim in de T8 Mercedes AMG GT3.

Afgelopen zatedag zegevierde Shane samen met de Maleisische Prins Jefri Ibrahim de tweede wedstrijd van de GT World Challenge Australia met een Triple Eight AMG Mercedes GT3. In de slotfase sloeg de SVG toe en versloeg de Audi R8 LMS van de combinatie Garth Tander/Yasser Shahin. Tijdens de laatste GT World Challenge(AUS) wedstrijd van het weekend waren de rollen omgedraaid en werd de zegereeks van SVG door Yasser Shahin in de slotfase onderbroken. Een magistrale inhaaljacht van Shahin leverde hem samen met Garth Tander de overwinning voor Audi op. Daarmee werd de zegetocht voor SVG tijdelijk onderbroken. Niet voor lang overigens.


Hattrick op "The Mountain"
Sinds 2016 staat er voor het Paasweekend op Bathurst een zes uursrace voor Standaardtoerwagens op de kalender. Eigenlijk overbodig om te melden dat SVG daarvoor met een BMW M4 de pole pakte en vervolgens zijn stempel op de wedstrijd drukte. Gedurende de wedstrijd liep SVG wegens een foute herstart achter de safetycar een tijdstraf van vijf seconden op. In een wedstrijd die gekenmerkt werd door maar liefst 11 safetycar-interrupties vreesde SVG in de slotfase hiervoor. Want daardoor zou de overwinning voor SVG/Shane Smollen/Rob Rubis aan een zijden draadje komen te hangen.

2021 Allroudn talent
2021/2014/2020 Hattrick voor SVG die zichzelf nu ondanks al zijn blessures al tot een autossportlegende gebombardeerd heeft.

De gevreesde safetycarfase bleef echter uit waardoor SVG met een voorsprong van ruim 12 secs. als eerste over de streep ging. Een marge van zeven seconden was nog ruim voldoende om deze vrij nieuwe toerwagenklassieker te winnen. Medewinnaar Smollen was vol lof over SVG: "Een bijzonder talent die het gewoon heeft. De voorbereiding die hij ondanks andere activiteiten dit weekend erin gestoken heeft was enorm. Het was gewoon zijn strategie en hij gaf er ook werkelijk om. Dit bleek dan ook wel." Aldus Smollen.

Paul Morris is de enige andere coureur die zowel de Bathurst 1000, 12U Bathurst en 6U Bathurst op zijn naam wist te schrijven. Met enkele grote namen aan de start zou de 6U Bathurst in de toekomst wel eens uit kunnen gaan groeien tot een derde internationale topwedstrijd "around the Mountain"Vorig jaar werd de wedstrijd vanwege COVID-19 afgelast. Dit jaar bezochten ruim 15.000 toeschouwers het evenement.

Uitslag Bathurst 6U
1 97 Prestige Connex S.Smollen/R.Rubis/S.van Gisbergen BMW M4 X 1 120 ronden 6:02:25.5600
2 1 Bruce Lynton BM Service B.Lynton/T.Leahey BMW M3 X 2 120 ronden 6:02 6:33.4157
3 27 Sherrin Rentals G.Sherrin/D.Russell BMW M4 X 3 120 ronden 6:02:37.6036
4 8 Car Mods Australia B.Carr/T.Slade BMW M3 X 4 120 ronden 6:02:59.5580
5 95 Miedecke Motor Group G.Miedecke/P.Morris/B.Kostecki Ford Mustang GT A2 1 120 ronden 6:03:58.4766
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet