Retro

Retro: Dutch GP winner uit 1979 te koop. Het unieke Williams chassis van Alan Jones

De F1 Williams FW07 die een doorbraak betekende voor het team van Frank Williams en Alan Jones staat nu te koop. De eerste FW07 werd ontworpen door Patrick Head, Neil Oatley en Frank Dernie2021 Zandvoort
Op Zandvoort behaalde Alan Jones met chassis FW07-001 de eerste overwinning. Clay Regazzoni won met chassis 002 eerder dat jaar op Silverstone. 001 staat nu te koop.

Tekst en Foto's Willem J. Staat


2021 Jones 1
Alan Jones met het unieke 001 chassis op Zolder. De auto wordt voor de pole voorbereid.


F1 Williams van Alan Jones uit 1979 te koop
De F1 Williams FW07 waarmee het team van Frank Williams en Alan Jones hun grote doorbraak in de F1 beleefden staat nu te koop. Het gaat om chassis 001 dat in 1979 in acht wedstrijden werd ingezet. Zowel Alan Jones als Clay Regazzoni deelden samen deze auto.

Chassis 001 beleefde zijn eerste mijlpaal op Circuit Zolder waar Alan Jones als eerste Williams voor het eerst aan de leiding van een Grand Prix lag. Helaas viel Jones met een elektrisch probleen uit. Ook scoorde Jones met chassis 001 zijn tweede pole bij de Britse Grand Prix op Silverstone. Opvallend genoeg werd de auto toen al tot reserveauto gebombardeerd omdat Jones chassis 003 in gebruik had genomen.

Voor de wedstrijd opteerde Jones toch voor chassis 001 waarmee hij in de 39e ronde met een kapotte waterpomp uitviel. Daarna maakte Jones weer gebruik van een ander chassis.

2021 Jones
Alan Jones viel in de 40e ronde met onstekingsproblemen in Zolder uit.


Voor de Nederlandse Grand Prix dat jaar was Jones in een fel duel met Gilles Villeneuve verwikkeld. Die viel na zijn wereldberoemde huzarenrit op drie wielen tussen de duinen uit. Vervolgens reed Clay Regazzoni met 001 op Monza, Montreal en Watkins Glen. Op Monza eindigde Clay als derde overigens. Daarna was de auto actief in het Aurora AFX F1 kampioenschap en werd vervolgens in de Williams GP Collection geëxposeerd. Tussen 2013/2014 werd de auto volledig gerestaureerd in het kleurenschema waarmee hij de Nederlandse Grand Prix won.

 
2021 Belgie
Debuut in België en zege tussen de Duinen. De auto verkeert nu in Dutch GP Livery anno 1979!  

In 2018 probeerde men al eerder deze auto te veilen. Maar er kwamen geen gegadigden opdagen. De auto staat sinds kort te koop bij Donald Hamilton Rofgo. Een prijs voor dit unieke museumstuk wordt niet genoemd. Misschien leuk om deze auto in aanloop voor de GP Nederland nog een keer naar Zandvoort te halen?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet