Supercar Challenge

Niemann Autosport debuteert met twee equipes in de Supercar Challenge

niemann

De Supercar Challenge is weer een nieuw team rijker. Teameigenaar Eric Jan Niemann verschijnt over ruim een week tijdens de V-Max Openingsraces op Circuit Zandvoort met twee auto's aan de start. Rients Visser en Michael Koel komen uit in de divisie Supersport 1 in een BMW E46 M3 GTR, vader Marcel en zoon Fabian Schoonhoven besturen een Mini Cooper S in de Sportklasse.

Tekst en foto's: PR

Van rally naar circuit
Eric Jan Niemann was zelf verdienstelijk rallyrijder en aanvankelijk ook alleen actief in die tak van autosport. Zo'n vier jaar geleden begon hij zijn eigen team Niemann Autosport en vreemd genoeg kwamen zijn cliënten niet zozeer uit de rally als wel uit de baanracerij.

Succes met oude rotten
Niemann Autosport concentreerde zich op langeafstandsraces zoals onder andere het Winter Endurance Kampioenschap. En met succes, want onder de naam The Dukes brachten Jan Evers, Henny van Doorn en Frans Verschuur (met 65 jaar de jongste Duke!) afgelopen augustus de BMW 123D van Niemann na 8 uur als eerste over de finish!

Nieuwe periode
Komend seizoen begint Eric Jan Niemann aan een nieuwe episode, waarin hij twee auto's inzet in de Supercar Challenge. Rients Visser komt in zijn fraaie BMW E46 M3 GT3 uit in de zeer competitieve divisie Supersport 1, Marcel Schoonhoven gaat in zijn Mini Cooper S voor succes in de divisie Sport.

rients-visser

Laatbloeier

De 52-jarige Rients Visser is zoals ze dat zo mooi zeggen een laatbloeier. De inwoner van Nijmegen behaalde op zijn 44e zijn racelicentie en wel met een zeer bijzondere aanleiding. "Ik lag in een ziekenhuisbed na een hartaanval", vertelt Rients. "Zoals dat dan gaat overdenk je je leven en ik besloot dat ik dingen anders wilde gaan doen. Eén van die dingen was dat ik mijn hele leven al wilde racen, maar er door de drukte van mijn bestaan nooit aan toe kwam."

Eerste raceauto
Eenmaal hersteld maakte Rients deze belofte aan zichzelf waar. Hij begon aan de racecursus en kwam daarbij in contact met Eric Jan Niemann. Met zijn licentie op zak ging Rients racen bij Niemann Autosport, die zijn eerste auto voor hem opbouwde.

rients-visser

Koele instructeur
Na met veel plezier sprintraces te hebben gereden bij de DNRT, gemiddeld wel tien races per jaar, is Rients Visser nu klaar voor deelname aan het geweld van de Supercar Challenge. Samen met Michael Koel, zijn instructeur tijdens de racecursus waarmee hij direct een goede klik had, hoopt Visser zich te kunnen meten met de gevestigde orde in de Supersport 1. "Dat zal niet meevallen, want ik weet dat daar serieus gestreden wordt. Maar we hebben er beide erg veel zin in, want we rijden op leuke circuits en zijn er helemaal klaar voor!, besluit Rients enthousiast.

Bijzondere teamgenoot
Hetzelfde enthousiasme is terug te vinden bij Marcel Schoonhoven, die met een bijzondere teamgenoot en in een auto met een mooi verhaal het seizoen gaat beginnen. "In 2004 zou ik mee gaan doen aan de Mini Challenge. Een groots project, dat helaas niet van de grond gekomen is. Ik had de Mini Cooper gekocht en heb daarmee meegedaan aan de Mini Endurance. In 2009 verkocht ik de Mini en ben ik wat andere dingen gaan doen."

marcel-1

Deja vu
In 2017 zag Marcel tot zijn grote verbazing zijn eigen Mini staan bij een dealer. Dat bracht mooie herinneringen naar boven en zo werd de 50-jarige ondernemer in regenwateropvang voor de tweede keer eigenaar. Datzelfde jaar behaalde zijn 17-jarige zoon Fabian zijn racelicentie en zo konden vader en zoon samen gaan genieten van de autosport.

marcel-2

Succes in 24 uur Spa
Aanvankelijk in klassen als de PTC Cup, maar later ook in andere klassen. "Vorig jaar zijn we in de 24 uur van Spa derde geworden in onze klasse", vertelt de trotse inwoner van Amersfoort met een noordelijk accent. "Dat klopt, ik ben in Groningen geboren", lacht Marcel Schoonhoven.

marcel-schoonhoven

Flinke update
Inmiddels hebben Marcel en Fabian getest op TT Circuit Assen en dat zag er veelbelovend uit. "We hebben de Mini in de winterperiode een flinke update gegeven met een splitter, een diffuser en shortshift. Ook de achterspoiler is nieuw en een nieuwe sper en grotere remmen zijn nog onderweg. We zullen flink ons best moeten doen om in de Sportklasse naar het podium te racen, maar we hebben er allebei enorm veel zin in", kijkt Marcel vooruit naar zijn debuut in de Supercar Challenge.

Nog leuker
Met dit nieuwe team heeft V-Max Racing er weer veel enthousiasme bij en dat zal de races alleen maar nog leuker maken. Bij de openingsraces nog niet voor publiek, maar hopelijk gaan we dat gedurende het seizoen wel weer meemaken, want dat de races in de Supercar Challenge weer spectaculair zullen worden staat nu al vast!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet