VLN

Div: ADAC Total 24h-Rennen Nürburgring gaat toch door in juni

210326 24h Nbr

De afgelopen week deden met name in Duitstalige media sterke geruchten de ronde dat de 24-uursrace op de Nürburgring dit jaar op losse schroeven stond. Gezien de ontwikkeling van de coronapandemie is het uiterst onzeker of er op de geplande datum van 3 tot en met 6 juni toeschouwers kunnen worden toegelaten, wat voor de organiserende ADAC Nordrhein voor het tweede jaar op rij een bijzonder lastige situatie betekent, inclusief het risico van wederom een verlieslatend evenement. Nu kwam er dan toch groen licht: dankzij bijdragen van meerdere betrokkenen kunnen zowel de 24-uursrace als de geplande kwalificatierace op 8 en 9 mei doorgang vinden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Vorig jaar moest de 24-uursrace in de Eifel worden verschoven van de oorspronkelijk geplande datum in mei naar een weekeinde in september. Uiteindelijk konden er op de tribunes langs het Grand Prix-circuit toch enkele duizenden bezoekers worden toegelaten, maar ook dit werd pas in een heel laat stadium duidelijk. Voor dit jaar lijkt zich eenzelfde situatie af te tekenen, met het verschil dat verschuiving naar later in het jaar geen optie is, omdat alle weekeinden in de maanden augustus en september al vol zitten met evenementen van de ADAC GT Masters, DTM en SRO, wat deelname aan de 24-uursrace voor vele teams uit het GT-segement moeilijk zou maken.

De Nürburgring zelf, de Duitse fabrikanten Audi, BMW, Mercedes-AMG en Porsche alsmede bandenfabrianten Falken, Goodyear en Michelin hebben nu opnieuw een bijdrage geleverd, zodat de race alsnog op de oorspronkelijk geplande datum gehouden kan worden. Ook partijen als Sporttotal, die de rechten op de 24-uursrace in handen heeft, en Eurosport Events, de promotor van de FIA WTCR, die in het voorprogramma rijdt, droegen hun gedeelte bij, evenals de Scuderia Cameron Glickenhaus, het sportwagenteam van de Amerikaanse miljardair James Glickenhaus, die het evenement een warm hart toedraagt.

"We zijn overspoeld door een golf van sympathie", zegt wedstrijdleider Walter Hornung, die wijst op het economische belang van het evenement: "Bij vele teams, toeleveranciers en ook bij het circuit hangen arbeidsplaatsen van de 24-uursrace af. Daarom hebben we er alles aan gedaan om het de race te laten doorgaan." Met of zonder toeschouwers blijft daarbij de vraag, hoewel de laatste variant waarschijnlijker is. De organisatie biedt dan ook aan, iedereen die vorig jaar al een toegangskaart gekocht heeft, het geld terug te betalen. "In 2022 hopen we dan de 50e editie van de 24-uursrace te kunnen vieren als een 'welcome back'-party", aldus Hornung.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet