NASCAR

NASCAR: NASCAR gaat onverhard dit weekend op Bristol

Dit weekend vindt voor de eerste maal sinds 51 jaar weer een NASCAR Dirt wedstrijd plaats. Daarvoor werd de oval van Bristol de afgelopen weken tot een onverharde baan getransformeerd. Onverhard racen is zeker niet nieuw want grootheden als Mario Andretti en A.J.Foyt werden er groot mee en raceten met spectaculaire "dirtcars" vaak tegen elkaar. Voor de Indycars vond het laatste dirt event in 1970 in Sacramento plaats overigens.

20201 Byron 1

Tekst Willem J.Staat
Foto's NASCAR

NASCAR gaat onverhard dit weekend op Bristol
Voorafgaande aan de hoofdwedstrijd zijn er vier kwalificatieheats van elk 15 ronden De trekking voor de startpositie in deze heats vindt plaats op volgorde van punten van de huidige teameigenaar. In de heats verzamelen de rijders punten op basis van eindposities en het aantal manoeuvres. Het puntentotaal bepaalt de startpositie voor de hoofdwedstrijd

Passing points: Het aantal punten dat wordt toegekend op basis van eind- en startpositie
Go forward: Op basis van het aantal inhaalmanoeuvres
Go Back: Nul inhaalpunten als je terugvalt
Tiebreaker: Punten voor de eigenaar van het team.

Voor de eerste plek zijn er 10 punten te verdienen en tot aan de tiende plek met 1 punt gaat de puntenverdeling cumulatief naar beneden. De startvolgorde wordt na elk segment bevroren. Tijdens de pauzes mogen de teams banden wisselen, brandstof bijvullen en aanpassingen verrichten. En dit mag alleen gedurende de pauzes gebeuren.

Gisteravond hadden de coureurs een virtueel voorproefje tijdens de eerste wedstrijd van de virtuele Pro-Invitational Series die voor het eerst plaatsvond. William Byron was de eerste winnaar.

2021 Byron Reddick 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet