V8 Supercars

V8 Supercars: SVG beter dan Lewis Hamilton? Red Bull Holden coureur blijft de wereld verbazen

Een Nieuw Zeelandse krant ging vandaag wel heel ver door te stellen dat Supercar-coureur Shane van Gisbergen beter is dan Lewis Hamilton. Tot een directe confrontatie tussen beide rijders is het nog niet gekomen. Feit is dat beiden rijders racers pur sang zijn. Wat het SVG afgelopen weekend heeft laten zien was fenomenaal. Met een gebroken sleutelbeen drie wedstrijden winnen. Bij een routinecontrole gisteren onthulde de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels dat hij ook nog eens met vier gebroken geracet had.......

2019 SVG Concentratie
Bovenmenselijke prestatie van SVG op Sandown afgelopen weekend.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull/Willem J. Staat/archief autosport.nl

SVG beter dan Lewis Hamilton? Red Bull Holden coureur blijft de wereld verbazen
Euforische geluiden in de Nieuw Zeelandse media vandaag. Er verschenen krantenkoppen met de aanhef "Van Gisbergen beter dan Lewis Hamilton!" Wel behaalde de Red Bull-coureur negen achtereenvolgende overwinningen in vier verschillende autosport disciplines, t.w. Supercars, GT, Rally en de Toyota Racing Series. Dan ben je misschien niet beter dan Lewis Hamilton maar je bent wel een allrounder die van alle markten thuis is. En dat laatste is Hamilton niet, want die is de beste in slechts één discipline.

van gisbergen surfers
Surfers Paradiese 2010

SVG viel ons voor het eerst op in 2010 na een fenomenaal duel met zijn huidige teamgenoot Jamie Whincup in Surfers Paradise. Een juridische conflict met Erebus zorgde ervoor dat hij tijdelijk langs de zijlijn stond terwijl hij bij TEKNO Autosport van Jonathan Webb met open armen werd binnengehaald. Het leidde in 2013 zelfs tot een podiumplek met Jeroen Bleekemolen op Surfer's Paradise. Vervolgens stond de deur bij Triple Eight Engineering wagenwijd open. In 2016 behaalde hij zijn eerste en enige Supercar titel.

2013 SVG R2 Podium met Jeroen Bleekemolen tijdens de Goldcoast 600

De NZ Toyota Racing Series is voor vele aanstormende talenten de perfecte voorbereiding op het Europese autosport seizoen. Lando Norris en Lance Stroll schreven in het verleden deze prestigieuze titel op hun naam. Vanwege de COVID-19 crisis hadden organisatoren geen andere opties dan lokale grote namen uit te nodigen waardoor er alsnog aan het begin van het seizoen 15 auto's aan de start stonden. Voor SVG was het meer dan veertien jaar geleden dat hij in eenzitter geracet had en ook niet meer over het jockeyformaat van toen beschikte.

SVG-Wint
Eerder dit jaar klasse apart in de Toyota Racing Series.

Drama voor de start van de wedstrijd, SVG had per ongeluk de brandblusser geactiveerd waardoor hij vanuit de pitlane moest starten. Een fenomenale inhaalwedstrijd volgde waarin hij de concurrentie met een zeldzame voorspelling volledig verpletterde.

2021 Rontgenfoto
Red Bull Ampol Racing twitterde gisteren deze foto. Niet alleen een gebroken sleutelbeen maar ook nog eens vier gebroken ribben na de Mountain Bike Crash. Of SVG met Mountain Biken ophield? "Nee ik heb nog een crossmotor gekocht."was het antwoord aan de betrokken chirurg...

Zelfs bij het toonaangevende Britse 'Autosport" bleef deze prestatie niet onopgemerkt. Lovende commentaren waarin werd gesteld dat hij eigenlijk wel "F1 Stuff" was. Dus zo verwonderlijk zijn die koppen in de NZ pers dan eigenlijk weer niet. SVG heeft dit zichzelf nooit ten doel gesteld. De V8 Supercars waren altijd de grote droom die verwezenlijkt werd.

2021 SVG Sandown 2
SVG verpletterde de concurrentie afgelopen zondag volledig op Sandown.

SVG is een coureur die met een groot hart en vooral veel passie rijdt. En vooral dat laatste is hem verschillende malen in zijn carrière toch wel eens opgebroken zoals tijdens de Bathurst 12U in 2017 toen hij samen met Maro Engel in een AMG Mercedes GT3 op de overwinning leek af te stormen en zich in de slotfase volledig vergaloppeerde en de zege volledig in rook opging. A la Villeneuve tot het uiterste....en dit levert niet altijd podiums op. Anderzijds is SVG een geduchte tegenstander die je maar beter niet in je spiegels wil zien opduiken. Iedereen weet hij gaat ervoor net zoals afgelopen weekend op Sandown.

2021 Race Sandown
Teleurstellende kwalificatie op Sandown maar een machtig optreden.

Daar was het niet zeker of SVG aan de wedstrijd zou deelnemen. Een teleurstellende kwalificatie op P17 met een gebroken sleutelbeen leverde een heroïsche wedstrijd op waarbij SVG andermaal zijn tegenstanders verbaasde en verpletterde en in de allerlaatste ronde de zege pakte. Vervolgens schreef hij ook nog de twee andere wedstrijden op zijn naam.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet