DTM

DTM: Ekström rijdt stiekem naar de eerste overwinning

480_ekstrom_dtm

Mattias Ekström heeft met een sneaky strategie de eerste overwinning in de DTM gepakt. De race in Hockenheim werd opgeschrikt door een gigantische startcrash, waarna de race een half uur stil lag. In de overgebleven 40 minuten reed Ekström na twee vroege stops onopvallend in het middenveld, maar rukte later stilletjes op naar voren toen de rest moest stoppen. Achter Ekström maakt Tomczyk op de tweede plaats het Audi-feest compleet. Bruno Spengler eindigde, na bijna de hele race te hebben geleid, uiteindelijk op de derde plaats.


Tekst: Daan Jeuken

Al voor de start waren er grote problemen voor Alexandros Margaritis, die tijdens de warming-up plotseling zijn rechter voorwiel zag afbreken. Gelukkig voor de Griek kon zijn team de bolide op tijd prepareren voor de race.

480_start_race1

Polezitter Spengler heeft een erg slechte start en valt terug naar plaats vier. Tomczyk pakt de leiding, voor Di Resta en Ekström, die echter al weer snel weer wordt gepasseerd door Spengler. In de tweede bocht is er een flinke klapper, wanneer Tom Kristinsen met een grote rookwolk spint. Vervolgens wordt Kristinsen door Alexander Premat en Susie Stoddart aangereden. De safetycar komt de baan op, maar zowel Kristinsen als Premat benodigt medische hulp. Bovendien ligt de baan dusdanig vol met troep – ook Carroll strandt – dat de wedstrijdleiding de race stopt voor een herstart.

Na een goed half uur wordt de race (over veertig minuten) herstart met een rollende start. Achter de safetycar stellen zich Tomczyk, Di Resta, Spengler en Ekström op, in de volgorde van rijden op het moment van de crash. De rollende start verloopt voorzichtig, iedereen blijft netjes op zijn positie rijden. De eerste inhaalactie is er in de hairpin, waar Spengler Paul di Resta weer terugpakt en nu dus tweede rijdt.

Zwaar weer is er voor Christian Abt, die binnen enkele bochten door Schneider en Paffett wordt ingehaald en een aanlopend wiel oploopt. Eer Abt zijn auto in de pits parkeert rijdt hij al op de laatste plaats. Ook niet zeer voorspoedig gaat het voor Häkkinen, die Margaritis al heeft zien passeren en nu Jamie Green zeer nadrukkelijk in zijn spiegels heeft. Na zijn verprutste start gaat het nu wel voorspoedig met Spengler, al heeft hij daar wat hulp voor nodig. Wanneer Tomczyk zich flink verremt voor de hairpin verliest hij twee plaatsen, waarmee Spengler dus weer terug aan kop is.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet