Porsche Cups

Porsche Cups: Kay van Berlo: "Kan meestrijden om de titel"

210320 Berlo 3
Kay van Berlo begon sterk aan zijn seizoen in de Porsche Carrera Cup North America

Gisteren berichtten we al over de sterke seizoensstart van de 20-jarige Kay van Berlo in de Porsche Carrera Cup North America met een overwinning en een tweede plaats uit de eerste twee races op Sebring. "De snelheid zit er goed in, ik kan meestrijden om de titel", stelt de coureur in gesprek met AUTOSPORT.NL. Gezien de resultaten in het eerste raceweekeinde zonder meer een realistische inschatting.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG/Jürgen Tap, Porsche Motorsport North America

Nadat hij in 2019 al ervaring opdeed in de Porsche Carrera Cup Benelux met Bas Koeten Racing en vorig jaar in de Duitse Porsche Carrera Cup met Nebulus Racing by Huber, koos de oudste van de beide racende broers Van Berlo dit jaar voor de nieuwe Porsche Carrera Cup North America. "Ik woon sinds augustus in Miami, waar ik business administration studeer", vertelt hij. "Het was in eerste instantie niet direct mijn plan om ook in Amerika te gaan racen, maar toen hoorde ik van de Porsche Carrera Cup North America, die dit jaar voor het eerst als volwaardige Carrera Cup in plaats van als Cup Challenge gehouden wordt. Bovendien al met de nieuwe auto, de 992, en voor het eerst ook met Michelin-banden, dus dat sprak me wel aan."

210320 Berlo 4

Via Torsten van Haasteren, een Nederlandse racetechnicus die over jarenlange ervaring in de Porsche Cup-racerij beschikt en ook Amerikaanse Porsche-teams regelmatig met zijn kennis en kunde terzijde staat, kwam Van Berlo in contact met Kelly-Moss Racing, tegenwoordig Kelly-Moss Road and Race, gehuisvest in Madison, Wisconsin. "Eind vorig jaar had ik in Sebring voor het eerst contact met het team en zo kwamen we tot overeenkomst voor een programma voor dit seizoen", aldus Van Berlo. "Het startveld is goed bezet en bovendien duren de races 45 minuten, wat ik ook beter vind dan de races van een half uur, zoals in Duitsland." Daarbij kan Van Berlo ook rekenen op technische ondersteuning van een landgenoot: Chiel Bos, een erkende grootheid als het gaat om ophangingstechnologie, is het hele seizoen actief als zijn race-engineer bij het Kelly-Moss-team.

Berlo

Over zijn eerste twee races in de Amerikaanse Porsche-competitie is Van Berlo uiteraard zeer tevreden. "Bij de tests vorige week op Sebring zaten we er meteen al goed bij en van daar uit konden we verder werken. Nu tijdens de raceweek was de baan wel heel anders, zodat iedereen in feite weer van nul af aan moest beginnen. Dat liep bij ons ook wel goed, wat zich ook vertaalde naar goede startposities met de tweede en derde plek voor de beide races. In de eerste race had ik een goede start en kon ik Priaulx goed volgen. Het managen van de banden is wel een belangrijk punt, zeker met de nieuwe 992, die toch iets meer van de banden blijkt te vergen dan het vorige model. Ik plande aan het eind nog een actie voor de winst, maar toen was er met tien minuten te gaan een interventie van de safety-car, dus daardoor kon ik geen aanval meer plaatsen en eindigde ik als tweede."

210320 Berlo 2
Start van de tweede race met Van Berlo (links) naast pole-sitter Priaulx

In de tweede wedstrijd lukte het daarentegen wel en zo kon Van Berlo op Sebring zijn eerste overwinning in de Porsche Carrera Cup North America laten aantekenen. "Priaulx mocht bij de start het tempo bepalen en zo zaten we naast elkaar in bocht 1, maar ik had een iets betere exit en zo kon ik de leiding overnemen. Vervolgens heb ik in het eerste gedeelte van de race weer een gaatje kunnen slaan, Priaulx achter me weten te houden en vervolgens zo goed mogelijk de banden ingedeeld, zodat ik de overwinning kon binnenhalen." Het duurt nu even voordat Van Berlo weer in actie komt: de derde en vierde race van het seizoen staan op 22 en 23 mei aanstaande gepland op het Canadian Tire Motorsport Park in Canada.

210320 Berlo 1
Van Berlo voor zijn Kelly-Moss-teamgenoot Sebastian Priaulx
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet