V8 Supercars

V8 Supercars: Heroïsche wedstrijd van SVG in Sandown. Red Bull Holden-coureur wint met gebroken sleutelbeen

Een ongelofelijke wedstrijd van Shane van Gisbergen op het Australische Sandown. Kort na de twee seizoensoverwinningen op Bathurst brak SVG zijn sleutelbeen bij een trainingsincident met een mountainbike. Deelname aan de wedstrijd op Sandown was niet geheel zeker en reserve-coureur Garth Tander stond paraat om in te vallen. In de eerste trainingen was de Red Bull Holden-rijder achtste en kwalificeerde zich uiteindelijk teleurstellend als 17e. Kenners weten dat SVG nooit opgeeft. Ondanks een gebroken sleutelbeen wist SVG de Mustang van Tickford-coureur Cameron Waters op de streep te verslaan. Een heroïsche actie... SVG's teamgenoot Jamie Whincup eindigde als derde


2020 SVG wint
Een ongelofelijke wedstrijd van SVG. Cameron Waters wordt op de streep verslagen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull/Shell V Power Racing/PR

Heroïsche wedstrijd van SVG in Sandown. Red Bull Holden coureur wint met gebroken sleutelbeen
Zelfs een gebroken sleutelbeen kon SVG niet van de overwinning afhouden. Gestart vanaf een 17e startplek versloeg de Red Bull Holden coureur de Tickford Mustang van Cameron Waters op de streep. Een ongelofelijke actie. Vanaf de negende startrij gestart wist SVG al tijdens openingsstint negen concurrenten te passeren.

De Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels spaarde zijn krachten kennelijk tot het einde want terwijl Cameron Waters, Chaz Mostert en zijn teamgenoot Jamie Whincup in de 34e van de 36 ronden tellende wedstrijd met elkaar flink in gevecht waren ging hij er ondanks zijn gebroken sleutelbeen eens flink voor zitten. SVG passeerde tegelijkertijd zowel de DJR Mustang van Anton de Pasquale en de IRWIN Racing Holden Commodore van Mark Winterbottom op dezelfde plek. Vervolgens zette SVG een laatste eindsprint richting de leidende Ford Mustang van Cameron Waters in. Tijdens de voorlaatste ronde bleef SVG vanwege de "vuile lucht" even op afstand. Bij het uitkomen van de voorlaatste bocht ging SVG met een heroïsche actie de Mustang van Cameron Waters binnen een seconde op de streep voorbij. Zelfs een gebroken sleutelbeen kon deze allrounder niet van de overwinning weerhouden.


2020 Heimgartner Top 10 klassering voor Kelly Racing met André Heimgartner.

Shane van Gisbergen: "Ik heb de afgelopen weken van goede chirurgen en een aardige vriendin heel veel hulp gehad alsmede een fysio die goed voor mij zorgde. Het zijn twee behoorlijk zware weken geweest maar ik voel mij geweldig evenals mijn auto. Hopelijk was het een goede show om naar te kijken. Ik heb het in ieder geval geprobeerd."

De grote verliezer was Walkinshaw Andretti-coureur Chaz Mostert die in de eindfase maar liefst vijf posities verloor en uiteindelijk als zesde over de streep ging. Cameron Waters had met de Tickford Mustang een goede start maar ook Winterbottom in de IRWIN Commodore deed er niet voor onder en beiden doken tegelijkertijd de eerste bocht in. Maar in de openingsronde had SVG al vier concurrenten neergesabeld. Al na twee ronden moest de safetycar in actie komen nadat twee deelnemers in de bandenstapels waren beland. Na een interruptie van vijf ronden kon de wedstrijd hervat worden. Na de herstart passeerde SVG weer drie andere concurrenten.

2020 Sandown
De DJR Shell V Power Mustangs zijn duidelijk niet meer zo oppermachtig als in de laatste drie jaar.

Gedurende de laatste pitstopcyclus reed SVG kortstondig aan de leiding totdat hij ook voor vers rubber opnieuw naar binnen moest. Na deze cyclus bedroeg de volgorde Mostert, Waters, Whincup, Winterbottom, De Pasquale, SVG,Courtney, Heimgartner, Davison en Hazelwood. SVG's teamgenoot Whincup ging bij Waters in de aanval en opende daarmee de deur voor SVG die direct op de koplopers in de aanval ging en een werkelijk ongelofelijke overwinning pakte. Chaz Mostert, die lang aan de leiding gelegen had was de grootste verliezer van de wedstrijd. Een schrale troost waren de vijf bonuspunten voor de snelste ronde en het aantal ronden dat hij op kop gelegen had. Tot nu toe heeft SVG alle wedstrijden van het nieuwe seizoen op zijn naam weten te schrijven.


2020 SVG podium
Van P17 naar P1. Met een gebroken sleutelbeen duidelijk van een andere planeet.........

Uitslag Race 3 Sandown
1 97 Red Bull Ampol Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 36 ronden
2 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT 36 ronden
3 88 Red Bull Ampol Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 36 ronden
4 18 IRWIN Racing Mark Winterbottom Holden Commodore ZB 36 ronden
5 11 Shell V-Power Racing Team Anton De Pasquale Ford Mustang GT 36 ronden
6 25 Mobil 1 Appliances Online Chaz Mostert Holden Commodore ZB 36 ronden
7 8 R&J Batteries Nick Percat Holden Commodore ZB 36 ronden
8 7 NED Whisky Racing Andre Heimgartner Ford Mustang GT 36 ronden
9 44 Boost Mobile Racing James Courtney Ford Mustang GT 36 ronden
10 5 Truck Assist Racing Jack Le Brocq Ford Mustang GT 36 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet