VLN

VLN: In memoriam Sabine Schmitz. Het gezicht van de VLN en de Nordschleife overleden

Droeve tijden. Wederom een necrologie binnen 24 uur op onze website. Vanmorgen kwam het nieuws naar buiten dat Sabine Schmitz op 51-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kanker overleden is. Sabine die je het beste kon omschrijven als het gezicht van het dorp Nürburg of de Nordschleife. Talloze successen en hoogtepunten op de Nürburgring slechts enkele meters van haar woning verwijderd.


2014 Gr 1
Sabine Schmitz en Klaus Abbelen zoals we ze uit de VLN kennen.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

In memoriam Sabine Schmitz. Het gezicht van de VLN en de Nordschleife overleden
De Pistenklause, het gerenommeerde Hotel, Café, Restaurant, op een steenworp afstand van de Nürburgring Nordschleife verwijderd. In eigendom van de familie Schmitz wier dochters zoals zovelen in het verleden richting Adenau met de auto naar school reden. Snel autorijden zit in de genen van wie in deze omgeving geboren wordt. Zo ook de beide meisjes Schmitz. Susanne was heel snel maar gaf er ook snel de brui aan voordat ze zich als kunstenares richting Berlijn verplaatste.


2011
Met Porsche altijd snel op de snelheid. Frikadelli werd een cult team.

Sabine trad heel snel in haar voetsporen en was nog sneller. Zij werd het gezicht van de Nordschleife. In 1996 kwam voor Sabine de doorbraak toen zij met nog zo'n Eifel legende, Johannes Scheid en Hans Widmann als eerste vrouw 24U Nürburgring met een BMW M3 won. In de "Eifelblitz M3 werd het succes in 1997 herhaald. Het jaar daarop zelfs met Scheid de fel begeerde VLN titel.

Als hoteleigenaresse in Keulen Pulheim liep haar huwelijk al snel op de klippen want ook het racebloed kroop waar het niet gaan kon. Terug naar huis, naar de Nordschleife waar zij in 2000 met de frikadellenfabrikant Klaus Abbelen haar grote liefde voor de sport en de paarden vond en zich Barweiler vlak bij de Nürburgring vestigde. Samen met Klaus richtte zij Frikadelli Racing op. Tot eind vorig jaar altijd gelieerd aan Porsche. Een cultteam met tienduizenden fans dat jaarlijks een fraaie Kerstmarkt in Barweiler organiseert.

IMG 1206
Pitstops en snelle Nordschleife rondes waren haar leven.

Samen met partner Klaus Abbelen talloze successen in de VLN. In 2014 won zij samen met Abbelen en Huisman o.a. de 37e DMV Grenzlandrennen met een Porsche 911 GT3 R. Een schitterend succes. Ook nam zij op de Nordschleife tweemaal aan het toenmalige FIA WTCC met een Chevrolet deel. Als instructrice en Ringtaxi-rijdster bleven haar rij capaciteiten in Engeland ook niet onopgemerkt. Ze werd uitgenodigd voor het fameuze BBC TV Programma Top Gear waarin zij als presentatrice jarenlang te zien was.

2014 Gr 4
WTCC deelnames op haar favoriete circuit in 2015 en 2016.

In 2017 sloeg het noodlot toe. Sabine werd door een zeldzame vorm van kanker getroffen. In 2019 keerde zij kortstondig in de cockpit terug. In 2020 moest zij echter opnieuw stoppen met racen omdat de gevreesde ziekte opnieuw terugkwam. "Nu moet ik al mijn krachten uit de kast halen om de volgende therapieën met kracht onder de knie te krijgen. In de hoop dat er iets zal werken." Het werkte helaas niet. De koningin van de Nordschleife heeft helaas veel te vroeg van ons afscheid genomen.

2021 Podium
Samen met Patrick Huisman en Klaus Abbelen in 2014 op de hoogste trede.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet