Diversen

Div: Circuit Zolder futureproof en klaar voor een elektrische start

2021 wordt zonder twijfel beter en voor Circuit-Zolder het begin van een nieuw hoofdstuk. Naast de traditionele autosportevents zoals de 24 Hours of Zolder, Historic Grand Prix, FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix en het American Festival NASCAR Finals trekken we vanaf komend seizoen volop de elektrische én ecologische kaart. Te beginnen met de komst begin juli van de PURE ETCR, de elektrische tegenhanger van de FIA WTCR World Touring Car Series. Ook fietssport in alle gedaantes en fietsbeleving krijgen een nog prominentere rol," zo zei Harry Steegmans, circuit-directeur, woensdag voor de verzamelde pers in zijn 'State of the Union' zo mogen we wel stellen. Hij is nu ruim een half jaar op post en legt eigen accenten om het circuit een 'future proof' toekomst te geven.

2021 Zolder

Aangeleverd bericht
Foto archief autosport.nl

"Het voorbije jaar was moeilijk en verlieslatend, dat is evident met races zonder publiek. Maar toch hebben we enkele professionele topevenementen kunnen organiseren zoals twee keer de DTM, NASCAR, de Superprestige Veldrijden, de WTCR... Dat is veelzeggend. Het bewijst dat Circuit-Zolder een geliefd en vaak zelfs het lievelingscircuit is."

Early Adopter
Maar de wereld na Covid-19 ziet er anders uit, sommige evoluties versnellen. Volvo en Ford bieden vanaf 2030 enkel nog elektrische auto's aan, Jaguar Land Rover mikt zelfs op 2025. Bijna wekelijks zijn er constructeurs die dergelijke aankondiging maken. "Circuit-Zolder is altijd een early adopter geweest, onder meer met de iLumen Solar Challenge voor zon aangedreven experimentele auto's. Of met de organisatie van een succesvolle virtuele Belcar... Op dat spoor werken we verder. Naast het PURE ETCR staat vast dat ook het volledig elektrische ERA Championship naar Zolder komt. Dat is 's werelds eerste elektrische rookie-klasse. Er komen nog meer van dergelijke nieuwe formules. We zijn er klaar voor," aldus een zelfzekere circuit-directeur.

Toeristisch info-startpunt
Een tweede pijler voor de toekomst zijn de talrijke functies die Circuit Zolder vervult. "We zijn al jaren veel meer dan auto- en motorsport. Fietsen neemt een heel belangrijke plaats in. Een volgende logische stap is de uitbouw van Circuit-Zolder tot een Info/startpunt voor het toerisme in de regio. We zijn daarvoor ideaal gelegen, met ruime parkeermogelijkheden. Het circuit is niet alleen een ontmoetingscentrum voor autosportliefhebbers maar ook voor fietsende sportbeoefenaars, recreatieve fietsers en wandelaars. We zijn ook bezig met de oprichting van een padelclub..."

Funfastic Real Estate
Harry Steegmans ziet nog opportuniteiten die momenteel onderbenut worden: "We hebben binnenkort zoals bekend een Velodroom binnen het circuit en zijn een belangrijk centrum voor Cycling Vlaanderen. Ook voor andere organisaties die betrokken zijn bij het racen of bij fietssporten kunnen we een fantastische thuisbasis met goed uitgeruste accommodatie aanbieden. We gaan onszelf in samenwerking met partners uit de vastgoedwereld daarom veel breder promoten. Uiteraard blijven we business-events huisvesten en daarvoor onze accommodatie inzetten. Maar we gaan ze wat beter verpakken door events te combineren met activiteiten zoals een rijvaardigheidstraining met ProMove, zoals een fietsavondje... "

Family proof
"Wat we goed deden, blijven we uiteraard doen. Het binnenhalen van het EK BMX is daarvan een perfecte illustratie. Onze Lotto BMX track wordt overigens gebruikt door tal van atleten uit allerlei landen om te trainen voor de Spelen in Tokio. Waar ik naartoe wil: we moeten blijven streven naar topkwaliteit inzake infrastructuur en kwaliteit wat betreft de organisatie van evenementen, met family proof beleving voor alle leeftijden. Dan kan niets ons klein krijgen," besluit Harry Steegmans.

8 en 9 mei NEW RACE FESTIVAL
2-3 juli PURE ETCR
1-4 juli 24U van Zolder
7-8 augustus DTM
22 22 augustus Historic Grand Prix
12 12 september European Truck Race Grand Prix
9-10 oktober American Race Festival
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet