Retro

Retro: We schieten flink op met de biografie over Ab Goedemans

ab-city-z-w

Zoals je in onze vorige berichten hebt kunnen lezen, heeft het boek de titel 'Altijd tot het uiterste' gekregen. Dat past goed bij een man die volgens zijn zus Pepita niet te stuiten was. "Alles moest met 200 km per uur." De tekst van het boek is gereed – en als je die straks leest, zul je meer dan ooit begrijpen waarom de titel 'Altijd tot het uiterste' zo op het lijf van de hoofdpersoon is geschreven. Eindredacteur René de Boer is aan de slag gegaan met de dik 37.000 woorden die auteur Mattijs Diepraam aan het Nederlandse toerwagenfenomeen van de late jaren zestig heeft gewijd.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: via Hans Fohr en de familie Goedemans

Terwijl René bezig is, gaat uitgever Gerrie Hoekstra zich samen met Mattijs en ontwerper Niels Kamp op de fotokeuze en daarna de opmaak richten. Let op: mocht je plotseling toch nog in een schoenendoos op unieke foto's van Appie stuiten – je bent nu nog op tijd!

480-boek-cover-ab


Intussen praten we je bij over de laatste ontwikkelingen rond het boek.

De laatste interviews
Het gebeurde al bij het boek over Wim Loos, en nu was het opnieuw raak. De bekendmaking van het boek leverde toch nog een paar verrassende reacties op. Bijvoorbeeld van Paul Gillisse, toen een tiener die werkte in Snackbar Nico, vlak bij waar Appie woonde in de Laan van Nieuw Oost-Indië. De destijds al vermaarde snackbar trok vele bekende Hagenaren, onder wie de halve Haagse autowereld. Paul, die later monteur werd bij Ed Swart, wist een hele stapel mooie anekdotes over Appie te vertellen. Die zijn straks uiteraard ook allemaal in het boek te lezen.

Kort daarvoor was het fijn om Appies Haagse kameraad Frits Buntenbach te spreken. De twee leerden elkaar kennen bij bioscoop Apollo, waar de Haagse brommerjeugd zich altijd verzamelde. Tot aan het dodelijke ongeluk op de Nürburgring bleven Appie en Frits onafscheidelijk. Als Appie aan het racen was, stond Frits voor hem in de zaak.

Frits werd ook ingeschakeld als de Abarth moest worden ingereden als die vers was teruggekeerd van de fabriek. Samen reden ze met de Abarth op de trailer naar Arnhem om die daar af te laden. Appie reed dan over de E35 terug naar Den Haag en Frits moest maar zien dat hij Appie kon bijhouden in diens Mercedes 280 met trailer erachter... "Dus ik in die Mercedes erachteraan. Elke keer dat ik in mijn spiegels keek, zag ik hoe de trailer alle kanten op slingerde. Komen we bij Gouda aan, waar toen nog een brug over de Gouwe was. Die stond open. Stopt er een Porsche van de Rijkspolitie naast ons..." Wie wil weten hoe het afloopt, kan maar beter het boek bestellen.

IMG 0013


Bijzonder beeld

We zijn nog aan het sorteren, maar we weten nu al dat het beeld in het boek net zo fascinerend zal zijn als de tekst. We beschikken namelijk niet alleen over verrassend veel foto's van Appie zelf – van zijn kinderjaren tot aan de seizoenen op het circuit. Ook ander bijzonder materiaal hebben we vastgelegd voor reproductie in het boek. Zo fotografeerden we de originele rode helm van Appie en de officiële FIA-oorkonden voor zijn prestaties in het Europese toerwagenkampioenschap. Ook stelde de familie zijn bekers ter beschikking – die hebben we eveneens aan studiofotograaf Fred Icke toevertrouwd.

Misschien nog mooier zijn de originele documenten uit het verrassend complete familiearchief. Denk aan de brief waarmee Racing Team Holland het jonge karttalent bedankte voor zijn fraaie racedebuut en uitnodigde voor een vol raceseizoen in 1967. Of de brief van SRT-teameigenaar Joop Heidendahl waarin hij Appie officieel welkom heette als actief teamlid.

Social-media-aandacht
Eind januari openden we de voorinschrijving van het boek met een royaal social-media-offensief. In diverse Facebookgroepen, zoals Retro Racing Club, Dutch Historic Race & Rally Memories. de HARC en Zandvoort Circuit Memories werd de aankondiging enthousiast ontvangen. Ook op groepen over Den Haag van vroeger hebben we onze aankondiging gedaan. We willen iedereen bedanken voor hun enthousiaste reacties.

Meer boeken bestellen?
Diverse partijen hebben al grotere bestellingen gedaan. Daar zijn we natuurlijk enorm blij mee. Bedrijven of instellingen die meer exemplaren bestellen, krijgen bovendien een speciale vermelding in het boek. Wil je namens jouw organisatie ook meer boeken bestellen? Dan kunnen we je een speciale aanbieding doen.

Mail even naar:

info@autosport.nl

als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

En niet vergeten: bestellen is nog altijd mogelijk via:

abgoedemans.autosport.nl


Met sportieve groet,

Mattijs Diepraam & Gerrie Hoekstra

banner

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet