Sportscars

Sportscars: 62 auto's en (voorlopig) zeven Nederlanders (m/v) voor Le Mans

210309 Le Mans

De Automobile Club de l'Ouest, de organisatie van de 24 Uur van Le Mans, presenteerde vandaag de voorlopige deelnemerslijst voor de 89e editie van de Franse klassieker, die dit jaar – zoals het er nu uitziet – op 21 en 22 augustus verreden wordt. Vijf auto's in de hypercar-klasse (waaronder één LMP1), 25 LMP2's, zeven GTE-Pro's en 24 GTE-Am's, plus een "innovative car" brengen het totaal op 62. Vooralsnog staan er zeven Nederlandse deelnemers (m/v) op de lijst.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Twee Toyota's en twee Glickenhausen (Glickenhäuser?), plus een oud Rebelllion-LMP1-chassis dat tegenwoordig als Alpine door het leven gaat. Dat is de oogst in het eerste jaar van de nieuwe hypercar-klasse, waarbij de inschrijving van ByKolles net zoals eerder ook in het WEC ontbreekt. De verstandhouding tussen de teambaas en de ACO schijnt nogal verstoord de zijn, hoewel de door ByKolles aangekondigde hypercar wel zo goed als klaar is.

In de LMP2-klasse is de grootste Nederlandse inbreng te vinden. Bij het Richard Mille Racing Team maakt Beitske Visser opnieuw deel uit van de damesformatie met Tatiana Calderón en Sophia Flörsch. Racing Team Nederland is erbij met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Job van Uitert, terwijl Robin Frijns namens het Belgische WRT in actie komt, samen met de Oostenrijker Ferdinand Habsburg en de Fransman Charles Milesi. Renger van der Zande rijdt voor het Poolse Inter Europol Competition en deelt de Oreca met Jakub Smiechowsi en Alex Brundle.

In de GTE-Pro-klasse rijden er twee fabrieks-Corvettes, met onder anderen Nicky Catsburg, die de nummer 63 deelt met António García en Jordan Taylor, twee fabrieks-Porsces en twee fabrieks-Ferrari's onder de vlag van AF Corse. Een derde Porsche rijdt onder de inschrijving van het Amerikaanse WeatherTech Racing met Cooper MacNeil tot nu toe als enige bevestigde rijder.

In GTE-Am bestaat de helft van het 24 auto's tellende veld uit Ferrari's, waarbij met name de inschrijving van het Duitse Herberth Motorsport interessant is, want dit team kennen we sinds mensenheugenis alleen maar met 911's. Porsche is er met acht 911 RSR's bij, de overige vier auto's in de klasse zijn Aston Martins. Zoals altijd meten er met name in deze klasse nog heel wat rijdersnamen worden ingevuld, wellicht dat dus nog een Nederlandse Porsche-coureur (Van Splunteren? Bleekemolen? Ten Voorde?) aan de lijst kan worden toegevoegd. De "innovative car" tenslotte is de Oreca-Gibson van Association SRT41, een team onder leiding van Frédéric Sausset, dat gehandicapte rijders aan de start brengt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet