ESports

Div: Joshua Rogers kampioen bij de Esports racers in VCO SimSeries

Gisteravond kon het nog niet exact berekend worden maar Joshua Rogers is in de VCO ProSIM series kampioen bij de Esports racers. In een tumultueuze wedstrijd eindigde hij als 15e. De Coanda Simsport rijder krijgt een bonus van 2500 U$ en een gloednieuwe D-D-Box G3 met haptisch sim systeem Daarmee zijn twee van de drie kampioenen voor de finale bekend. Met 188 punten kan hem de titel zelfs met inachtneming van aftrekresultaten niet meer ontnomen worden. Bij de "Fun Cup" stond Maximilian Benecke(Team Redline) al sinds gisteravond vast. Mooi om te zien dat de strijd bij de Real World Racers nu gaat tussen Indycar-coureur Sage Karam en Porsche Cup specialist Ayhancan Güven.


2021 Rogers 1

Tekst Willem J. Staat
Foto's VCO

Joshua Rogers kampioen bij de Esports racers in VCO SimSeries
Rogers had aan een 15e plek aan de zijde van zijn teamgenoot Güven voldoende om op het "virtuele Circuit de Spa Francorchamps" de titel veilig te stellen. In het "Victory Lane" interview vertelt de Australiër over de race, het seizoen tot nu toe en zijn plannen voor de prijs die hij ontvangt voor zijn succes: een D-Box G3 systeem met vier actuatoren. Dankzij een individueel en professioneel ontwikkelde code die rechtstreeks in "de motor" van de software geïntegreerd is kan dit systeem ook minimale veranderingen in trillingen en texturen reproduceren die voor de rijder belangrijk zijn. Dit is ook de reden waarom de FIA het systeem heeft uitgeroepen tot de beste complete oplossing op het gebied van haptische simulatoren. In totaal heeft Rogers een prijzengeld van meer dan 4000 U$ in de VCO ProSIM Series ontvangen. Tevens is er aan het einde van het seizoen ook nog eens de "Champions" bonus van 2500 U$.

Joshua Van Harte Gefeliciteerd met het winnen van de titel. Was het bij je al duidelijk dat je vanwege de aftrekresultaten al voortijdig kampioen bent?

Joshua Rogers: "Voor de wedstrijd was het mij duidelijk dat die mogelijkheid bestond. Maar vanwege het verloop van de wedstrijd had ik geen flauw idee of het voldoende was of niet. Als team hebben we alles nagerekend en kwamen achteraf tot de conclusie dat we erin geslaagd waren. De officiële bevestiging kwam pas toen de VCO officieel bevestigde. Fantastisch om de titel in de voorlaatste wedstrijd gewonnen te hebben."

2021 Rogers 2

Ben je opgelucht om voortijdig kampioen te zijn of had je liever in de finale tegen je Coanda Teamgenoot Mack Bakkum gestreden?
Rogers: "Dit was natuurlijk cool geweest, maar ik denk dat we sowieso al een keiharde wedstrijd tegen elkaar hadden. We bevonden ons in de situatie dat we voor onze Real World coureurs alles moesten geven om hun ook aan de titel in hun categorie te helpen. Zowel Ayhancan Güven en Sage Karam strijden in hun categorie nog om P1. Ik zal natuurlijk alles doen om Ayhancan zo goed mogelijk te ondersteunen. Mack zal voor Sage natuurlijk hetzelfde doen."

Hoe groot was de frustratie na het vroege voorval in de Championship race?
Rogers: "Duidelijk erg gefrustreerd maar Ayhancan kon op dit moment weinig doen. Iedereen was in de slipstream duels behoorlijk agressief onderweg. Dit is fout gegaan. Maar wij hebben ons er op gefocust om de schade zoveel mogelijk te beperken om toch nog een paar puntjes te behalen. Opgeven na het ongeval was niet echt een optie. Ik heb tegen Ayhancan gezegd dat hij direct de pits in moest om van Fast Repair gebruik te maken. Van toen ging het er alleen nog maar om in de punten te komen. Maar ik heb er nog van genoten ook. Ik had gedeeltelijk vrij baan en kon snelle rondetijden realiseren."

Wat is je conclusie na het eerste seizoen VCO ProSIM Series?
Rogers: Persoonlijk vind ik het fantastisch om een serie te hebben waarbij de voorbereidingstijd niet zo omvangrijk is zoals bijv. bij de Porsche Esports Supercup of bij andere grote evenementen. Vanwege het concept met een vastgelegde set-up van de voertuigen en de bekendmaking kort vooraf op welk circuit gereden gaat worden is de Funfactor voor ons nog iets groter. De VCO kan er trots op zijn dat in de ProSIM SERIES twee werelden vertegenwoordigd zijn, die van de Esports Racers en de Real World Racers bij elkaar gebracht te hebben. Een uitstekende zaak. Voor mij was het iets anders en bijzonder spannend om met Profs aan de start te zijn waarmee voorafgaande aan de trainingssessies ervaringen uitgewisseld kunnen worden en ook nog eens van elkaar te leren. Leuk om in deze serie aanwezig te zijn. Ze brengt Esports zeker een stuk naar voren."

2021 Rogers 3

Als prijs voor de titel ontvang je prijs geld een D-BOX G3 Sim Syteem. Wat vind je daarvan?
Rogers: "Ik verheug mij er ontzettend op om dit systeem op het bewegende platform uit te proberen. Dat wordt erg spannend. Ik heb al eens een simulator op een bewegend platform gebruikt, maar deze D-BOX nog niet. Uit ervaring weet ik dat de producten van D-BOX erg goed zijn. De bewegingen die ze overbrengen zijn subtiel en geven je precies de feedback die je nodig hebt. Dit is veel beter dan bewegende platforms die het zo overdrijven dat je bijna bang moet zijn om uit je racestoel te vallen. Laten we eens kijken of we het systeem in ons Coanda Huis-installeren, als een statement simulator om het zo te zeggen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet