IndyCar

Indycar: Pat O’Ward snel tijdens Indycartest Laguna Seca. VeeKay zesde

Amper zes dagen na de test op Barber Motorsport Park vorige week kwamen de Indycar-teams opnieuw in actie. Ditmaal slechts acht auto's op Laguna Seca waaronder de twee Indy 500 inschrijvingen van Helio Castroneves en Juan Pablo Montoya bij Team Arrow SP en Michael Shank. Voor de eerste maal in hun lange carrière niet bij Team Penske. Arrow SP-coureur Pat O'Ward was de snelste man op de baan.


2021 VeeKay2
Slechts een zesde tijd voor VeeKay. De brandstof arriveerde te laat........

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar


2021 Grosjean Romain Grosjean zat beter in zijn vel dan een week geleden.

Pat O'Ward snel tijdens Indycartest Laguna Seca. VeeKay zesde
Een vlekkeloos verlopen test op de baan. Maar in aanloop naar de test verliep voor het teams van Ed Carpenter Racing, Arrow McLaren SP, Dale Coyne Racing en Meyer Shank Racing wat minder. De vaten met E85 brandstof arriveerden te laat, waarschijnlijk omdat de trucker de weg naar Laguna Seca niet echt wist te vinden waardoor de teams pas in de namiddag aan de sessie konden beginnen. Er moest even gecalculeerd worden wie over hoeveel zou beschikken. Uiteindelijk kreeg iedereen voor 38 ronden brandstof.

2021 Data telemetrie
In formule 1 stijl data verzamelen door Juan Pablo Montoya.

Bij het team van McLaren Arrow SP hield men zich in de ochtend bezig met het verzamelen van aero mapping data waarbij een matrixachtig rooster achter de voorwielen werd geplaatst. Daarbij reed Montoya een groot aantal ronden met een constante snelheid waarna deze roosters werden verwijderd. Bij Montoya ging het duidelijk niet om snelheid maar om zoveel mogelijk data te verzamelen. Dit was wel duidelijk.
2021 data 2
F1 Techniek in de Indycar paddock.

Aanvankelijk lieten Romain Grosjean en Rinus VeeKay in de beginfase de snelste tijd noteren. Voor Grosjean werd het een opkikker sinds vorige week. Ditmaal de derde tijd. Op zijn teamgenoot Ed Jones kwam Grosjean bij zijn tweede Indycar-kennismaking slechts 0.042 secs. te kort. Kort voor het einde van de laatste sessie liet de Mexican Pat O'Ward voor Arrow McLaren SP de snelste tijd noteren. Juan Pablo Montoya rijdt dit jaar slechts de Indy 500 terwijl zijn voormalige Team Penske-teamgenoot Helio Castroneves het team van Meyer Shank Racing bij zes wedstrijden zal vertegenwoordigen.


2021 Helio Castroneves
Zes wedstrijden voor Helio Castroneves dit seizoen.

Tijden Laguna Seca
01. Patricio O'Ward (McLaren-Chevrolet) - 1:11.293 83 ronden
02. Ed Jones (Coyne-Honda) +0,236 Sekunden (104)
03. Romain Grosjean (Coyne-Honda) +0,278 (109)
04. Felix Rosenqvist (McLaren-Chevrolet) +0,307 (92)
05. Jack Harvey (Shank-Honda) +0,395 (81)
06. Rinus VeeKay (Carpenter-Chevrolet) +0,504 (104)
07. Juan Pablo Montoya (McLaren-Chevrolet) +0,926 (75)
08. Helio Castroneves (Shank-Honda) +1,519 (91)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet