ESports

Div: De Jong wint in Montreal. Rogers richting Porsche TAG Esports Supercup titel

Mitchell de Jong uitkomend voor het team van de Virtual Racing School won vanavond de hoofdwedstrijd op het virtuele Montreal. In een pakked duel van de drie koplopers versloeg de Amerikaan Kevin Ellis Jr.(Rahal Letterman Lanigan Esports) en de Fin Tuomas Tähtelä(KOVA Esports). Met een derde plek kon de Fin zijn allereerste podium in globale Esports raceseries op het iRacing simulatie platform vieren. Joshua Rogers, leider in de tussenstand van het kampioenschap won de Sprint race en eindigde in de hoofdwedstrijd als achtste. Daardoor behaalde hij extra punten voor een mogelijke tweede titel.


2021 Campbell start
Zac Campbell neemt direct de kop in de Sprintwedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Porsche

De Jong wint Montreal. Rogers richting Porsche TAG Esports Supercup titel
In de kwalificatie voor de tien ronden durende sprintwedstrijd versloeg de Amerikaan Zac Campbell(Rahal Lanigan Esports) Rogers nipt voor de pole. De Australiër(2019 Porsche TAG Esports kampioen) sloeg vrijwel direct terug. Na twee ronden nam Rogers de leiding over en wist de koppositie tot de finishvlag te behouden. Aan het begin van de laatste ronde opende regerend kampioen Sebastian Job(Red Bull Racing Esports) een aanval op de latere Sprintwinnaar maar verloor in een vrij spirituele sprong over de curbs teveel grip en moest met een tweede plek genoegen nemen. Zac Campbell(Rahal Letterman Lanigan Esports) zag in derde positie het zwart-wit geblokt terwijl Mitchell de Jong met een achtste plek de pole voor de hoofdwedstrijd behaalde. Daarvoor wordt altijd met een omgekeerde startgrid aan de wedstrijd begonnen.
De Jong wint hoofdwedstrijd van start tot finish.

Gedurende de 20 ronden durende hoofdwedstrijd was De Jong eigenlijk niet meer te stoppen. De Jong wist een overtuigende koppositie op Tuomas Tähtelä, Kevin Ellis en Dayne Warren(Direct Force Pro) te behouden. De als vierde geklasseerde Amerikaan veroorzaakte een incident waarbij ongeveer tien virtuele Porsche 911 GT3 Cup auto's betrokken waren en leverde met Sebastian Job in de laatste twee ronden een adembenemend gevecht. De beide kampioenen uit de voorgaande jaren wisselden nog regelmatig van positie en eindigden resp. als zevende en zesde.

2021 Job Rogers en Pinto in gevecht Mooi duel tussen Sebastian Job, Joshua Rogers en Diogo Pinto.

Aan de kop van het veld waren De Jong, Ellis Jr. en Tähtelä erin geslaagd om een gat van meer dan drie seconden te slaan, dit als gevolg van een incident in de eerste ronde. Rondenlang reed het trio een vlekkeloze en gedisciplineerde wedstrijd. Pas in de allerlaatste ronden schakelden de Fin en de Brit in de aanvalsmode over. Echter tevergeefs. De Jong claimde zijn tweede seizoensoverwinning. Achter het leidende trio ronddeN Zac Campbell en Graham Carroll(Red Bull Racing Esports) de Top 5 af.

Rollercoaster in België
De zevende wedstrijd van de 2021 Porsche TAG Heuer Esports Supercup vindt op 13 maart op de virtuele versie van het Circuit de Francorchamps plaats. De wedstrijd bestaat uit een sprintwedstrijd van zes ronden. De hoofdwedstrijd op het 7.004 km lange circuit bestaat met zijn 21 bochten bestaat uit 12 ronden.


2021 Job Rogers duel
Het ging er tussen Job en Rogers vanavond hard aan toe.

Commentaren:
Mitchell De Jong (USA/Virtueel Racing School): "Tijdens de trainingen verliep het niet echt soepel. Maar wel toen het er toe deed. Dit was mijn eerste overwinning in de hoofdwedstrijd en dit voelt geweldig. Na de laatste wedstrijd hadden we maar een week om ons op het circuit van Montreal voor te bereiden. Het is een baan waar je op zijn minst 14 dagen voorbereiding voor nodig hebt. Mijn teamgenoten hebben mij met het kiezen van de set-up en de ideale lijn enorm veel geholpen. Dank daarvoor."

Kevin Ellis Jr.(GB/Rahal Letterman Lanigan Esports): "Zo'n goed resultaat had ik totaal niet verwacht. De trainingen van vandaag onderstreepten het feit dat het Circuit Gilles Villeneuve mij nooit lag. En eigenlijk ging alles in de wedstrijd onverklaarbaar goed. Als team hebben we goed werk verricht en veel punten verzameld. Nu kijken we uit naar de volgende vier wedstrijden. In het bijzonder naar de Nordschleife."

Tähtelä(FIN/KOVA Esports): " Gedurende de laatste wedstrijden was mijn snelheid constant goed. Maar nu werkte het ook in de kwalificatie. Ik zat tegen de Top aan en kon met de koplopers meekomen. En dit was de sleutel. Het was verrassend dat ik in Montreal(of all places) een goed resultaat wist te behalen. Ik mag die baan totaal niet."


2021 Benecke 11
Max Benecke, helaas rode lantaarndrager.(No 11)

Pech voor Benecke
Het zit Max Benecke, de Duitse rijder van het Nederlandse team Porsche24 driven by Redline, nog steeds niet echt mee in de Porsche TAG Heuer Esports Supercup. In de zesde ronde van het officieuze wereldkampioenschap simracing, verreden op het platform iRacing, eindigde Benecke in de sprintrace nog als tiende. In de aansluitende hoofdwedstrijd op de virtuele variant van het Circuit Gilles Villeneuve in Montréal werd hij echter al in de tweede ronde geraakt door een concurrent, waarop de race voor Benecke ten einde was. De sprintrace was wel oké, al raakte ik ook betrokken bij een aantal incidenten", gaf Benecke naderhand te kennen. "In de hoofdrace probeerde ik meer plaatsen goed te maken, maar ik werd helaas van achteren geraakt. Jammer, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Ik had eenzelfde situatie met de rijder voor me in de sprintrace. Ik werd in deze race zeker wel een keer of vier, vijf geraakt. Helaas, maar het heeft weinig zin hier lang bij stil te blijven staan. Op naar de volgende race!"


2021 Mitchell de Jong
Mitchell De Jong een klasse apart.


Montreal, sprint race
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School)
2. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports)
3. Zac Campbell (USA/Rahal Letterman Lanigan Esports)
4. Alejandro Sánchez (E/MSI eSports)
5. Dayne Warren (AUS/DirectForce Pro)

Montreal, Hoofdwedstrijd
1. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School)
2. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports)
3. Tuomas Tähtelä (FIN/KOVA Esports)
4. Zac Campbell (USA/Rahal Letterman Lanigan Esports)
5. Graham Carroll (GB/Red Bull Racing Esports)

Stand kampioenschap na 6 van 10 wedstrijden
1. Joshua Rogers (AUS/Virtual Racing School), 409 punten
2. Mitchell deJong (USA/Virtual Racing School), 322 punten
3. Kevin Ellis Jr. (GB/Rahal Letterman Lanigan Esports), 281 punten
4. Sebastian Job (GB/Red Bull Racing Esports), 257 punten
5. Charlie Collins (GB/Virtual Racing School), 227 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet