Formula E

Formule E: Overtuigende eerste WK-zege voor Nyck de Vries in Saoedi Arabië

Nyck de Vries heeft in de openingswedstrijd van het officiële FIA F1 wereldkampioenschap zijn allereerste WK-overwinning in de Diriyah Grand Prix in Saoedi Arabië behaald. Voor de eerste maal dit jaar beschikt het FIA FE wereldkampioenschap over WK status. De Nederlander was met zijn Mercedes een klasse apart. Zowel Wehrlein en Rast waren in de openingsfase geen partij voor de Nederlander. Alleen RokIt Venturi-coureur Edoardo Mortara had in de slotfase misschien een bedreiging kunnen vormen.


2021 De Vries 1
Overtuigende WK zege voor Nyck de Vries in Diriyah

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formula E/PR

Overtuigende eerste WK-zege voor Nyck de Vries
Nyck De Vries heeft in het FIA FE kampioenschap zijn allereerste WK-overwinning behaald. De Nederlander was met zijn fabrieks Mercedes een klasse apart in Diriyah.Polesitter Nyck de Vries kwam met zijn Mercedes bij de start goed weg gevolgd door de Porsche van Wehrlein en de Audi van Rast. De Nederlander begon direct met het opbouwen van een voorsprong. Nico Müller moest achteraan starten omdat het instructieboekje voor het afkoelen van de batterijen niet goed geïnterpreteerd of gelezen was. Achter Rast volgden Edoardo Mortara, Mitch Evans, Alex Lynn, Sam Bird, Maximilian Günther, André Lotter en Alexander Sims. Daarbij bevond Mahindra-coureur Alex Lynn zich in een sandwich van de Jaguar coureurs Evans en Bird, maar moest in de achtste ronde zijn positie prijsgeven terwijl Blomqvist een drive-through kreeg opgelegd.

Een prachtige move van Audi-coureur René Rast in de negende ronde op Pascal Wehrlein leverde hem de tweede plek op terwijl de Britten Lynn en Bird het flink met elkaar aan de stok hadden. De Vries profiteerde van al de gevechten achter hem en wist zijn voorsprong verder te vergroten. In de 13 ronde leek Wehlein toch wat afstand op René Rast te verliezen.

2021 De Vries Start
De Vries nam met zijn Mercedes direct de leiding.

In een driebreed gevecht in de 15e ronde verloor Pascal Wehrlein twee posities aan Edoardo Mortara en Mitch Evans terwijl de Britten Lynn en Bird elkaar eraf reden waardoor een eerste safetycarfase noodzakelijk werd. Bird wist alsnog de pits voor een nieuwe neus te bereiken. Van Lynn was het wel een iets te overenthousiaste actie. Onder safetycar bedroeg de volgorde De Vries, Rast, Mortara, Evans, Wehrlein, Günther, Rowland, Lotterer, Sims en Di Grassi.

In de 20e ronde werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven en Nyck de Vries nam opnieuw het commando gevolgd door Rast en Mortara. Vrijwel alle rijders beschikten gedurende deze wedstrijd fase over nog één attack mode. Op het moment dat Nick de Vries de Attack Mode inzette ging Maximilian Günther hard de muur in en volgde de tweede safetycar-interruptie.

2021 Duel Mortara Wehrlein Prachtig duel tussen Porsche en Audi.

De herstart volgde met nog ruim zes minuten te gaan waarbij De Vries opnieuw de leiding nam. Daarachter volgden Mortara, Rast en Evans en Wehrlein. Vervolgens bevond iedereen zich met ruim vier minuten te gaan in de attack mode. Evans moest zijn positie aan de Audi van Rast prijsgeven. In de voorlaatste ronde liet De Vries' teamgenoot Stoffel Vandoorne wel de snelste wedstrijdronde noteren. Sims en Rowland leverden een verbeten gevecht om de zesde plek. Met een overtuigende voorsprong pakte de Nederlander ondanks twee neutralisaties zijn allereerste FIA WK zege.


2021 Stoffel 1
Snelste ronde voor Stoffel Vandoorne, eveneens met Mercedes.


Uitslag
1. Nyck de Vries NED Mercedes-Benz EQ Formula E Team 32 laps
2 Edoardo Mortara SUI ROKiT Venturi Racing +4.119s
3 Mitch Evans NZL Jaguar Racing +4.619s
4 Rene Rast GER Audi Sport ABT Schaeffler +4.852s
5 Pascal Wehrlein GER TAG Heuer Porsche Formula E Team +7.962s
6 Oliver Rowland GBR Nissan e.dams +9.318s
7 Alexander Sims GBR Mahindra Racing +9.686s
8 Stoffel Vandoorne BEL Mercedes-Benz EQ Formula E Team +9.973s
9 Lucas di Grassi BRA Audi Sport ABT Schaeffler +11.089s
10 Oliver Turvey GBR NIO 333 FE Team +15.518s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet