V8 Supercars

V8 Supercars: Preview Repco Supercars kampioenschap. Laatste titel voor Jamie Whincup in 2021?

Als gevolg van de COVID-19 pandemie helaas dit jaar geen 12 Uurswedstrijd op Bathurst ofwel Mount Panorama, maar twee 500 KM races van het populaire Supercar kampioenschap dit weekend. De grote vraag is natuurlijk wie gaat er dit jaar in de voetsporen van drievoudig Scott McLaughlin treden? Gaat het team van Dick Johnson voor een vierde titel of pakt Jamie Whincup bij zijn afscheidstoer voor het team van Triple Eight een allerlaatste?

2021 De Pasquale
Anton de Pasquale. Hou die man in de gaten. De gedoodverfde opvolger van Scott McLaughlin.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Shell V Power Racing, PR, Tickford/AME

Preview Repco Supercars kampioenschap. Laatste titel voor Jamie Whincup in 2021
Met een derde achtereenvolgende titel behoefde Scott McLaughlin zich in de Supercars niet meer te bewijzen. Roger Penske McLaughlin naar de Indycars waar hem zeker geen gemakkelijke taak wacht. Roger Penske vertrok uit de Supercars en verliet eind vorig jaar het team van Dick Johnson. Daarbij speelde uiteraard COVID-19 een rol, want in de transportmarkt kwam de klad, maar ook een omstreden wedstrijd tijdens de Bathurst 1000 in 2019 waar Team Penske een gigantische boete moest betalen leidde het voortijdige vertrek van de Amerikaanse autosport tycoon in. Fabian Coulthard die altijd ten opzichte van het team en McLaughlin werd door Dick Johnson bedankt met een rol als co-rijder voor de Bathurst 1000 later dit jaar. In ieder geval zijn Coulthard en teameigenaar Dick Johnson bepaald geen vrienden meer. Beide partijen haalden vorig jaar in de media flink naar elkaar uit.

De plek van Coulthard werd ingenomen door veteraan Will Davison die vorig jaar slechts een kort seizoen beleefde. In 2008 behaalde Davison voor DJR zijn allereerste Supercar-overwinning nadat het team qua zeges zeven jaar droog had gestaan. Voor Davison dit jaar de kans om zijn eerste kampioenschap binnen te halen? Het team van DJR heeft hoge verwachtingen van de jonge Anton de Pasquale die we nog kennen uit de NEC Formule Renault 1.6 en de FR Europacup. Een man die zeven jaar geleden met regelmatig in de Benelux in actie kwam en waarvan men bij Dick Johnson Racing hoge verwachtingen heeft. Hij maakte ontzettend veel indruk tijdens de Top 10 Shoot Out op Bathurst vorig jaar. Qua rijstijl nog een ongeslepen diamant zoals SVG destijds. Zeker een man om in de gaten te houden.


2021 Jamie
Gaat Jamie Whincup voor een achtste titel?

Het team van DJR Shell V Power Racing kan sterke tegenstand verwachten van Red Bull Ampol ofwel het team van Triple Eight met zevenvoudig kampioen Jamie Whincup en Shane van Gisbergen een formidabele combinatie. Voor zevenvoudig kampioen Whincup wordt het een afscheidstoer aangezien hij volgend jaar het estafettestokje van teambaas Roland Dane overneemt. De Ierse zakenman Tony Quinn die met dierenvoeding een fortuin verwierf heeft eveneens een groot aandeel in het team verworven en is altijd een trouwe sponsor van SVG in diverse raceklasses geweest. Allrounder Van Gisbergen(Rally, Circuit, Formule auto's, Eracing) beschikt dit jaar over de papieren om na 2016 een tweede titel binnen te halen. Indrukwekkend was zijn optreden tijdens de GP van Nieuw Zeeland in de Toyota Racing Series waar hij met een Tatuus TF60 het gehele startveld vanuit de pitlane declasseerde. SVG geeft het nooit op. Zijn concurrenten weten dat je hem beter niet in je achteruitkijkspiegels kunt hebben........ Het team van Triple Eight rijdt vanzelfsprekend met Holdens voordat die in de toekomst door Camaros vervangen gaan worden.

2021 LeBrocq
Gaat Jack LeBrocq bij Tickford voor verrassingen zorgen?


Tickford Racing
Een enorme sterke line-up van het team van Tickford Racing(vroeger Ford Performance Racing) met drie Mustangs voor Cameron Waters, James Courtney en Jack LeBrocq. Sinds het vertrek van Chaz Mostert naar Walkinshaw Andretti eind 2019 heeft Cameron Waters zich duidelijk als teamleider ontwikkeld. LeBrocq, afkomstig uit de GT Sport en vroeger een klein beetje het boegbeeld van Betty Klimenko's Erebus Racing, heeft zich als rijder uitstekend ontwikkeld en behaalde zelfs zijn eerste Supercar-overwinning. Met steun van Boost Mobile lijkt voormalig kampioen James Courtney de weg naar de Top teruggevonden te hebben. De scheiding van zijn jeugdliefde Carys trok een behoorlijke wissel op zijn carrière en was bij WAU niet meer zo competitief als voorheen. Met een nieuw team en een nieuwe vriendin leek Courtney bij Tickford vorig jaar ontbrand te zijn.

2021 Tim Slade

Tim Blanchard formeerde zijn eigen team met als rijder Tim Slade

Voormalig Supercar-coureur Tim Blanchard startte eind vorig jaar zijn eigen team op. Team Blanchard. Met Tim Slade beschikt het team over een uiterst ervaren rijder die zeker podiums kan rijden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet