Ford Fiesta Sprint Cup

Wie zijn de favorieten voor de vierde ronde Nederland-België in de Ford Fiesta Sprint Cup?

FFSC Round 3 Race 1 Start

De Ford Fiesta Sprint Cup heeft de laatste drie jaar aangetoond dat het de ideale kweekvijver is voor nieuwe, jonge talenten en borg staat voor doorstroming naar hogere raceklassen. Zo domineerde Loek Hartog, na een scholing in de Fiesta, alles en iedereen in de Porsche Cup. Belgisch Junior-kampioen Ayrton Redant ging eveneens voor zwaarder geschut. 2019-kampioen Daan Pijl stapt in 2021 over naar de snelle GT's en van de lichting van 2020 groeien Colin Caresani en Rik Koen door naar respectievelijk de VRM BMW M2 CS Cup en de Spaanse Formule 4.

Tekst en foto's: PR

Op basis van de gegevens waarover we nu beschikken, lijkt het erop dat de Belgische afvaardiging in 2021 over iets meer ervaring beschikt. Zou dat genoeg zijn om dit seizoen eindelijk de overhand te krijgen ten opzichte van de minder getrainde Nederlandse nieuwe deelnemers?

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A5685

Gescheiden kampioenschappen
Zoals we ondertussen weten gaan de Belgen en de Nederlanders samen de baan op, maar zijn er twee volledig gescheiden kampioenschappen. Twee divisies in de Nederlandse Cup, de divisie voor rijders tot 24 jaar en één voor de rijders boven 24. De Belgen hanteren een algemeen klassement, Junior en Ford Dealer Team Championship.

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A5776

Dutch Belgian Super Star
Voor de echte duels tussen het Noorden en het Zuiden geldt nog steeds de zeer gewaardeerde Dutch Belgian Super Star. Een Top 20 'overall', met 20 punten voor de 1ste, 19 voor de 2de, 18 aan de 3de, en bovenal een podium Top 3. Voor die Nederland-België is er wellicht één man uit het Noorden die er torenhoog uitsteekt en dat is Laurens de Wit. Met zijn 30 jaar, drie seizoenen achter de rug en 2de in de Dutch Belgian Super Star, zou de man van het Bas Koeten Racing/Technova College de gedoodverfde favoriet kunnen worden. "Er is nog niets beslist," stelt Jelle Koeten. "Ook Laurens wil elders aan de bak proberen te komen, maar als dat niet mocht lukken, is een vierde seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup zeker een optie."

EDFO-20201011-Voorjaarsraces Zandvoort-6D6A6815

Ladies
Het in de FFSC zeer bedrijvige team Bas Koeten Racing heeft nog steeds vier auto's in de aanbieding en één daarvan zal bestuurd worden door Lisette Grinwis. De 15-jarige coureur uit Assendelft dankt het zitje aan de selectie van de KNAF Academy, het talentenprogramma van de Nederlandse autosportfederatie. De jonge Daniëlle Geel liet vorig jaar, ook als KNAF Academy rijdster, in de Voorjaarsraces voor het eerst van zich horen. Zij gaat nu voor een volledig seizoen onder de vleugels van DMG Racing/Bas Koeten Racing.

Eerste kans
De KNAF spant zich uitermate in om jongeren een eerste kans te geven, want een derde jongedame, Esmee Kosterman, zit achter het stuur van een Fiesta van het NXT Racing team van Youri Verswijveren. NXT zet hoog in op de Fiesta Sprint Cup, met nog drie auto's voor debuterende coureurs, waaronder de 16-jarige Gianni van de Craats en Stefan Barewijk, die als 35-jarige debutant natuurlijk zal uitkomen in de divisie boven 24.

Wiseco-DeBacker

Veel rijders boven 24
Johan Kraan Motorsport heeft de ex-QSR Racing Ford Fiesta's overgenomen en is uiteraard niet van plan deze op stal te laten staan. Het Belgische team EJ Automotive zet, naast Milan De Laet in de Belgische Cup, ook twee auto's in voor de Nederlandse divisie boven 24 jaar, voor Nikodem Wierbicki en de Belg Kristoff Cox. Zij krijgen daar opnieuw gezelschap van Aleksander Olejniczak.

EDFO-20200927-Gamma Racing Day- S4A6652

Belgische coureurs
In het Belgische kamp zijn al veel rijders bevestigd. Ruben Valckenaere (derde jaar, TeamFloral), Alexander Borgmans (derde jaar, Alnimax Racing), Maxim De Witte (tweede jaar, Alnimax Racing), Milan De Laet (tweede jaar, EJ Automotive) en Nathan Vanspringel (derde jaar, Vanspringel Motorsport) verschijnen in de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup aan de start. Hoe de definitieve formaties er zullen uitzien bij FordStore Feyaerts– drie auto's waarvan
er ééntje met het historische #11 -, is nog even afwachten. Datzelfde geldt voor de aanwezigheid van Belgium Racing/Ford Peerlings, of er een tweede auto komt bij Vanspringel Motorsport en TeamFloral. Ook of er een vervolg komt op de tot nu toe eenmalige deelname van Andy Gaban, zoon en kleinzoon van, is nog niet duidelijk.

20200926 1RL09128

Meer dan twintig deelnemers
"Gezien de situatie, met de nog steeds voortdurende pandemie, mogen we absoluut niet klagen over een gebrek aan belangstelling voor de Ford Fiesta Sprint Cup," zegt Dick van Elk van organisator V-Max Racing Management. "Ik reken erop dat we voor de openingsraces al gauw meer dan twintig auto's aan de start zullen krijgen. Dat stemt overeen met het aantal van 2020. Als je dan beseft dat er heel wat coureurs zijn doorgegroeid naar een andere klasse toont dit aan dat er nog steeds voldoende nieuwkomers intekenen voor de Ford Fiesta Sprint Cup. Dat is en blijft het DNA van de Ford-merkencup: nieuwkomers de kans geven ervaring op te doen en zich klaar te stomen voor het snellere werk."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet