Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ESports

Div: Nederland tweede in Nations Cup. Australië wint eerste Virtuele Nations Cup voor beroepsrijders

Een onopvallend begin eigenlijk voor het Nederlandse team bestaande uit Job van Uitert, Richard Verschoor, Beitske Visser en Bent Viscaal. Vooral in het tweede gedeelte waren Van Uitert en Verschoor erg sterk waardoor Nederland een fraaie tweede plek voor de eerste virtuele Nations Cup voor beroepscoureurs in de wacht kon slepen. Een klein kans was er nog voor de finale op Monza met Williams FW31 Toyota F1-eenzitters die een heerlijk geluid produceerden overigens. Alleen als Australië uit zou vallen was er een theoretische kans om die eerste titel in de wacht te slepen. De zege ging dus naar de combinatie Matt Campbell, Bart Horsten en Nick Foster.


2021 Team Nederland Prachtige tweede plek voor Team Netherlands in de allereerste VCO Nations Cup.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VCO

Nederland tweede in Nations Cup. Australië wint eerste Virtuele Nations Cup voor beroepsrijders.
Matt Campbell, Bart Horsten en Nick Foster bezorgden Australië de allereerste virtuele Nations Cup voor beroepscoureurs. Een onopvallend begin maar een sterk einde voor de Nederlanders met een tweede plek. Vorig jaar werd dit evenement vond dit evenement voor de eerste maal voor de Esports racers plaats. Dit jaar waren de beroepscoureurs aan de beurt. Het was een groot succes waarvan het formaat voor een volgende editie nog wat bijgesteld gaat worden en waar zeker een vervolg aan gaat komen. Dit waren alle betrokkenen na elkaar wel eens.

De VCO Nations wordt georganiseerd door Williams Esport, Racespot TV en de VCO. Het formaat bestond uit diverse takken van autosport zoals de F1, Indycar, V8 Supercars, GT en Rallycross. Mocht je de titel willen winnen dan moest je je binnen de kortste keren opnieuw aanpassen en de comfortzone die je uit de echte autosport kent weer zo snel mogelijk verlaten. In de finaleraces waren de Australiërs eigenlijk onverslaanbaar.

2021 Le Mans
Kwalificatie op Le Mans.


Het begon met een 40 minuten durende wedstrijd in Le Mans met een Audi GT3 waar Horsten en Foster een fraai dubbeloverwinning behaalden. Per wedstrijd werden alleen de resultaten van de beste twee rijders per land meegeteld. De Australiërs behaalden daar het maximum aantal punten. Team Spanje behaalde met Daniel Juncadella de derde plek. De voorlaatste finalewedstrijd op Indianapolis kende een turbulent verloop. Daar waren veel deelnemers met de Dallara IR 18 bij crashes betrokken. Na 25 ronden ging de overwinning weer na een Australiër. De overwinning ging naar Matt Campbell(real life Porsche Cup), gevolgd door Daniel Juncadella(real life GT) en Bart Horsten(real life Brits F3). P1 en P3 betekende wederom waardevolle punten voor het Australische Team.

20201 Monza
Op Monza viel de beslissing in de F1

De beslissende laatste wedstrijd vond op Monza met F1 Williams FW 31 Toyota's op het highspeed circuit van Monza plaats. Daar hadden de Australiër met een vijfde en een dertiende plek voor Horsten en Foster voldoende om de eerste overall titel in de wacht te slepen. Nederland eindigde met 35 punten achterstand als tweede. De Amerikaan Phil Denes(F1600 USA) behaalde daar de overwinning gevolgd door Richard Verschoor en Indycar-rijder Alex Palou.


2021 Rallycross
Veel spektakel bij de rallycross.

De startplekken voor de finale werden door een groepskwalificatie van 15 minuten bepaald. Men begon met een 15 minuten durende wedstrijd op Francorchamps met de Audi GT's. De tweede werd verreden met de moeilijke Australische Supercars op Long Beach die door vele crashes gekenmerkt werd. De beste drie beste teams van iedere groep bepaalden in de derde wedstrijd de startplek voor de finale. Op het rallycrossparcours van Hall Lankebanen pakte Denes met een Subaru WRX voor Team USA de pole. Overigens kon Brazilië vanwege verbindingsproblemen op het allerlaatste moment helaas niet deelnemen waardoor er in totaal slechts elf landen aan de eerste editie deelnamen.

2020 Supercar chaos
Supercar chaos

Matt Campbell: " Ik heb genoten van het evenement. Zeker van de samenwerking met Nick en Bart. De afgelopen dagen hebben wij veel werk aan de voorbereidingen besteed wat uiteindelijk dan ook beloond werd. In alle races waren wij erg constant wat uiteindelijk dan ook beloond werd. En het was vooral niet gemakkelijk om op de baan uit de problemen te blijven."

Bart Horsten: " In de laatste wedstrijden was er behoorlijk veel druk. Ik hoopte dan ook dat Matt de Top zou behalen en ons de overwinning zou bezorgen. Toen ik zag dat hij terugviel wist ik wat er op mij afkwam. Het was mij duidelijk dat indien ik zou crashen het Game Over zou zijn. Daarom kon ik mij in duels ook niet erg goed verdedigen. Uiteindelijk hadden we geluk en behaalden de overall overwinning."

Nick Foster: "Het formaat van de Nations Cup op het iRacing platform is fantastisch. Wij als beroepscoureurs ontmoeten elkaar af en toe op het circuit maar om tegen alle collega's uit verschillende kampioenschappen aan te mogen treden is werkelijk fantastisch. Je ziet ook dat de VCO ProSim series vooral in de laatste twee jaar gegroeid is. Fantastisch."


2020 Indycar
Velen kwamen erachter dat Indy meer was dan vier bochten...... Zowel op Indy als Monza was Verschoor sterk.

Uitslag Nations Cup 2021
1. Team Australia, 502 Punten
2. Team Netherlands, 467
3. Team Spain, 452
4. Team USA, 346
5. Team GB, 342
6. Team Portugal, 328
7. Team Norway, 306
8. Team Canada, 301
9. Team Finland, 292
10. Team Germany, 269
11. Team South Africa, 265Team Spain Team Australia
Australié en Spanje. Eerste en derde in de eindstand.

Deenemende landen
Team USA Sage Karam Phil Denes Jak Crawford
Team Australia Matt Campbell Nick Foster Bart Horsten
Team Portugal Rafael Lobato Manuel Alves Francisco Mora
Team Spain Dani Juncadella Alex Palou Aleix Alcaraz Miguel Molina
Team Finland Elias Seppänen Jesse Krohn
Team GB Will Stevens Tom Ingram Bradley Philpot
Team South Africa Raoul Hyman Gennaro Bonafede
Team Norway Christian Krognes Henrik Krogstad Ayla Agren
Team Canada Daniel Morad Alex Ellis Robert Wickens
Team Netherlands Beitske Visser Job van Uitert Richard Verschoor Bent Viscaal
Team Germany Mike Rockenfeller Marius Zug Jens Klingmann
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet