Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ESports

Div: Dubbeloverwinning voor Joshua Rogers in PESC op Road Atlanta

Een eerste plek in de Sprint wedstrijd en de gelukkige winnaar van de hoofdwedstrijd. En daarmee maakte Joshua Rogers een geweldige sprong in de strijd om de Porsche TAG Heuer Esports Supercup. (PESC).Na vijf van de tien wedstrijden heeft de Australiër aanzienlijk afstand van zijn achtervolgers genomen. Voor titelverdediger Sebastian Job werd het in de virtuele staat van Virginia een dag om te vergeten. Mitchell de Jong, tweede in de tussenstand van het kampioenschap, verloor in het zicht van de finish, van zijn thuiswedstrijd, alle kans op de overwinning. De tweede plek ging naar de Noor Tommy Östgaard die als tweede voor de Brit Kevin Ellis eindigde. De PESC met de digitale versie van de Porsche 911 GT3 Cup 991.2 generatie vindt op het iRacing platform plaats.

2020 Benecke
Spektakel van Max Benecke in de wedstrijden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Porsche

Dubbeloverwinning voor Joshua Rogers in PESC op Road Atlanta
De leiders in de tussenstand van het kampioenschap hadden alle redenen om naar de wedstrijd op Road Atlanta uit te kijken. Vorig jaar werd de hoofdwedstrijd door de kampioen van 2019 op de 4.088 km lange baan gewonnen en zette tevens de snelste ronde. Ditmaal moest hij met een tweede startplek genoegen nemen. Teamgenoot Charlie Collins(Virtual Racing School) pakte de pole maar al in de eerste ronde pakte Rogers de leiding en keek niet meer terug. Tot aan de achtste ronde wist Collins de aanvallen van Dayne Warren af te slaan die uiteindelijk tweede werd. Achter het leidende trio volgden Jeremy Bouteloup(F/Coanda Simsport), Mitchell de Jong(Virtual Racing School), Kevin Ellis Jr.(GB/Lettermann Lanigan Esports) en David Williams(GB/Coanda Simsport). Tommy Östgaard, een andere inschrijving van Coanda Simsport) eindigde als achtste. Daardoor kon de Noor vanwege een omgedraaide startgrid vanaf pole vertrekken.

2021 Rogers Ostgaard Ellis Rogers, Ostgaard en Ellis in fraai gevecht.


Östgaard was vanaf de streep het snelste weg, gevolgd door Ellis die Williams al gepasseerd was. De Jong, Bouteloup, Warren en Rogers jaagden op het leidende duo waarbij De Jong al snel de vierde plek veroverde. Titelverdediger Sebastian Job verknoeide de start, spinde van de baan af en vond zichzelf tussen de achterblijvers terug.


2021 Start Prachtig digitaal racen op Road Atlanta.

Intussen werd er door de Top 8 werkelijk gedisciplineerd geracet. In de lange benadering naar Turn 10 maakte Ellis in de zevende ronde uitstekend gebruik en gleed Östgaard voorbij die hem een fraaie "tow" had gegeven. Het duo zou nog driemaal van positie wisselen. Inmiddels had Rogers zich naar de vierde plek achter De Jong opgewerkt. In de 17e ronde wist De Jong Östgaard te passeren terwijl Ellis ook aan hem voorbij ging en onder druk van Rogers kwam te staan. Zo ging het trio de allerlaatste ronde in. De volgorde zou dan ook snel op zijn kop komen te staan.

Bij het aanremmen van Turn 10 nam De Jong een binnenwaartse lijn om Ellis op afstand te houden. Deur aan deur ging het tweetal de linkse knik in. Licht contact betekende dat De Jong spinde. Rogers maakte direct gebruik om langs Ellis te komen. En die verloor in het zicht van de finish licht zijn momentum. Een ander duwtje volgde waarbij Ellis van de baan kwam en de vangrail raakte. Rogers won gevolgd door Östgaard en Ellis. Daarachter volgden Maximilian Benecke(D/Team Redline), Charlie Collins, Graham Carroll(GB/Red Bull Racing Esports), Moreno Sirica(I/Mahle Racing Team) en Jeff Giassi(BR/Apex Racing Team). Mitchell de Jong kwam als veertiende over de streep en Sebastian Job als 18e.

2021 Job
Red Bull rijder Sebastian Job speelde al snel niet meer mee.

Voor Rogers betekende dit zijn eerste dubbelzege dit seizoen waardoor hij de voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap verder wist uit te breiden. Na vijf van de tien wedstrijden leidt hij de tussenstand met 348 punten, gevolgd door De Jong met 259 punten.
Komende zaterdag vindt de Porsche TAG Heuer Esports Supercup op het virtuele circuit van Ile Notre Dame in Montreal plaats. Op het circuit Gilles Villeneuve is er eerst een sprintwedstrijd van 10 ronden. De hoofdwedstrijd gaat over de dubbele afstand.

Joshua Rogers(Virtueel Racing School): "Wij hadden al verwacht dat het in de laatste ronde moeilijk zou worden. Vooral in de kwalificatie waren we allemaal snel. Het slipstreamen speelt in dergelijke wedstrijden een entertainende rol. Daarom is het ook belangrijk om in dit soort wedstrijden op de juiste plek te zijn. Eerst wilde ik in de voorlaatste ronde de leiding nemen. Vervolgens trachtte ik mij optimaal voor de allerlaatste ronde te positioneren. In de voorlaatste bocht werd het tussen mij en Kevin Ellis wel erg krap maar ik slaagde erin om mij naast hem te drukken."


2021 Dayne Warren
Dayne Warren wordt opgetild door de concurrentie.

Tommy Östgaard(N/Coanda Simsport):" Ik ben blij met mijn tweede plek. Na een moeilijke 2021 seizoenstart is dit een prachtig resultaat. In de eerste paar wedstrijden werd ik door pech achtervolgd en was teveel bij ongevallen betrokken. Daarom heb ik veel getraind om nog sneller te worden en zulke situaties te vermijden door over nog meer racekracht te beschikken. Ik kijk altijd goed naar elk incident om daar nog meer van te leren."

Kevin Ellis.Jr(GB/Rahal Letterman Lanigan Esports): Jammer dat de wedstrijd zo eindigde. Mitchell en ik gaven elkaar genoeg ruimte. Het werkte niet en het had niet mogen gebeuren. Josh verwees me toen naar de tweede plek terug maar ik gaf mij misschien te snel gewonnen. Maar met weer een podiumresultaat ben ik tevreden."

2021 Joshua Rogers
Joshua Rogers op weg naar de overwinning.

De Duitser Max Benecke, uitkomend voor het Nederlandse Porsche Team 24 by Redline kwam als vierde over de streep. "Als je in beide wedstrijden als dertiende start dan moet je met een vierde plek tevreden zijn. Tijdens de wedstrijd zat de snelheid er duidelijk in. Met een betere startpositie had ik zeker voor de overwinning mee kunnen doen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet