Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Advertorials

Teammanager met Le Mans ambitie gezocht

johan-kraan-motorsport

JOHAN KRAAN MOTORSPORTS ZET OOK IN 2021 STAP RICHTING ULTIEME DOEL

Als je niet groeit sta je stil. Het geldt voor sport, het geldt voor het bedrijfsleven. En daarmee geldt het ook echt voor een autosport bedrijf als Johan Kraan Motorsports dat is uitgegroeid tot een van de grootste nationale autosportteams en is het dankzij de succesvolle deelname aan de Lamborghini Supertrofeo bezig om ook internationaal naam te make. En om die ontwikkeling te ondersteunen is Johan Kraan alweer druk bezig met de volgende stap: "De organisatie wordt alsmaar complexer en met het oog op de toekomst is het de juiste tijd om een officiële teammanager aan te stellen die zich focust op het sportieve aspect van het team zodat ik de tijd en het overzicht behoudt om de strategische stappen die ons uiteindelijk naar de 24 uur van Le Mans moeten brengen."

Tekst en foto: PR

Het is klare taal en een duidelijk doel. Maar wie tien jaar geleden naar de autosport activiteiten van het team uit Wapenveld had gekeken had een deelname aan 's werelds grootste endurance race uitgesloten. "De stap van eerst de Sakers en de Citybugs naar racen op Le Mans is natuurlijk enorm en niet een die je zomaar neemt", legt Kraan uit. "Maar het is ook geen stap die je als team ineens kunt en zou moeten nemen. Je moet juist zorgen dat je consequent blijft groeien zodat je klaar bent voor het verwezenlijken van je ultieme droom."

Het is een filosofie die past in de recente geschiedenis van het team dat zich vanuit de amateur en semiprofessionele raceklasses in de DNRT opwerkte naar nationale kampioenschappen. De grootste stap kwam echter aan het einde van 2018 toen Johan Kraan Motorsports zich met Max Weering als coureur meldde als deelnemer in de Lamborghini Supertrofeo, het snelste, wereldwijde, merken kampioenschap en een voorportaal van de internationale GT-racerij.
"Dat was natuurlijk al een enorme stap. We kwamen als vrijwel onbekenden de spotlights in en dan mag je het ineens op gaan nemen tegen teams die dit spelletje al decennia spelen", glimlacht Kraan wiens team de 620PK sterke Lamborghini Huracan Super Trofeo snel onder de knie kreeg.

Tegelijkertijd blijven de activiteiten in Nederland zich ook sterk ontwikkelen. Met de Trackday Factory als fundament en de successen van Johan Kraan Motorsports in de nationale autosport als uithangbord is zelfs het lastige jaar van 2020 er een met veel hoogtepunten. Zo werd er in de nationale Mazda MX5 cup uitstekend gescoord waarbij Milan Teekens zowel bij de junioren als in het algemeen klassement kampioen werd, in beide gevallen met zijn teamgenoot Maxime Oosten hijgend in de nek. En het zijn dan ook deze twee coureurs die aankomend seizoen doorgroeien naar de Lamborghini's, op zoek naar nog meer succes.

"2021 wordt een bijzonder en belangrijk jaar voor ons. We zijn nog nadrukkelijker aanwezig in de Lamborghini Supertrofeo terwijl op de achtergrond we de volgende stappen richting het ultieme doel van de 24 uur van Le Mans aan het voorbereiden zijn. "Nu dat we onze plek in de Lamborghini Supertrofeo hebben verdiend zijn we ook bezig de organisatie te versterken. Het eerste doel is dat we blijvend voorin mee doen, zowel nationaal en internationaal", legt Kraan uit. "Daarnaast hebben we de volgende stap op de ladder natuurlijk in het vizier." Daarmee doelt hij op een eventueel debuut in de GT3 klasse, waarin Lamborghini al jaren succesvol is. "GT3 is al meer dan een decennium de meest competitieve vorm van GT racen en begint ook zich aan te dienen als een toekomstige klasse in de 24 uur van Le Mans." En zo wordt de droom van Kraan en zijn team voorzichtig tastbaar.

Om daar klaar voor te zijn heeft Johan Kraan gekozen om de organisatie te versterken met het aanstellen van een officiële teamanager, een versterking die de groei van de autosportactiviteiten moet ondersteunen. "2020 was weliswaar een succesvol jaar maar dankzij Covid-19 ook zwaar. Aan het einde van het seizoen kwam daar mijn eigen ervaring met het virus nog overheen. Als je dat bij de groei van het team optelt is het duidelijk dat, als we de komende jaren kansen willen grijpen, we daar op alle fronten klaar voor moeten zijn. Een teammanager met autosport ervaring die samen met het team voor succes op het circuit gaat, zorgt ervoor dat ik mij meer kan toeleggen op het grotere geheel. En dus ook het bereiken van het ultieme doel van Johan Kraan Motorsports."

En dat is, en blijft, de 24 uur van Le Mans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet