Diversen

Div: Argentijns chassis-genie en teambaas Alberto Canapino overleden

De Argentijnse autosportwereld rouwt. Gisteren overleed Alberto Canapino in Buenos Aires. Canapino was verantwoordelijk voor de inzet van de fabrieks Chevrolets in het populaire Super TC 2000 kampioenschap waarvoor overigens zijn zoon Agustin uitkomt. Canapino redde ook vele carriéres van zijn landgenoten die in Europa door pech achtervolgd werden. Miguel Angel Guerra, Norberto Fontana, Juan Traverso en vele anderen herpakten dankzij zijn inzet hun carrière in Argentinië. Ook Canapino zelf deed in zijn beginjaren als ingenieur de nodige ervaring in Europa op.

2021 Alberto en Agustin Canapino
Alberto Canapino met zoon Agustin. Succesvolle teambaas en een chassisgenie volgens zijn landgenoten stierf gistermiddag op 57-jarige leeftijd aan een hartstilstand ten gevolge van Corona.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Willem J. Staat

Argentijns chassis genie en teambaas Alberto Canapino overleden
Canapino's carrière begon in de motorsport. In 1982 nam hij op 25-jarige leeftijd deel aan het nationale 125 cc kampioenschap. Vervolgens kreeg hij een uitnodiging van Luis di Palma om aan diens Dodge in de TC2000 klasse te werken. Canapino's kwaliteiten als engineer bleven niet onopgemerkt en via Oreste Berta(de fabrikant van vele monoposto's in Argentinië) kreeg Canapino de kans om in het Duitse F3 kampioenschap met Victor Rosso samen te werken. Hoogtepunt was natuurlijk het versturen van de F3 Berta naar Europa eind tachtiger jaren.


2020 Rosso
Canapino was ook verantwoordelijk voor de unieke F3 Berta in Europa en deed als F3 ingenieur hier de nodige ervaring op die zich in zijn geboorteland in succes liet vertalen.

De geboorte van zijn zoon Agustin(Weather Tech Sportscar Championship, Super TC 2000 en Williams Esports) eind tachtiger jaren betekende een noodgedwongen terugkeer naar zijn geboorteland. Via Peugeot werd Canapino in 1994 uitgenodigd om een fabrieksteam in het toenmalige Super TC 2000 kampioenschap op te zetten met als rijders Miguel Angel Guerra en Juan Traverso. Het leverde de nodige titels op. Ook in de populaire Turismo Carretera behaalde Canapino als ingenieur de nodige successen met o.a. Norberto Fontana en Christian Ledesma.

2021 Canapino Successen Maar liefst 11 kampioenschappen in de Turismo Carretera.

Canapino wilde eigenlijk dat zijn zoon Agustin nooit zou gaan racen. Het pakte anders uit. Zonder ervaring won Agustin in 2005 de Argentijnse Renault Megane Cup en ontwikkelde zich tot een rijder die ver tot over de Argentijnse landsgrenzen bekend is. Afgelopen zondag won hij nog een wedstrijd van het Argentijnse Super TC kampioenschap in Buenos Aires en eindigde als tweede in het kampioenschap achter Matias Rossi die met Toyota kampioen van het seizoen 2020/21 werd.

Als een begaafd ingenieur ontwikkelde Canapino diverse ophangingssystemen voor de autosport maar zette eveneens een ingenieurs academie voor motorische sporten op waarin zijn landgenoten zich verder konden ontwikkelen. Onder Canapino's leiding werden er maar liefst 80 overwinningen in de Turismo Carreteras behaald! Afgelopen maandag overleed deze Argentijnse racelegende op 57-jarige leeftijd aan Covid-19 ten gevolge van een hartstilstand.

2021 Chevrolet Canapino
Agustin Canapino won afgelopen zondag nog in Buenos Aires in de Super TC2000.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet