Diversen

In memoriam Joost Koenders (1972-2021)

joost-kijkt-toe

"Levensmotto: Stay always positive", is te lezen in zijn profieltekst op Instagram. Kenmerkend voor zijn instelling, wat des te meer bewondering verdient, wanneer je bedenkt hoeveel tegenslagen hij door zijn longproblemen al te verduren had gehad. Gisteren overleed Joost Koenders op 48-jarige leeftijd. Zijn grootste sportieve prestaties was het winnen van de titel in de Citroën Saxo Cup in 1998, na een zinderende finale in Jerez, en de titel voor privérijders in het Dutch Touring Car Championship in 2002. Maar bovenal was het een bijzonder fijn mens.

Afkomstig uit Bentveld groeide Joost Koenders letterlijk op gehoorafstand van het Zandvoortse circuit op. Toch was de stap naar zelf gaan racen niet zo eenvoudig. In 1997 won Koenders de Veronica Contest, waarin ruim tienduizend kandidaten een poging deden om een betaald seizoen in de Citroën Saxo Cup in de wacht te slepen. In tegenstelling tot sommige anderen, die praatten alsof ze al met één voet in de Formule 1 stonden, liet Koenders vooral zijn prestaties spreken. Hij was snel op de kart en overtuigde bij de selectie op Zandvoort. Daarmee kwam hij als winnaar van de Veronica Contest uit de bus.

Joost Koenders was geen man van grote woorden. Rustig, weloverwogen, maar zeer effectief. Zo racete hij ook. Hij won zijn allereerste race, in 1997 op Zolder, en sloot zijn eerste seizoen in de Saxo Cup als derde af. Het daaropvolgende jaar begon hij met drie overwinningen op rij, achtereenvolgens op Zandvoort, Dijon en weer op Zandvoort, en onderstreepte daarmee zijn rol als de onbetwiste titelfavoriet.


rijders-stuurtjes

Tijdens de voorlaatste race hoefde hij alleen maar voor zijn voornaamste concurrenten Gaby Uljee en Ferry Duivenvoorde te eindigden om voortijdig de titel voor zich op te eisen. Dat liep echter anders: een poging om Duivenvoorde in de zesde ronde te passeren, leidde tot contact, een spin en schade voor Koenders, die Uljee tot op vijf punten zag inlopen. In de laatste wedstrijd tijdens de Europese finale op het circuit in het Spaanse Jerez de la Frontera stelde Koenders alsnog orde op zaken en won met de Saxo van Match Racing overtuigend de titel.


match-rijders

Het plan was om samen met het team van Martin de Weerd voor het volgende jaar de overstap te maken naar het Dutch Touring Car Championship met een grotendeels zelf ontwikkelde Citroën Xsara coupé, maar dat kwam door budgettaire en andere problemen niet van de grond. Vervolgens maakte Koenders de overstap naar Renault, eerst bij het Transcope-team in de Clio Cup en in 2002 als privérijder met een Mégane, ingezet door Match Racing, in het Dutch Touring Car Championship. Ook daar kwam hij tussen de flink gesponsorde BMW- en Renault-teams goed voor de dag, zodat hij het seizoen afsloot als winnaar van de titel voor privérijders.
  paas-debby-joost-joel

Op sportief gebied stagneerde Koenders' loopbaan enigszins, waarbij ook zijn fysieke gesteldheid een rol speelde. Hij bleef echter met veel belangstelling alle ontwikkellingen in de sport volgen, was vaak als bezoeker op Zandvoort en soms ook op Zolder of Spa te vinden en genoot ook van de jaarlijkse trips van Match Racing voor het ijsrijden in Scandinavië. In die discipline had Koenders als een van de zeer weinige Nederlanders ook wedstrijdervaring: in december 1997 reed hij mede op initiatief van uw redacteur als gastrijder in de Franse Saxo Cup op ijs in Alpe d'Huez, waar hij het onder die uitzonderlijke omstandigheden ook prima deed.

In zijn vrije tijd golfde hij graag, genoot van culinaire heerlijkheden en hield contact met zijn vele vrienden. Qua gezondheid ging het met pieken en dalen, maar na een longtransplantatie had hij weer nieuw perspectief. In 2014 was hij samen met de vroegere Saxo Cup-coördinator Eric Kuin de initiatiefnemer voor een reünie van oud-deelnemers aan de AX- en Saxo Cup op de kartbaan van Tim en Tom Coronel in Huizen, wat een groot succes en een geweldige avond werd. "Moeten we weer eens doen", concludeerden we in het najaar van 2019 tijdens de Historic Grand Prix, de laatste keer dat we elkaar troffen. Voor Joost Koenders is die mogelijkheid er helaas niet meer: hij vocht een ongelijke strijd, waarin hij gisteren helaas definitief het onderspit delfde. We koesteren de herinnering aan een plezierige persoonlijkheid en vele mooie momenten op en buiten de circuits. Zijn nabestaanden wensen we van harte alle sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Redactie Autosport.nl

René de Boer
  joost-wint
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet