Sportscars

Sportscars: 43 inschrijvingen voor de European Le Mans Series

Start of the 4 Hours of Portim

Drie weken na de presentatie van de deelnemerslijst van het FIA World Endurance Championship zijn ook de deelnemers aan de European Le Mans Series gepresenteerd. Maar liefst 43 auto's zullen aan de start van het Europese kampioenschap verschijnen, waarvan 16 auto's in LMP2. In LMP3 zijn er 17 inschrijvingen en in de GTE-klasse tien stuks.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

In LMP2 zien we dit seizoen enkel de Oreca 07 Gibson en geen enkele Ligier meer. Van de 17 inschrijvingen zullen zeven teams strijden om de Pro/Am-titel voor teams met een rijder met een bronzen FIA rating. United Autosports, dat vorig seizoen de titel pakte, zet opnieuw twee auto's in. Net als in 2020 zal Job van Uitert te zien zijn in de Oreca met startnummer 32. Zijn teamgenoten dit seizoen zijn Nicolas Jamin en Manuel Maldonado, de neef van Pastor Maldonado.

Nieuw dit seizoen is WRT. Het team onder leiding van Vincent Vosse kondigde eerder al een deelname aan het FIA WEC aan en kiest nu voor een parallel programma in de ELMS. Als eerste rijder kondigde het Belgische team inmiddels voormalig Formule 1-rijder Robert Kubica aan. Racing Team Turkey en Ultimate zijn de andere nieuwkomers in LMP2 dit seizoen.

In LMP3 is het Ligier wat de klok slaat. Van de 17 ingeschreven LMP3's zijn er 15 door Ligier gebouwd. Het veld wordt gecompleteerd door een tweetal Duqueine M30-D08s. United Autosports komt opnieuw met twee auto's aan de start en zal er alles aan doen de vorig jaar veroverde titel te verdedigen. Kampioenen Wayne Boyd en Robert Wheldon krijgen dit jaar gezelschap van de snelle Fransman Eduard Cauhaupe.

Nederlandse inbreng is er ook in LMP3. Na enkele succesvolle seizoenen in GT4 komt Max Koebolt in een door Nielsen Racing geprepareerde Ligier JS P320 aan de start. Koebolt kwam eind 2020 in contact met het Britse team en de samenwerking tijdens een testdag op een ijskoud en nat Donington Park beviel zo goed dat het tot een deal kwam. Koebolt, die in 2016 voor het laatst met een LMP3 racete in de Supercar Challenge, rijdt dit seizoen samen met Nicholas Adcock en Austin McCusker.

Net als bij de prototypes is ook in de GTE één fabrikant hofleverancier. Zeven van de tien ingeschreven auto's zijn Ferrari 488 GTE EVOS. Het veld wordt aangevuld door een tweetal Porsche 911 RSRs en een Aston Martin Vantage, ingezet door het team dat ook de LMP2 van Racing Team Turkey inzet, TF Sport.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet