DTM

DTM: Red Bull met AF Corse-Ferrari's in DTM

210202 DTM Red Bull Ferrari

Enkele weken geleden al kondigde Red Bull de DTM-deelname van oud-Formule 1-coureur Alexander Albon en het jonge Nieuw-Zeelandse talent Liam Lawson aan. Nu zijn ook de wedstrijdauto's bekend, alsmede het team dat de inzet ervan verzorgt. Red Bull kiest bij het DTM-programma voor de Ferrari 488 GT3 Evo, terwijl het gerenommeerde Italiaanse team AF Corse voor het runnen van de beide auto's verantwoordelijk is. Wanneer Albon vanwege zijn Formule 1-verplichtingen niet kan, komt de Nieuw-Zeelander Nick Cassidy in zijn plaats in actie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Red Bull Content Pool

Red Bull was jarenlang in de DTM actief als sponsor bij Audi en later ook bij BMW, maar beëindigde deze betrokkenheid eind 2018. Na twee seizoenen afwezigheid betekent de omschakeling naar GT3-auto's in de DTM voor dit jaar ook de terugkeer van Red Bull als sponsor in de serie. Uit de afbeeldingen van de Ferrari's, die vanmorgen de wereld in gestuurd werden, blijkt dat Red Bull in de DTM voor een omgekeerde aanpak kiest in vergelijking in de Formule 1: in de DTM zijn de Red Bull-kleuren voor het jonge talent, in dit geval Lawson, terwijl de kleuren van het modemerk Alpha Tauri, dat ook tot de Red Bull-groep behoort, voor de gearriveerde rijders zijn, in dit geval afwisselend Albon en Cassidy.

210202 DTM RB Audi
Red Bull was jarenlang sponsor van Mattias Ekström bij Audi in de DTM

Met het Italiaanse AF Corse heeft Red Bull gekozen voor het succesvolste en meest ervaren Ferrari-team in de internationale GT-racerij. De renstal van Amato Ferrari is de officiële partner van Ferrari bij de ontwikkeling, assemblage en inzet van de GTE- en GT3-uitvoeringen. Het team won driemaal de klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans en kan bogen op tal van andere successen. "Het idee hebben we aan Gerhard Berger te danken", zegt teambaas Amato Ferrari. "Met Red Bull kwamen we relatief snel tot een overeenkomst en we kijken nu met veel enthousiasme vooruit naar onze samenwerking. We hebben maar één doel: de overwinning."

Dat de Ferrari in GT3-uitvoering met turbomotor daarvoor goede mogelijkheden biedt, is duidelijk. Sinds de eerste race voor de 488 GT3 in 2016 was de auto tot dusver, inclusief de Evo-versie, goed voor 355 overwinningen, 640 podiumplaatsen en 91 kampioenstitels in 636 races.

210202 AT Ferrari
De Ferrari waarin afwisselend Albon en Cassidy rijden, is uitgevoerd in de kleuren van Alpha Tauri

Liam Lawson kent dit jaar een dubbel programma met de deelname aan de DTM en het FIA Formule 2-kampioenschap. Alex Albon, vorig jaar als teamgenoot van Max Verstappen twee keer op het podium in de Formule 1, combineert zijn deename aan de DTM met zijn activiteiten als test- en reserverijder van Red Bull Racing in de Formule 1. Hij kent al meerdere DTM-circuits, want in 2015 reed hij in het toenmalige FIA EK Formule 3, grotendeels in het voorprogramma van de DTM. Datzelfde geldt voor Nick Cassidy, die ook in de Formule 3 actief was en bovendien als gastrijder vanuit de Japanse Super GT-serie tijdens de seizoensfinale 2019 aan de DTM-races op Hockenheim deelnam. Cassidy won titels in ondermeer de Japanse Super Formula en Super GT-serie en start dit jaar ook in de Formule E.

DTM-baas Gerhard Berger zegt: "Zowel Red Bull als Ferrari zijn toonaangevende 'global players' die in en buiten de autosport synoniem zijn voor onbetwist succes. We zijn zeer verheugd, deze beide topmerken in een uniek project in de DTM samen te brengen, waar ze met vereende krachten voor de overwinning in deze prestigieuze serie zullen strijden. De samenwerking tussen drie rijders van topniveau is veelbelovend: Alex Albon als Formule 1-rijder, Nick Cassidy als GT-professional en Liam Lawson als jong talent in een team: dat is een perfecte mix, die in het komende DTM-seizoen voor volop spanning zal zorgen."

210202 DTM RB BMW
Ook bij BMW trad Red Bull een aantal jaren als partner in de DTM op
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet