Sportscars

Sportscars: Voorbeschouwing 59e Rolex 24 At Daytona met recordaantal Nederlanders

210129 IMSA opening
Indrukwekkend veld van 49 auto's voor de 59e Rolex 24 At Daytona

Aanstaande zaterdag start om 15.40 uur lokale tijd (21.40 uur in Nederland) de 59e editie van de Rolex 24 At Daytona. Bij de seizoensstart van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship zijn er dit jaar maar liefst vijf categorieën en staan er 49 teams aan de start. Ook de Nederlandse inbreng is opmerkelijk groot, met landgenoten in alle vijf de klassen en niet minder dan negen Nederlandse rijders die in Florida in actie komen, een record. AUTOSPORT.NL blikt vooruit.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, PR

Niet uitsluitend als gevolg van de coronapandemie, maar zeker ook daardoor versterkt, was het in de loop van het afgelopen seizoen al duidelijk dat de omvang van het IMSA-deelnemersveld in de bestaande klassen voor dit jaar enigszins zou afnemen. Mazda reduceerde het aantal DPi's van twee naar een, JDC Miller Motorsports halveerde ook van twee naar één Cadillac-DPi, Porsche beëindigde na zeven jaar de activiteiten van het fabrieksteam in de GTLM-klasse en BMW beperkte de activiteiten in deze klasse van een volledig seizoen tot alleen de vier lange-afstandsraces. Mede omdat er in het kader van televisiecontracten ook nog een verplichting van 25 auto's bestond, werd daarom al snel besloten dat er dit seizoen naast de bestaande klassen DPi, LMP2, GTLM en GTD ook LMP3's in het hoogste IMSA-kampioenschap zouden worden toegelaten.

Hoe dat in de praktijk uitpakt, gaan we dit seizoen beleven, maar de afgelopen weekeinde voor het eerst gehouden kwalificatierace voor het bepalen van de startgrid van de Rolex 24 At Daytona doet al vermoeden dat de LMP3-klasse enigszins een voortzetting wordt van wat vroeger de LMPC-klasse was: veel gentlemen-drivers die zorgen voor potsierlijke incidenten en gele vlagen. In de beginfase van de 100 minuten durende kwalificatierace gingen al drie LMP3's met elkaar van de baan af, wat voor een lange neutralisatie zorgde, en één spinde er nota bene onder geel...

210129 IMSA Pagenaud
De Ally-Cadillac DPi met onder anderen Simon Pagenaud als rijder

In de DPi-klasse staan er in Daytona uiteindelijk nog zeven prototypes aan de start, één minder dan vorig jaar. Het Penske-team, dat de afgelopen twee jaar met Acura kampioen werd, is er niet meer bij, de beide Acura's verhuisden naar respectievelijk het team van Wayne Taylor, tot dusver met Cadillac, en Meyer Shank Racing, dat promoveert vanuit de GTD-klasse. In het laatste geval kwamen fabrieksrijders Dane Cameron en Juan Pablo Montoya mee, terwijl bij WTR Ricky Taylor terugkeerde van Penske en een team vormt met Filipe Albuquerque, voor Daytona versterkt met Alexander Rossi en Helio Castroneves. De andere rijders bij Meyer Shank Racing zijn Olivier Pla en AJ Allmendinger. De enige resterende Mazda wordt bestuurd door Oliver Jarvis, Harry Tincknell en Jonathan Bomarito.

Van der Zande gaat voor zijn derde Rolex
Cadillac is met vier auto's bij drie teams vertegenwoordigd. Allereerst Chip Ganassi Racing, dat na een aantal jaren afwezigheid terugkeert in de hoogste prototype-divisie. Hier is onze landgenoot Renger van der Zande een van de rijders. Nadat hij de afgelopen twee jaar op rij met WTR won, gaat hij nu voor zijn derde Rolex. Hij rijdt het hele seizoen samen met oud-F1-rijder Kevin Magnussen, terwijl in Daytona ook Marcus Ericsson en Scott Dixon deel van het team uitmaken. "De snelheid zit er zeker in, de auto voelt heel goed aan", zei Van der Zande na de kwalificatierace van afgelopen weekeinde. De andere Cadillacs zijn die van JDC Miller Motorsports met het volledig Franse trio Tristan Vautier, Sébastien Bourdais en Loïc Duval, Whelen Engineering met regerend NASCAR-kampioen Chase Elliott, de beide Brazilianen Felipe Nasr en Pipo Derani en de Brit Mike Conway, en Ally Cadillac Racing, net als de Whelen Engineering-auto gerund door Action Express, met zevenvoudig NASCAR-kampioen Jimmie Johnson, WEC-kampioen Kamui Kobayashi, oud-Indycar-kampioen en Indy 500-winnaar Simon Pagenaud en oud-DTM-kampioen Mike Rockenfeller.

210129 IMSA Zande
De Cadillac van Chip Ganassi Racing met ondermeer Renger van der Zande

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet