Retro

Tweede biografie van Autosport.nl - 'Ab Goedemans, Altijd tot het uiterste'

480-boek-cover-ab

In 2019 verscheen bij Autosport.nl "Wim Loos, De onvervulde belofte van een natuurtalent", een boek dat je hopelijk met veel plezier hebt gelezen. Nu zijn we blij dat we onze tweede biografie kunnen aankondigen. Deze keer wordt de hoofdrol vertolkt door een ander Nederlands natuurtalent, een coureur die even snel naar de top steeg als Wim Loos en helaas ook even vroeg van ons werd afgenomen.

Een jaar nadat de Nederlandse autosport tranen had gelaten om Wimpie, moest er worden getreurd om Appie. In nog geen twee jaar tijd had Ab Goedemans de harten van vele fans veroverd. In spectaculaire stijl veegde hij met zijn kleine Fiat Abarth 1000 TC over de circuits, op jacht naar de ene na de andere overwinning. Tot een uitstapje in een sportwagen van Abarth hem fataal werd. In de training van de 500km van de Nürburgring verongelukte Appie dodelijk, tot groot verdriet van zijn familie, zijn vrienden, zijn beste racemaatjes en de hele Nederlandse autosportgemeenschap.

Hoe ver zijn we al?
Sinds we begin 2020 het startschot gaven voor het project, hebben we veel gedaan. Als uitgever ging Gerrie vanaf het begin op jacht naar illustratiemateriaal. Dat leek een zware opgave – en dat was het ook – maar het bleek gelukkig geen onoverkomelijke taak. Vele malen zijn we het afgelopen jaar verrast door prachtig fotomateriaal dat we nooit eerder hadden gezien. Winau Berkhof, Kees Vingerhoets, Pieter E. Kamp, Aad van Koningshoven – het zijn maar een paar namen van fotografen die er destijds bij waren en unieke beelden schoten.

400-1965-appie-met-familie-skelterbaan
1965: Appie met zijn ouders en zijn vrouw Aukje op de kartbaan.


Maar het bleef niet bij actiefoto's en sfeerbeelden van toen. De familie stelde de helm van Appie, al zijn bekers, privé foto's en de FIA-oorkondes beschikbaar. Die hebben we fraai uitgelicht kunnen vastleggen. Dat geldt ook voor de originele documenten en correspondentie uit het familiearchief. En net als voor het boek over Wim Loos maakte tekenaar Gerrit-Jan Caviët een paar prachtige tekeningen van de Abarths van Ab.

Mattijs ging intussen aan de slag met de inhoud. In 2010 schreef hij al eens een lang artikel over Ab Goedemans, dat toen in RTL GP Magazine verscheen. Die acht pagina's vormden het vertrekpunt van de 168 pagina's die het boek gaan bevatten. Voor het artikel sprak hij destijds met zoon Berry, Toine Hezemans en Ed Swart, voor dit boek wilde hij uiteraard spreken met iedereen.

Al in het beginstadium kon Mattijs tijdgenoten als Ron Deinum en Rein Zwolsman spreken. Via Arie Ruitenbeek, Kees van de Grint en Jan van der Pol kwam hij meer te weten over de kartperiode van Ab. Er volgden grote gesprekken met Toine Hezemans en Ger Oosterman. En hij stuurde een lange vragenlijst naar Ed Swart in Amerika, die daarop zijn antwoorden terugmailde.

Verrassingen volgden ook: contact met Arturo Merzario leidde tot interessante nieuwe inzichten over het dodelijk ongeval van Appie. En Rein van der Laan, die later ook in de autosport actief werd en zo lucht kreeg van onze plannen, bleek ooit in Rijswijk de buurjongen van Appie te zijn geweest!

En toen kwam de coronacrisis...
En toen was alles in de wereld opeens anders. Hebben we last gehad van de coronacrisis? Absoluut. Zomaar bij mensen langsgaan kon niet, en velen hadden om begrijpelijke redenen iets anders aan hun hoofd. Omdat alle raceweekenden werden geschrapt, kon Mattijs de vrijgevallen tijd wel besteden aan het schrijven van (delen van) de hoofdstukken over de twee raceseizoenen van Ab Goedemans. Maar tegelijk had hij te maken met tal van losse eindjes die niet zomaar konden worden ingevuld.


480-berry-mattijs
Mattijs Diepraam en Berry Goedemans bespreken het levensverhaal van Berry's vader.


Toen in juli de autosport weer op gang kwam, was het alle hens aan dek. Dat betekende dat we onze oorspronkelijke planning niet meer konden halen. In het najaar pakten we met de familie de draad weer op. Mattijs sprak met Appies toenmalige vrouw Aukje, zijn zussen Pepita en Katja, zijn kinderen Berry en Natasja en zijn schoonzus Helena. In diezelfde periode haalde hij herinneringen op bij jeugdvriend Frits Buntenbach en meer sportieve tijdgenoten van Appie, zoals Freek Dudok van Heel en Henri van Oorschot.

Door alle gesprekken en grondig spitwerk in originele documenten van die tijd konden we steeds meer stukjes van de puzzel in elkaar leggen. En wat bleek? Niet alle 'feiten' zoals Mattijs die met de kennis van toen presenteerde in het artikel voor RTL GP Magazine, zijn juist. Daarom is het boek niet alleen een royale aanvulling op het artikel van ruim tien jaar geleden, maar ook een belangrijke correctie daarop.

Eén ding weten we nú al: het wordt een geweldig boek. Want als er één ding duidelijk is geworden uit het extra onderzoek: Ab Goedemans was een kleurrijk mens, met vele kanten aan zijn persoonlijkheid. Dit boek gaat eindelijk rechtdoen aan de man die hij was. Voor de autosportfans wordt dit boek ook smullen. Het bulkt van de mooie raceverhalen en smakelijke anekdotes over het leven op het circuit. Kortom, een boek dat je niet mag missen.

'Ab Goedemans, Altijd tot het uiterste' verschijnt bij Autosport.nl, als tweede deel in de biografiereeks die begon met 'Wim Loos, De onvervulde belofte van een natuurtalent'. Het boek kost 22,95 euro exclusief verzendkosten. Bestellen en meer informatie op:

abgoedemans.autosport.nl


De namen van alle voorinschrijvers die vóór 15 april bij ons binnen zijn, worden achter in het boek vermeld.

Met sportieve groet,
Mattijs Diepraam & Gerrie Hoekstra


banner
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet