Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Car Collection-Audi wint Hankook 6H Abu Dhabi

210123 6h Abu Dhabi winner
Vorige week op het podium in Dubai, nu winnaar in Abu Dhabi: Car Collection-Audi

Een week na de 24-uursrace van Dubai kwamen in totaal 14 teams anderhalf uur verderop nog een keer in actie tijdens de eerste editie van de Hankook 6H Abu Dhabi. De overwinning in Abu Dhabi ging naar het Duitse team Car Collection Motorsport, dat met zijn Audi R8, besturd door Antares Au uit Hongkong en de beide Britten Chris Froggatt en John Loggie drie ronden voorsprong had op de Lamborghini van Leipert Motorsport. De wedstrijd was een zogeheten 'non-championship race' en telt dus niet mee voor de 24H Series.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Ook de race op het Yas Marina Circuit was georganiseerd door het Nederlandse bureau Creventic, dat rijders en teams na een eerdere testdag op dezelfde locatie een aantal jaren geleden nu voor het eerst de gelegenheid bood om op het fraaie Grand Prix-circuit te racen – hoewel vrijwel iedereen het erover eens is, dat Dubai om te rijden veel uitdagender en daarmee leuker is. Maar het Yas Marina Circuit is natuurijk wel iets moois om op je lijstje te hebben staan.

210123 6h Abu Dhabi Finish
De Car Collection-Audi komt als winnaar over de eindstreep

Audi kan bovendien weer een internationaal lange-afstandssucces bijscrijven dankzij de overwinning van het Car Collection-team van Peter Schmidt. De R8 reed de derde tijd in de kwalificatie, viel tijdens een hektische openingsronde zelfs terug naar de elfde plaats, maar klom uiteindelijk dankzij een afwijkende pitstopstrategie en snelle rondetijden op naar de eerste plaats en reed uiteindelijk de overwinning naar huis. Op drie ronden van de winnende Audi eindigden de Leipert Motorsport-Lamborghini van Gerhard Watzinger, Gregg Gorski en Fidel Leib en de Profildoors by Huber Racing-Porsche 991 Cup van Gabriele Rindone, Mattias Hoffsümmer en Manuel Lauck respectievelijk als tweede en derde.

Het Huber-team won daarmee de 991-Cup-klasse, waarin het tevens de enige deenemer was. Naast de Audi en de Lamborghini op de eerste en tweede plaats waren er nog twee Gt-teams, het Britse Inception Racing by Optimum met een McLaren en het Duitse Attempto Racing met een Audi, maar beide auto's kwamen niet aan de finish: de McLaren, gestart vanaf de pole-position, verloor twee uur in de pits vanwege een probleem met de brandstoftoevoer en de Audi viel na iets meer dan drie uur uit toen de motor de geest gaf.

210123 6h Abu Dhabi Seat
Een afgebroken linker voorwiel maakte een einde aan de winstkansen van de Red Camel-Jordans.nl-Cupra

De rest van het veld werd gevuld met kleinere GT's en toerwagens. Hier hadden Ivo en Rik Breukers en Max Hanratty met de Cupra TCR van Red Camel-Jordans.nl in het laatste uur een ronde voorsprong, maar toen viel de auto stil vanwege een afgebroken linker voorwiel, waarop de Cupra als zesde in de TG-divisie en negende algemeen geklasseerd werd.

210123 6H Abu Dhabi TG winners
Samantha Tan (r.) en Jon Miller wonnen vorige week de GT4-klasse in Dubai en wonnen nu de TG-divisie

De winst in de divisie ging naar het Canadese ST Racing met de BMW M4 GT4, bestuurd door Samantha Tan en Jon Miller, vorige week in Dubai al GT4-klassewinnaar. De tweede plaats ging naar de Cupra TCR van het Deense Sally racing, terwijl het Belgische team PK Carsport met de BMW M2 CS Racing, bestuurd door vader en zoon Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx, als derde in de divisie en zesde algemeen eindigde.

210123 6H Abu Dhabi Sally
De Cupra van het Deense Sally Racing was de best geklasseerde TCR-auto als vijfde algemeen

210123 6h Abu Dhabi PK
Na de TCX-klassezege in Dubai opnieuw een keurig optreden van het Belgische PK Carsport met de BMW
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet