Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Interview met FIA Rising Stars-winnares Maya Weug: "Ferrari was altijd al een droom!"

A1U 4274
Twee dagen rijden met de Formule 4 op het Ferrari-testcircuit in Fiorano behoorde tot het programma

Zoals gisteren gemeld won Maya Weug als een van de vier overgebleven finalistes de selectie van het FIA Girls on Track-Rising Stars-programma. Daarmee wordt ze als eerste vrouw opgenomen in de Ferrari Driver Academy en zal ze komend seizoen aan de start verschijnen van een nog nader te bepalen Formule 4-kampioenschap. Daags na de bekendmaking van het grote nieuws sprak AUTOSPORT.NL met de 16-jarige Weug.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Uffizio Stampa Scuderia Ferrari

De afspraak om wat uitgebreider te spreken stond al een tijdlang, maar de eerste poging voor de finaleronde in Maranello moest worden afgebroken, omdat een van de deelneemsters positief op corona getest was. Na de feestdagen kon de selectie uiteindelijk vorige week alsnog plaatsvinden, maar het was de deelneemsters tot gisteren niet toegestaan om met de pers te spreken. Vandaag kon dat dus uiteindelijk wel, via tussenkomst van Ferrari-persdame Silvia Hofer, die een online-interview arrangeerde. Gelukkig mocht het wel direct in het Nederlands.

A1U 2227

Maya, proficiat met dit behaalde succes. Wat is er sinds de bekendmaking gisteravond allemaal over je heen gekomen?

Heel veel reacties! Natuurlijk veel media, interviews, gisteren ook al. En veel reacties. Maar het is gewoon supergaaf om hier te staan, als Ferraririjder. Daar ben ik echt superblij om!

Kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben geboren in Spanje en woon daar al mijn hele leven, in de omgeving van Valencia. Mijn nationaliteiten zijn Nederlands, vanwege mijn vader, en Belgisch, vanwege mijn moeder. Ik ben begonnen met karten toen ik zeven jaar was. Mijn vader kartte als hobby en dat leek me ook wel leuk, dus toen kreeg ik met Kerst als cadeau een kart en sindsdien is het nooit meer overgegaan, haha!

A1U 3033

Ga je naar school en heb je hobby's?
Ja, ik ga gewoon naar de publieke school hier en als hobby's vind ik eigenlijk alle soorten sport leuk. Ik heb op boksen gezeten, vroeger ook zaalvoetbal, maar nu ben ik gewoon voluit bezig met training om klaar te zijn voor het racen, dus daarnaast blijft er niet veel tijd meer over.

Hoe is je kartloopbaan tot dusver verlopen?
Ik ben begonnen met kleine wedstrijden en vervolgens steeds naar een hoger niveau. In 2015 werd ik tweede in het Spaans kampioenschap. Daarna ben ik internationaal gaan rijden, races in Italië, EK, WK, de laatste vier jaar. Mijn sportieve hoogtepunt is het winnen van de WSK Final Cup in 2016, een internationale race. En nu natuurlijk het winnen van de selectie van de FIA Girls on Track-Rising Stars en het opgenomen worden in de Ferrari Driver Academy!

A2U 1478

Hoe kwam je in het programma van FIA Girls on Track-Rising Stars terecht?
Ik heb een Spaanse racelicentie, dus de aanmelding verliep via de Spaanse federatie. Er waren meer dan 70 meisjes die zich hadden ingeschreven, waarvan er 20 geselecteerd werden. Toen zijn we begonnen met karten op Paul Ricard, daar hebben we een shoot-out gedaan en trainingkamp 1. Vervolgens was er trainingkamp 2, dat was ook op Paul Ricard, toen hebben we voor de eerste keer met Formule 4-auto's gereden en daarna bleven er vier over die voor de finale naar Maranello mochten.

A1U 4448

Welke activiteit heeft in dat programma de grootste indruk op je gemaakt?
Het meest indrukwekkende vond ik toch wel Maranello. Alles is daar zó professioneel! Bij Ferrari te zijn is een droom die ik altijd heb gehad, en als je daar dan echt binnen staat, dat is gewoon supergaaf! Ook te mogen rijden op Fiorano is ook heel tof! In Maranello was het museum gesloten, maar daar hebben we wel allerlei interviews gedaan. Bij de Ferrari Driver Academy waren er fysieke trainingen en psychologische tests. En dan de laatste twee dagen op de baan in Fiorano.

Heb je voorbeelden, binnen of buiten de autosport?
Zeker weten! Mijn idool is Charles Leclerc. Die volg ik al een tijdlang, ik vind hem een supergoede rijder en hij is ook opgeklommen via de Ferrari Driver Academy. Hij is er ook gekomen, dus dat laat zien dat het echt mogelijk is, de beste manier om daar te geraken!

A2U 2153

Wel jammer voor jou dan dat Carlos Sainz tijdens de selectie bij jullie op bezoek kwam, en niet Leclerc...
Nou ja, dat was natuurlijk ook supergaaf! Charles had ik op de kartbaan al een keer ontmoet, maar Carlos had ik nog niet eerder ontmoet, dus dat was wel een leuke verrassing inderdaad.

Wanneer kunnen we nieuws verwachten over het kampioenschap waarin je gaat rijden?
Dat weet ik nog niet. Die beslissing hangt ook niet van mij af, maar ik denk dat dat binnen niet al te lange tijd bekend wordt. Het staat in ieder geval vast dat het een Formule 4-kampioenschap van de FIA wordt, maar we weten nog niet welk.

FDA GIRLSONTRACK DAY2 37

Welke verwachtingen heb je voor het komende seizoen?
Het wordt mijn eerste seizoen in de formulewagens, dus het voornaamste doel is om elke race beter te worden, plezier te hebben, en de Ferrari Driver Academy en de FIA Women in Motorsport-commissie laten zien dat ze de goede hebben gekozen! Ik ga gewoon mijn uiterste best doen, maar dat spreekt voor zich.

FDA GIRLSONTRACK DAY4 497

FDA GIRLS ON TRACK 4

A1U 3083


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet