Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Shane van Gisbergen wint R1 GP van Nieuw Zeeland

Shane van Gisbergen heeft niet alleen succes in de Supercars, GT's en rally's. Vandaag heeft de Kiwi met Nederlandse wortels een ander succes aan zijn palmares toegevoegd. Hij won de eerste wedstrijd op Hampton Downs. Hij versloeg Chris van der Drift(eveneens met Nederlandse wortels) in de openingswedstrijd van de Toyota Racing Series op het Nieuw Zeelandse Hampton Downs.


2021 SVG
SVG op weg naar de overwinning in de Toyota Racing Series. Een comeback na veertien jaar in de formulewagens en direct winnen.

Tekst Willem J.Staat
Foto's PR/Toyota Racing Series

Shane van Gisbergen wint R1 GP van Nieuw Zeeland
Vanwege de COVID-19 pandemie bestaat de TRS dit jaar uit slechts drie wedstrijd waarin slechts lokale rijders uit Australië en Nieuw Zeeland aan de start verschijnen. Ook staan er in tegenstelling tot vorige jaren slechts 16 auto's op de startgrid. Zowel Van der Drift als SVG vertrokken vanaf de eerste startrij en maakten gedurende de gehele wedstrijd de dienst uit. Pas zeven ronden voor het einde wist SVG Van der Drift te passeren en stond de leiding vervolgens niet meer af.

SVG: " Het tempo was goed en de race met Chris was geweldig, het lukte mij om hem te passeren maar hij wist direct terug te komen. Het was cool. Ik heb ervan genoten. Chris maakt niet veel fouten. Hij maakte er een paar en toen nam ik de enige kans die ik kreeg. En dit lukte. Wij zijn bezig geweest met een paar aanpassingen aan de auto en we zitten er eigenlijk nu redelijk dichtbij. We komen er wel."


DSC 4903-1024x683
Chris van Drift eindigde als tweede.


Met SVG in zijn kielzog nam Van der Drift direct in de openingsronde de leiding gevolgd door debutant Matthew Payne. In een spannende wedstrijd waarin de koplopers ronde na ronde de snelste tijd op hun nam schreven greep SVG in de slotfase zijn kans en passeerde zijn landgenoot in "The Dipper" Achter de leiders vochten Payne en Brendon Leitch(van wie de doorbraak naar de internationale formulewereld maar niet wil komen) een verbeten duel om de derde plek uit dat in het voordeel van Payne werd beslist. En om de vijfde plek was de strijd niet minder. Hier vochten Kaleb Ngatoa en Supercar-coureur Andre Heimgartner eveneens een prachtig duel uit. Supercar veteraan Greg Murphy eindigde als 13e en de legendarische 79-jarige Kenny Smith eindigde na 50 deelnames aan dit evenement als 15e op één ronde achterstand.


2021 Kenny Smith
Kenny Smith heeft er na 50 jaar nog steeds niet genoeg van. Voorlopig geen bejaardentehuis voor deze vitale autosportveteraan.

Overigens verklaarde SVG zich in de Toyota FT-60 zich niet direct op zijn gemak te voelen en was eigenlijk aangenaam verrast over het eindresultaat maar dat hij van de wedstrijd meer dan genoten had. SVG: "Je vecht met je vrienden en er is een hype op de startgrid. Iedereen is op de limiet en je voelt de spanning opkomen. Cool om hier zoveel mensen te zien. Ik was overigens best wel zenuwachtig op de startgrid. Het klinkt misschien oud als ik dit zeg, maar ik denk wel dat ik in de goede tijd van de autosport ben opgegroeid. Moeilijk te besturen te besturen auto's met een enorm hoog toerental. Waarschijnlijk ook dezelfde richting waarin de Supercars zich zullen ontwikkelen. Ik heb enorm genoten vandaag maar ik dacht niet dat ik het zou doen."

Uitslag Race 1
1 Shane van Gisbergen 20 ronden
2 Chris van der Drift +0,579
3 Matthew Payne +7,709
4 Brendon Leitch +13.227
5 Kaleb Ngatoa +13,803
6 Andre Heimgartner +14.439
7 Daniel Gaunt +14.994
8 Tom Alexander +16.366
9 Peter Vodanovich +17.247
10 Billy Frazer +18.156
11 Damon Leitch +22.519
12 Conrad Clark +24.464
13 Greg Murphy +24.780
14 Chris Vlok +31.354
15 Ken Smith +1 ronde
16 Joshua Bethune +11 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet