Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Nederlands-Belgische Maya Weug wint met FIA Rising Stars een Formule 4-seizoen

210122 FIA Weug
De Nederlands/Belgische Maya Weug wordt het eerste vrouwelijke lid van de Ferrari Driver Academy

De Nederlands/Belgische Maya Weug is de eerste winnares van de FIA Girls on Track – Rising Stars-competitie geworden en wordt daarmee ook als eerste vrouwelijke coureur opgenomen in de Ferrari Driver Academy. De 16-jarige Weug, dochter van een Begische moeder en een Nederlandse vader en geboren en getogen in Spanje, waar ze ook woont, was tot dusver actief in de kartsport en zal komend seizoen uitkomen in een nog niet nader gedefinieerde Formule 4-competitie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA

Afgelopen najaar vonden al de nodige selectieronden van de eerste FIA Girls on Track – Rising Stars-competitie plaats, maar de finale voor de laatste vier overgebleven deelneemsters in het Italiaanse Fiorano moest worden afgeblazen, nadat een van de vier positief was getest op corona. Vorige week werd de finale alsnog gehouden in de vorm van een vierdaags programma op en rond het vermaarde testcircuit van Ferrari, waar de deelneemsters ook twee dagen lang met Formule 4-auto's in actie kwamen. Evenals bij de eerdere rondes waren er ook tal van andere onderdelen, waarbij de kwaliteiten van de kandidates werden beoordeeld en ze ook zelf veel konden leren voor hun verdere leven en loopbaan.

Uiteindelijk kwam daarbij Maya Weug dus als winnares uit de bus. "Ik heb nauwelijks woorden om mijn gevoel te beschrijven", zei ze in een eerste reactie. "Dit is al zo lang mijn droom, sinds ik begonnen ben met karten. Het was al ongelooflijk om bij Ferrari te zijn en dat ik nu gewonnen heb is onwezenlijk.. ik ben super blij en dank de hele Ferrari Driver Academy en de FIA voor al het harde werk. Het was een fantastische ervaring, ik heb heel veel geleerd. Natuurlijk maakte Covid het lastig om te reizen en er op tijd te zijn. Maar ook de andere meiden maakten het heel zwaar. Dit wordt mijn eerste seizoen in de Formule 4, dus ik ga proberen om me van race tot race te verbeteren. Het is een enorme eer, deel van de Ferrari Driver Academy uit te maken en de academy en FIA Women in Motorsport te vertegenwoordigen. Ik wil ze trots maken en ga natuurlijk voor een topklassering! Je kunt je niet voorstellen hoe trots ik zal zijn om dit rode t-shirt met het logo te dragen!"

"Mijn hartelijke felicitaties aan de Nederlands/Belgische rijdster Maya Weug", zei FIA-president Jean Todt. "Met haar pas 16 jaar heeft ze al vele successen in de nationale en internationale kartsport behaald. Dat ze nu lid wordt van de Ferrari Driver Academy en deze stap naar de Formule 4 zet is de volgende belangrijke fase in haar carrière. Ook mijn gelukwensen aan de andere drie finalistes voor het bereiken van de finale. Het FIA Girls on Track – Rising Stars-programma is een belangrijke factor in ons streven naar het ondersteunen van gelijkwaardigheid in onze sport."

Michèle Mouton, president van de FIA-commissie Women in Motorsport, sprak van een "emotioneel en historisch moment voor de commissie. Ik ben er ongelooflijk trots op te zien dat de eerste editie van FIA Girls on Track – Rising Stars zijn vruchten heeft afgeworpen. Maya verdient haar plaats bij de Ferrari Driver Academy zeer zeker en ik ben ervan overtuigd dat ze nog meer zal laten zien van het talent en haar vastberadenheid om te slagen die ze tijdens het hele selectie-, trainings- en beoordelingsproces al aan de dag heeft gelegd. Dat zij de eerste vrouwelijke deelnemer van de Academy is, gevonden door ons programma, is een geweldig gevoel! Ik kijk ernaar uit, Maya's weg door de Ferrari Driver Academy en in het komende Formule 4-seizoen te volgen."

Mattia Binotto, teambaas van de Scuderia Ferrari, zei: "Dit is een belangrijk moment in de historie van Scuderia Ferrari en de Ferrari Driver Academy, die in 2019 is opgezet om de rijders voor de toekomst klaar te maken voor ons Formule 1-team. Nu komt er voor het eerst een vrouwelijke rijder bij onze Academy. In de loop van het jaar zal ze met ons vooruitgang boeken. Maya's komst is een duidelijk teken van de inspanningen van de Scuderia voor meer diversiteit in de autosport."De andere drie finalistes krijgen elk een testsessie in een Ferrari 488 Challenge Evo. Later dit jaar vindt er opnieuw een FIA Girls on Track – Rising Stars-competitie plaats, zodat er mogelijk in 2022 weer een rijdster een plek krijgt in de Ferrari Driver Academy.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet