Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: 33 inschrijvingen voor het volledige FIA WEC-seizoen

210121 FIA WEC entry


De organisatie van het FIA World Endurance Championship presenteerde de inschrijflijst voor het komende seizoen, waarin de serie – noodgedwongen – terugkeert naar een normaal seizoen dat gelijk loopt met het kalenderjaar. In totaal zijn er 33 auto's ingeschreven voor het volledige seizoen, waarvan vijf in de nieuwe hypercar-klasse (inclusief een aangepaste LMP1) en slechts vier in de wel erg uitgedunde GTE-Pro-klasse. Daarentegen zien de klassen voor privéteams er prima uit: elf LMP2's en 13 GTE-Ams. En diverse Nederlandse rijders (m/v) op de inschrijflijst.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De twee fabrieks-Toyota's en hun respectievelijke rijdersbezettingen zijn na de presentatie van afgelopen vrijdag natuurlijk geen verrassing meer. De twee auto's van het Amerikaanse Glickenhaus Racing ook niet echt, al kenden we hier nog geen rijders. Die zijn nu in ieder geval voor een zesde ingevuld: de Amerikaan Gustavo Menezes is aangemeld als rijder in de auto met het startnummer 708, de Australiër Ryan Briscoe – vorig jaar nog teamgenoot van Renger van der Zande in het IMSA-kampioenschap, is ingeschreven op de nummer 709. Daarnaast is er een Alpine-Gibson met fabriekssteun (eigenlijk een Oreca LMP1), waar de Braziliaan André Negrão als rijder ingeschreven is. Het Duitse ByKolles – rijdend onder Oostenrijkse vlag – ontbreekt op de inschrijflijst voor het volledige seizoen, maar desgevraagd bevestigde projectleider Boris Bermes aan AUTOSPORT.NL dat het team de inschrijving per race plant. "De ontwikkeling van onze hypercar loopt zoals gepland", luidt de mededeling.

Visser
Beitske Visser maakt de overstap vanuit de European Le Mans Series naar het FIA WEC

De LMP2-klasse telt elf permanente inschrijvingen voor het komende seizoen. Daarbij is de Nederlandse inbreng groot. Allereerst Beitske Visser, die samen met de Colombiaanse Tatiana Calderón en de Duitse Sophia Flörsch onder de vlag van het Richard Mille Racing Team de overstap maakt van de European Le Mans Series naar het WEC. Racing Team Nederland komt zoals bekend in actie met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Job van Uitert. Nog niet bekend was de inschrijving van Robin Frijns als vaste rijder in de Oreca-Gibson van het Belgische team WRT, dat (naar alle waarschijnlijkheid in de aanloop naar een LMDh-programma) in de LMP2-klasse stapt. De deelname van Renger van der Zande bij het Poolse Inter Europol Competition hadden we ook al eerder gemeld. Verder is er nog de inschrijving van Juan Pablo Montoya bij Dragonspeed USA, terwijl Jackie Chan DC Racing ontbreekt op de lijst.

201114 WEC RTN
Bij Racing Team Nederland keren Giedo van der Garde (l.) en Frits van Eerd (m.) terug

Na het stopzetten van de fabrieksdeelname van Aston Martin, vorig jaar nog kampioen, bestaat de GTE-Pro-klasse nog slechts uit twee Porsches en twee Ferrrari's. Gisteren meldden we in ons korte WEC-nieuws al de Ferrari-bezetting, terwijl de vervanging van Michael Christensen als teamgenoot van Kévin Estre in de nummer 92-Porsche sinds de virtuele 'Night of Champions' van Porsche in december ook al geen nieuws meer is. Hier neemt de Zwitser Neel Jani de positie in. De nummer 91-Porsche kent met Gianmaria Bruni en Richard Lietz wel een ongewijzigde bezetting.

In de GTE-Am-klasse zijn er (nog) geen Nederlandse rijders aangemeld, maar met 13 auto's is dit getalsmatig wel de grootste divisie in het komende WEC-seizoen. Gisteren noemden we al de vijf Ferrari's (elk twee van AF Corse en Iron Lynx en een van Cetilar) en twee Aston Martins. Daar komt nog een derde Aston Martin bij, ingeschreven onder de vlag van Aston Martin Racing met Paul Dalla Lana als rijder (en financier). Daarnaast staan er vijf Porsches op de inschrijflijst, allemaal 911 RSR's volgens 2019-specificatie. Team Project 1 en Dempsey Proton Racing brengen elk twee Porsches aan de start, waarbij nog bij geen van de auto's een volledige bezetting gemeld is. Bij Project 1 staan Jörg Bergmeister op de ene auto en Egidio Perfetti en Matteo Cairoli op de andere auto vast. Bij Dempsey-Proton Racing staan eigenaar Christian Ried en de Franse fabrieksrijder Julien Andlauer ingeschreven. De vijfde Porsche komt van GR Racing, voorheen bekend als Gulf Racing, in ieder geval met Michael Wainwright en Ben Barker
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet