Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Kort IMSA-nieuws voorafgaand aan de 'Roar'

210121 Roar Nieuws opening
Vanaf morgen wordt er weer gereden in Daytona

Morgen begint met de driedaagse test 'The Roar before the Rolex 24' op Daytona International Speedway, het zelfbenoemde 'World Center of Racing', het Amerikaanse sportwagenseizoen. Een flink aantal Nederlanders komt deze week en volgende week, tijdens de race, in Florida in actie, hoewel het contingent inmiddels alweer met één is verminderd. AUTOSPORT.NL zet in het kort het belangrijkste nieuws uit de IMSA-serie op een rijtje.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, PR

- De traditionele 'Roar' test wordt dit jaar voor het eerst in de week voor de Rolex 24 At Daytona gehouden, in plaats van drie weken voor de race, zoals in de afgelopen jaren gebruikelijk. Daarmee worden niet alleen de reisbewegingen, maar ook de kosten voor de teams aanzienlijk gereduceerd. Nieuw dit jaar is ook een race van 100 minuten op zondag, de 'Motul Pole Award 100', waarvan de uitslag de startopstelling voor de 24-uursrace van volgende week bepaalt.

- Aanvankelijk stonden er 50 teams op de inschrijflijst voor de 'Roar'-test, die de IMSA-organisatie deze week publiceerde. Zeven teams in de DPi-klasse, tien teams in de LMP2-klasse, zeven in de LMP3's, zes in de GTLM en 20 in de GTD.

- Het team Black Swan Racing van Tim Pappas, dat met een Porsche 911 GT3 R zou deelnemen aan de GTD-klasse, heeft gisteravond de inschrijving echter teruggetrokken. Het was gebleken dat Tim Pappas, naast teameigenaar ook rijder, vorige week bij zijn deelname aan de Hankook 24H Dubai, besmet is geraakt met Covid-19, nadat een van zijn teamgenoten in Dubai het virus had. Pappas reed in Dubai onder anderen samen met Jeroen Bleekemolen. In Daytona zou Larry ten Voorde deel uitmaken van het Black Swan-team, maar die première gaat nu voor de Supercup-kampioen dus ook niet door.

- Ook Ten Voorde zelf, die in Dubai bij een ander team reed dan Pappas, is positief op corona getest, zo liet hij vanmorgen weten. "Het slaat op dit moment hard bij mij toem maar ik knok er hard voor om weer snel fit te zijn", liet Ten Voorde weten. "Ik wil Black Swan Racing bedanken dat het mij deze kans wilde geven en dat het team het voorbereidende werk heeft gedaan."

210121 Ziggo

- In Nederland is de Rolex 24 At Daytona te zien via Ziggo Sport. Daarnaast is er een livestream via IMSA.tv.

- In de DPi-klasse komt zoals bekend Renger van der Zande in actie met de Cadillac DPi van Cadillac Chip Ganassi Racing. Naast Kevin Magnussen, die afgelopen week zeer enthousiast was over zijn eerste ervaringen, zijn nu ook Van der Zandes teamgenoten officieel bekend: naast regerend IndyCar-kampioen Scott Dixon rijdt ook de Zweed Marcus Ericsson voor het team.

- In LMP2 rijdt Racing Team Nederland, waarmee er voor het eerst sinds de deelname van Marcos Racing International in 2002 weer een team onder Nederlandse vlag aan de start staat in Daytona. Giedo van der Garde, Job van Uitert en Frits van Eerd komen voor het team in actie, samen met het jonge Franse talent Charles Milesi. Ook Rinus Veekay maakt deel uit van het LMP2-veld, hij is een van de vele Indycar-rijders die ook deelneemt aan de klassieker in Daytona. Van Kalmthout rijdt samen met de Amerikaan Rob Hodes, de Canadees Garrett Grist en de Brit Ben Hanley met een Oreca van DragonSpeed.

- In de LMP3-klasse rijdt Jeroen Bleekemolen bij het team van Riley Motorsports, dat twee Ligiers inzet. Hij deelt de auto met drie Amerikanen, te weten Austin McCusker, Jim Cox en Dylan Murry. In GTLM rijdt Nicky Catsburg met de nummer 3-Corvette, die hij deelt met António Garcia en Jordan Taylor. In GTD zijn er twee Nederlanders actief, en wel Indy Dontje met de Mercedes-AMG GT3 van Winward Racing en Steijn Schothorst, die deel uitmaakt van de bezetting van de Lamborghini Huracán van het Oostenrijkse GRT Grasser Racing Team, samen met Rolf Ineichen, Mirko Bortolotti en Marco Mapelli.

210121 IMSA BMW

- Wat eerder al werd vermoed, is nu officieel bevestigd: BMW reduceert voor dit jaar zijn fabrieksprogramma met de M8 GTE in het IMSA-kampioenschap tot alleen de vier lange-afstandsraces in Daytona, Sebring, Watkins Glen en op Road Atlanta. Voor Daytona zijn John Edwards, Jesse Krohn, Augusto Farfus en Marco Wittmann ingeschreven in de nummer 24 en Connor de Phillippi, Philipp Eng, Timo Glock en Bruno Spengler in de nummer 25.

- Bij Chevrolet is Laura Wontrop Klauser (foto onder) benoemd tot Sports Car Racing Program Manager, waarmee ze de plaats inneemt van Doug Fehan als verantwoordelijke voor het raceprogramma van Corvette. Klauser was al verantwoordelijk voor de Camaro-GT4- en Cadillac-DPi-programma's in de IMSA-competitie. Ze heeft een Master-kwalificatie in engineering en is sinds 2008 werkzaam bij General Motors.

210121 IMSA Klauser
Laura Wontrop Klauser leidt voortaan het Corvette Racing-fabrieksprogramma
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet