Sportscars

Sportscars: Kort nieuws uit het IMSA WeatherTech SportsCar Championship

201231 Jaaroverzicht Kubica
Robert Kubica maakt eind deze maand zijn debuut bij de Rolex 24 At Daytona

Eind deze maand, op 30 en 31 januari, vormt de 59e editie van de Rolex 24 At Daytona de seizoensstart van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Een week eerder vindt de driedaagse test onder de noemer 'The Roar Before the Rolex 24' plaats, waarbij dit jaar ondermeer ook een race van 100 minuten op het programma staat, waarin de startplaatsen voor de 24-uursrace bepaald worden. Ook van het IMSA-front was er de afgelopen dagen het nodige nieuws, dat AUTOSPORT.NL op een rijtje zet.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Marcyn Ryba/Orlen, PR

210112 IMSA Elliott
NASCAR-kampioen Chase Elliott rijdt met een Cadillac DPi van Whelen-Action Express

- De Rolex 24 At Daytona is traditioneel goed voor gastoptredens van prominente coureurs uit andere raceklassen. Zo zagen we in het recente verleden ondermeer al Fernando Alonso en Jeff Gordon, terwijl voor de editie van dit jaar ondermeer regerend NASCAR-kampioen Chase Elliott en zevenvoudig NASCAR-titelhouder Jimmie Johnson op de inschrijflijst staan.

- Een andere prominente nieuwkomer is oud-F1- en -DTM-rijder Robert Kubica (foto boven), die onderdak vond bij High Class Racing. Het Deense team zet een Oreca 07 in de LMP2-klasse in. Naast de beide Deense rijders Anders Fjordbach en Dennis Andersen, de reguliere bezetting van High Class Racing, komt ook de Oostenrijker Ferdinand Habsburg voor het team in actie. Waar Kubica in Daytona zijn debuut maakt, gaat Habsburg op herhaling, want hij reed in 2018 al een keer met een LMP2 in Florida.

- Naast onze landgenoot Rinus Veekay vallen bij het Amerikaanse DragonSpeed in de LMP2-klasse ook de namen van de beide Duitsers Christopher Mies en Fabian Schiller op. Beide zijn tot dusver met name bekend uit de GT3-racerij, Mies bij Audi en Schiller bij Mercedes-AMG. Het vermoeden ligt voor de hand dat ze wat ervaring met prototypes willen opdoen met het oog op plannen in de richting van de LMDh-klasse voor 2023. Van Audi is al bekend dat het aan de LMDh-klasse wil deelnemen, terwijl er ook voor Mercedes geruchten omtrent een mogelijk LMDh-programma bestaan.

210112 IMSA WeatherTech
Toch nog een Porsche 911 RSR aan de start in de GTLM-klasse

- Porsche heeft zoals bekend eind vorig jaar de fabrieksmatige deelname aan de GTLM-klasse beëindigd, maar enigszins verrassend staat er dit seizoen toch een 911 RSR aan de start in het IMSA-kampioenschap. Onder de vlag van WeatherTech Racing brengt het Duitse Proton Competition een actuele RSR aan de start. Cooper MacNeil, zoon van WeatherTech-oprichter en -eigenaar David MacNeil, rijdt het volledige seizoen, met wisselende teamgenoten. In Daytona kan de boomlange MacNeil rekenen op de ondersteuning van maar liefst drie Porsche-fabrieksrijders, te weten Kévin Estre, Richard Lietz en Gianmaria Bruni. Met de opvallende rood-wit-blauwe kleurstelling doet de 911 enigszins denken aan de vermaarde Brumos-Porsches, die heel wat Amerikaanse racesuccessen behaalden.

- Ondertussen zweeft er nog een groot vraagteken boven de mogelijke deelname van BMW aan de GTLM-klasse. Aanvankelijk luidden de berichten dat in ieder geval de deelname met de M8 GTE in Daytona zeker was, maar een officiële bevestiging blijft nog steeds uit. Colton Herta, die de afgelopen jaren steeds voor het BMW-fabrieksteam in actie kwam tijdens de IMSA-langeafstandsraces, werd inmiddels aangekondigd als een van de rijders van de Turner-BMW M6 in de GTD-klasse voor Daytona, wat alleen maar voor meer onzekerheid omtrent de deelname van BMW aan de GTLM-klasse zorgt.

210112 IMSA Risi
Giuseppe Risi zet een sterke bezetting in voor zijn Ferrari

- Als er geen BMW's in de GTLM-klasse rijden, bestaat het veld in deze divisie in Daytona slechts uit vier auto's: twee fabrieks-Corvettes, een Risi-Ferrari (sterk bezet met Jules Gounon, James Calado, Alessandro Pier Guidi en Davide Rigon) en de genoemde WeatherTech-Porsche.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet