GT

GT: 2 Seas Motorsport-McLaren wint Gulf 12 Hours

210111 Gulf 12h
De nummer 33-2 Seas-McLaren (links) vertrok vanaf pole en won de race

De Gulf12 Hours werd eerst verplaatst van december naar januari en vervolgens van het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi naar het Bahrain International Circuit in Sakhir in Bahrein. Er stonden twaalf auto's aan de start, negen GT3's en drie GT4's. De overwinning was voor een team uit Bahrein, 2 Seas Motorsport, dat met een McLaren 720S GT3 en rijders Isa bin Abdulla Al Khalifa, Ben Barnicoat en Martin Kodric de wedstrijd won.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

In de kwalificatie, waarin het gemiddelde van drie rijders per auto bepalend was voor de verdeling van de posities op de startgrid, eindigden de beide McLarens van 2 Seas Motorsport al bovenaan. Met een gecombineerde gemiddelde tijd van 1:59,716 minuten behaalden Al Khalifa, mede-eigenaar van het team, Barnicoat en Kodric de pole-position, op iets meer dan twee tienden van een seconde gevolgd door Ed Jones, Lewis Williamson en Dylan Pereira in de andere McLaren van het team. De beide McLarens waren ook de enige GT3-Pro-auto's in het veld, de overige GT3's waren Pro-Am-inschrijvingen.

De race was zoals gebruikelijk bij de Gulf 12 Hours verdeeld in twee segmenten van elk zes uur. Aan het eind van het eerste segment sloegen de problemen toe voor de beide 2 Seas-McLarens: de auto van Jones/Wiliamson/Pereira viel uit vanwege een defecte turbo, terwijl de auto van Al Khalifa/Barnicoat/Kodric vanwege een probleem met de versnellingsbak de pits in moest. Daardoor viel het pole-winnende trio terug van de eerste naar de vierde plaats, maar dankzij een sterk optreden van Barnicoat werd de McLaren met het startnummer 33 na zes uur toch als eerste afgevlagd, voor de Ram Racing-Mercedes van John Loggie, Chris Froggatt en Calum MacLeod en de Dinamic-Porsche van Roberto Pampanini, Mauro Calamia.

In de tweede helft van de wedstrijd domineerden Barnicoat, Al Khalifa en Kodric nagenoeg onbedreigd en wonnen met de nummer 33-2 Seas-McLaren met een ronde voorsprong op de Dinamic-Porsche. Nog een ronde daarachter eindigde de Ram-Mercedes op de derde plaats. MotoGP-ster Valentino Rossi werd samen met Luca Marini en Alessio Salucci in de Monster VR46-Kessel-Ferrari als vierde geklasseerd. De winst in de GT4-klasse ging naar Jean-Luc D'Auria, Benedetto Strignano, Piergiacomo Randazzo en Michele Camari in de Mercedes-AMG GT4 van het Italiaanse team Scuderia Vilorba Corse.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet