Sportscars

Sportscars: Kort nieuws uit het FIA WEC

210109 WEC Glickenhaus
De Glickenhaus-hypercars zullen worden gerund door Joest Racing

Naast de aankondiging van de FIA WEC-deelname van Renger van der Zande met Inter Europol Competition was er de afgelopen dagen nog meer nieuws van het mondiale sportwagenfront. We zetten de belangrijkste feiten op een rijtje.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

- De Amerikaanse miljardair James Glickenhaus pakt de geplande deelname met een hypercar aan de topklasse van het FIA WEC serieus aan. Nadat hij eerder al de samenwerking aanging met het Franse Pipo Moteurs – winnaar van talloze wedstrijden en titels in race- en rallysport met ondermeer Peugeot en Hyundai – voor de krachtbron, maakte Glickenhaus bekend dat hij ondersteuning krijgt van het gerenommeerde Duitse team Joest Racing voor de inzet van de twee hypercars. Het team van oud-coureur Reinhold Joest won in totaal 16 keer Le Mans, vier keer met Porsche, eenmaal met Bentley en elf keer met Audi. Voor de aerodynamica werkt Glickenhaus samen met Sauber: de auto wordt getest in de geavanceerde windtunnel van Sauber in het Zwitserse Hinwil.

- Glickenhaus maakte tevens bekend dat het wedstrijddebuut van zijn hypercars later zal plaatsvinden dan tijdens de openingsronde van het FIA WEC op Sebring, die nog steeds voor medio maart op de kalender staat, hoewel het doorgaan van die race door meer en meer mensen betwijfeld wordt. Indien de WEC-race op Sebring wordt afgeblazen, zou een wedstrijd op Portimão als alternatief kunnen worden ingelast. Als dat het geval is, zou de SCG 007, de Glickenhaus-hypercar, daar kunnen debuteren, omdat een Europese race logistiek handiger is. Momenteel worden de auto's opgebouwd bij Podium Advanced Engineering in Italië.

210109 WEC Lequien
Frédéric Lequien is de nieuwe directeur van Le Mans Endurance Management

- De Automobile Club de l'Ouest, organisator en promotor van de 24 Uur van Le Mans, het FIA World Endurance Championship en de European Le Mans Series, maakte bekend dat Frédérc Lequien is benoemd tot directeur van dochteronderneming Le Mans Endurance Management (LMEM), waar hij de plaats inneemt van de vertrokken Gérard Neveu. De 48-jarige Lequin vervulde voorheen een topfunctie in de organisatie van de Dakar-rally namens Amaury Sport Organisation en was voor die tijd betrokken bij de organisatie van de Eurosport Super Racing Weekends. Het meest recent runde hij zijn eigen sportmarketingbureau, dat onder andere optrad als organisator en promotor van de Silk Way Rally.

210109 WEC Vandoorne
Stoffel Vandoorne rijdt naast Formule E ook in het FIA WEC met JOTA in de LMP2-klasse

- Het Britse JOTA Sport komt met een sterke bezetting voor de LMP2-klasse, bestaande uit de Belgische oud-Formule 1-rijder Stoffel Vandoorne, oud-BMW-fabrieksrijder Tom Blomqvist en de Indonesiër Sean Gelael, wiens vader in eigen land de licentierechten van Kentucky Fried Chicken in handen heeft. Het team neemt met deze rijdersbezetting de komende maand al deel aan de wedstrijden van de Asian Le Mans Series, die zoals gemeld allemaal in Abu Dhabi verreden worden.

- Toyota onthult aanstaande vrijdag om 9.00 uur in een virtuele presentatie zijn nieuwe hypercar.

- Bij Peugeot, dat ergens in de loop van 2022 zijn terugkeer met een prototype in de lange-afstandsracerij beleeft, lijken de zes rijdersposities voor de twee geplande fabrieksauto's al ingevuld. Volgens het Franse weekblad AutoHebdo, dat tot de beste bronnen op het gebied van de sportwagens behoort, vormen de beide Franse rijders Jean-Eric Vergne en Loïc Duval, de Denen Kevin Magnussen en Mikkel Jensen, de Schot Paul Di Resta en de Portugees António Félix da Costa de geplande bezetting. Vergne en Félix da Costa staan bij het moederconcern PSA (binnenkort Stellantis, na de fusie met de Fiat-Chrysler-groep) al op de loonlijst in verband met de deelname aan het FIA WK Formule E met DS-Techeetah.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet